Killing Joke tarjosi tappavan tehokkaat tahdit

Killing Joke
Nosturi 11.10.2010

walker_croppedEdellisen kerran Suomessa Ilosaarirockissa vieraillut Killing Joke veti Nosturiin täyteen, eikä lippuja enää ovelta herunut. Yli kolmekymmentä vuotta kasassa pysynyt ryhmä nauttii tukevaa kulttimainetta myös Suomessa, jossa raskas musiikki kulkee äidinmaidossa.

Killing Joke ei ole mikä tahansa tekijä. Etenkin vuonna 1980 julkaistu debyytti nauttii poikkeuksellisen suurta arvostusta – eikä syyttä. Vielä tänäkään päivänä albumi ei kuulosta pätkääkään vanhentuneelta.

Nosturiin saapui tiukkaan iskuun itsensä virittänyt yhtye. Tuore albumi Absolute Dissent on kuin jylhä monumentti, jota täytyy lähestyä kunnioituksella. Sen ja debyytin kappaleiden varaan on helppo rakentaa setti, jossa ei suvantokohtia tunneta.

Verhojen vetäydyttyä sivuun lavalle asteli viisihenkinen joukko, johtajanaan tummanharmaisiin haalareihin pukeutunut Jaz Coleman. Debyytin Tomorrow’s World iski alkutahdit, jota seurannut Love Like Blood pisti paremmaksi. Keikan melodinen helmi omistettiin edesmenneelle Paul Ravenille, ja tyylikkäämpää kunnianosoitusta saa hakea.

Killing Joke ei taivu reliikiksi. In Excelsis, Absolute Dissent -nimikkoraita, painavasti runnova European Super State ja letkeästi keinuva Ghosts of Ladbroke Grove eivät hävenneet lainkaan vanhojen hittien lomassa ja todistivat tuoreen levyn iskuvoimasta myös livenä.

Vaikka yhtyeen teollisen raskas lanaus uhkaisi puuduttaa, riittää jo Jaz Colemanissa seurattavaa. Huimia dystopioita välispiikeissään maalaillut herra uhkuu vastustamatonta karismaa. Dramaattisine eleineen ja liikkeineen Coleman poikkesi täysin leppoisamman oloisesta kielisoitinkaksikosta.

Metallicankin versioima The Wait aloitti loppukirin, joka huipentui kolmeen encore-numeroon. Debyytin Change ja Complications tekivät tuhojaan, mutta viimeinen tappava isku saapui Pandemoniumin muodossa.

Äärimmäisen tiukka, täysin Colemanin komennossa kulkenut ilta oli ohi reilussa puolessatoista tunnissa. Ja paha siitä on pistää paremmaksi.

Killing Joke, Nosturi 11.10.2010jaz_cropped1

Tomorrow’s World
Love Like Blood
Wardance
In Excelsis
Absolute Dissent
The Great Cull
European Super State
Fresh Fever From The Skies
This World Hell
Ghost of Ladbroke Grove
Bloodsport
Requiem
Madness
The Fall Of Because
Eighties
The Wait
Asteroid
Depthcharge
Pssyche
———————
Change
Complications
Pandemonium

Kuvat: Jarkko Veijalainen