V/A : No Future, No Past – Finnish Speed & Thrash Metal Explosion 1986-1992 – “Vuodet tukka putkella”

Kotimaisen pikametallin ja thrashin maihinnousu sattui ajankohdallisesti 1980-luvun loppupuoliskolle. Hardcore punkin Uuden aallon brittiläiseen metalli-invaasioon yhdistellyt vallankumoukseiena uusia, entistä brutaalimpia väyliä avannut liike ulottui Härmään muutama vuosi Yhdysvaltain länsirannikon Bay Arean ja Manner-Euroopan valtauksen jälkeen.

Svart Records on koonnut yksiin levynkansiin jos ei niitä tärkeimpiä, mutta kokonaisen speed thrash – liikkeen maanalaisen toiminnan kannalta elinvoimaisimpia voimannäytteitä 18 kappaleen verran. Merkille pantavaa on, että Stonen, Airdashin, Prestigen ja Dementian kaltaisten kotimaisen thrash metalin eliitin varjoissa operoineet, lukemattomat farkkuliivilegioonat ovat jättäneet omakustanteillaan kotimaisen metallikentän maaperään lähtemättömän, sitkeän juurikasvuston. Vaikka speed-thrash-liikkeen voimallisin aikakausi olikin periaatteessa laskettavissa yhden käden sormilla, ja vaikka death metal-aalto pyyhkikin sen yli ennen kuin se pääsi puhkeamaan täyteen kukoistukseensa, ehti se olemassaolonsa aikana muovata kotimaisen metallin kenttää lähtemättömällä tavalla.

Mukana Svartin tyylikkäästi niputtamalla ja uudelleenmasteroimalla kokoelmalla laadukkaasti tykittelevistä bändeistä eniten valtakunnallista underground-mainetta niittäneitä niskantaittoryhmiä ovat A.R.G., Menticide, Lycantrophy, Sacred Crucifix, Catalepsy, Mengele, Damage ja The Hirvi. Vaikka useankaan kaltaistensa yhtyeen elinkaari ei ollut kovin pitkä, oli niiden omaan aikaansa sidottu intensiteetti sitäkin kirkkaammin hohtanut ja energisyytensä vertaistaan hakeva.

Vaikka tuotannollisesti kotimaassa oltiinkin noina aikoina vuosikaupalla jäljessä kansainvälisestä speed thrash -metalin tuotannollisesta tasosta, ei yhtyeiden väsäämien kappaleiden laadukkuudessa ollut juurikaan häpeilemistä. Yhtyeiden tuotannollinen jälki “No Future, No Past – Finnish Speed & Thrash Metal Explosion 1986-1992” -kokoelman armottomien mutta tasapainoisen dynaamisten ruoskintanäytteiden perusteella on ollut nimittäin vähintään kehityskelpoista, ja se on paljon se.

**** / *****


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.