Tiesitkö, että nämä hitit ovatkin kovereita – osa 2

Jatkamme nyt kakkososaan tässä sarjassa (ekat viisi koveria löytyy täältä). Eli jälleen kovereita, joiden et välttämättä tajunnut olevan kovereita.

Jefferson Airplane VS The Great Society – Somebody to Love ja White Rabbit

Jefferson Airplanen ja ehkä koko psykerockin suurimpi hittejä ovat Somebody to Love ja White Rabbit, mutta nämä biisit eivät teknisesti ottaen ole kuitenkaan Jefferson Airplane -originaaleja. Biisin tekijä ja vokalisti Grace Slick siirtyi Jefferson Airplaneen ja “nappasi” mukaansa pari biisiä vanhalta bändiltään The Great Societyltä – ei kovin huonoja valintoja näin jälkikäteen katsottuna. Jotta yhtälöstä saadaan vielä hieman hämmentävämpi, niin Jefferson Airplanen versiot on kuitenkin julkaistu ennen The Great Societyn levytyksiä, mutta The Great Societyn versiot on nauhoitettu luonnollisesti ennen Jefferson Aiplanea.

Lou Bega VS Peres Prado – Mambo No. 5

90-luvun lopulla maailman listoille pomppasi saksalainen Lou Bega. Tämä juuriltaan italialais-uganalainen mies nosti erityisesti Mambo No. 5 -hitin ansiosta mambon latinosoundit kaiken kansan korviin. Bega lisäsi biisin toisaalta lyriikat, joten ihan puhdas koveri ei tässäkään ole kyseessä, mutta itse biisi on Dámaso Pérez Pradon sävellys vuodelta 1949. Sinänsä lainailu on hyvin yleistä tämän tyylin musiikissa ja tässäkin Lou Began versio on täysin oma uusi tulkinta koko biisistä.

Manfred Mann’s Earth Band VS Bruce Springsteen – Blinded by the Light

Vuonna 1977 listojen kärkeen nousi Manfred Mann’s Earth Bandin biisi Blinded by the Night, joka sittemmin on noussut jopa klassikon asemaan, mutta alunperin biisi on julkaistu The Bossin Greetings from Asbury Park, N.J. -debyyttilevyn avausraitana neljä vuotta aikaisemmin. Debyytillään Springsteen ei vielä ollut noussut juuri mihinkään massasta, mutta Mannin versioon mennessä hän oli kuitenkin jo julkaissut Born to Runin, joten hieman tässä haiskahtaa siivellä ratsastaminen. Täytyy kuitenkin myöntää, että Mannin versio hakkaa kyllä Brucen alkuperäisen mennen tullen.

Sinead O’Connor VS The Family – Nothing Compares 2 U

Meikäläiselle ainakin tuli täysin yllätyksenä, että Sinead O’Connorin ikoninen Nothing Compares 2 U ei olekaan hänen omaa tuotantoaan, vaan “teostot” tästä rallista menevät Princen tilille. Biisi on julkaistu alunperin Princen The Family -projektin ainoalla levyllä vuonna 1985 (The Family kasattiin tosin uudelleen muutama vuosi sitten fDeluxe-nimellä ilman Princeä). Levyversiota ei pystynyt upottamaan tähän (löytyy tuolta -> www.youtube.com/watch?v=-LBc7-v5exY), joten alla “treeniversio” vuodelta 1985.

The Fugees VS Roberta Flack VS Lori Lieberman – Killing Me Softly

Ainakin minulle henkilökohtaisesti The Fugeesin vuonna 1996 julkaisema Killing Me Softly summaa täydellisesti ryhmän The Score -albumin nerokkuuden. Siksi Killing Me Softly on minulle eniten nimenomaan The Fugees -raita, vaikka se on aika suora versio lauluosuuksiltaan Roberta Flackin vuoden 1973 hittiversiosta. Toisaalta Roberta Flackinkin versio on koveri muutamaa vuotta aikaisemmin julkaistusta Lori Liebermanin versiosta. Lieberman on myös yksi biisin alkuperäisistä kirjoittajista.

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.