Strange New Dawn : New Nights Of Euphoria – “Kummallisuuden ja tavanomaisuuden yhdistävässä suistossa”

Norjalaisen Green Carnationin perustajajäsenten, kitaristi Xbotterin, vokalisti Geir Sollin (a’ka ExRoyal) ja myös …In The Woodsia perustamassa olleen basistin, CMBotterin sekä rumpali Sven Rothen uusi monisyinen raskaan rockin yhtye kantaa nimeä Strange New Dawn. Yhtyeen avantgardella tavalla metallia, raskasta rockia, barokkimusiikkia ja Pink Floydiin kliiankin selvästi kallellan olevaa, maalailevaa progressiivisuutta yhdistelevä albumi “New Nights Of Euphoria” on paikoitellen erittäin viehättävää kuunneltavaa.

Yhtyeen vahvuusalue on todella monipuolinen kappaleiden kirjoitustaito ja rohkeus toteuttaa kouriintuntuvan autenttisia sävelrakenteita aina 1970-luvun alkumetrin kokeellisen rockin kuninkaalta. Upeita hetkiä sisältävä “Class Hero Idol”, The Wake of Icons” ja koko albumin vahvimmaksi vedoksi nouseva “Fortune Bringer” edustavat norjalaisryhmän vahvuuksia parhaimmillaan. Myös makean nyrjähyäneesti poukkoileva “High Strangeness” yltää vallattomilla piano-osuuksillaan aivan nykypäivän poikkiteloisen, kokeellisen raskaan rockin huippuhetkiin asti.

Massiivisuutta siipiensä alle pumppaava “Sons of Galaxy on myös oikein toimiva raita, mutta pidemmän päälle C-luokan Savatagena löysäilemiselle antautuva jenkkimallin hard rock tussahtaa kovista ja mahtipontisista odotuksista huolimatta suutarina törröttämään naapurin pihaan umpihankeen.

Valitettavan monessa kohtaa yhtyeen myönnytys lyödä villeimmät progeosiot läskiksi rock-radioystävällisellä Lars Ulrichin lutkutusperusbiitin tyyppisellä tyhjäkäyntirocksuksella ja hissimusakitarademppauksella. Valitettavin piirre Strange New Dawnissa on se, että valtavirran modernista raskaasta rockista nauttivaa kansanosaa miellyytääkseen orkesteri vesittää komeimmat ja villeimmät taiteelliset ambitionsa ja ideansa keskinkertaisuuden suistoon.

Albumin lopulla vangitseva “The Passing” saa onneksi kurottua sekavan oloista kokonaisuutta kohtalaisella tuloksella eheämpään nippuun nostaen muutoin hajanaisen kokonaisuuden voittavan työnäytteen puolelle.

*** / *****


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.