Petrification : Sever Sacred Light – “Alataajuuspitoista, kosmista ryönää”

Yhdysvaltain, Oregonin Portlandista tuleva Petrification edustaa niitä lajinsa viimeisiä dinosaruksia, joilla 1980-1990 -lukujen taitteen matalataajuuksinen, pahaenteisesti eteenpäin ryömivä sludge- ja doom-vivahteinen death metal taittuu kuin tanssi. Toisen kokopitkän albuminsa, “Sever Sacred Light” aikaan saanut viisikko pohjaa perinnetietoisen jyräsoundinsa Bolt Throwerin, Autopsyn, Cathedralin, Paradise Lostin ja Demigodin varhaisten veritöiden jäljille. Voisi kai luonnehtia, että vaikka Petrificationin mullanmakuisessa, surumielisessä kairaamisessa ei mitään suurempia vikoja olekaan, on yhtye reilu kolmisen vuosikymmentä myöhässä siitä aikaikkunasta, jolloin sillä olisi ollut näillä eväksillä kaikki mahdollisuudet nousta genressään ylistettyn asemaan.

Tasan ei tunnetusti aina käy onnen lahjat, ja ehkä Petrificationin kaltaisten yhtyeiden kohdalla ei mistään suurmenestyksestä koskaan suoranaisesti puhutakaan, mutta samalla sapluunalla väännettyä tavaraa on ehtinyt tähän päivään mennessä tulla julki jo tuhansien bändien toimesta. Se ei kuitenkaan vähennä tämän jenkkiviisikon tekemisen laadukkuutta. Yhtyeen erityispiirre on hapokkaan psykedeelinen pohjavire, ja sopivan rosoinen ja inhimillisesti elävä yhteissoitanta, joiden kombo tuo oman twistinsä raskaana jauhavan kuolemankoneen otteisiin.

“Sever Sacred Light” on albumina tasaisesti kohtalaisen hyvä mutta samalla hieman kasvoton. Genreopillisesti paketti on yhteneväisen kelpo, mutta minkä kääntöpuolena on, että biisien välille ei edes pyritään tekemään liikaa eroa tai erottuvuutta.

Albumilta parhaiten perille läsähtävät loppupuoliskon järkäleet, itämaisia sävelkulkuja hypnoottisesti hyödyntävä “Cadaverous Delirium”, nasakka singlebiisi “Sepulchral Lesions”, kimurantisti rynnivä “The Hourglass Dissolves”, ja “Seething Cosmological Dread”. Alavireistä vallia muuraavat kitarat möyryävät oistaen uhkaavaa valliaan maksimissaan keskitempoisesti ja sopivilla tempovaihteluilla ja luolamiestatsills varustettuna. Ensi kerralla mukaan toivoisitosin hieman omaperäisempää otetta ja pykälän tehokkaammin iskeviä biisejä.

3½ /5


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.