Lempilaulujamme Lemmyn tuotannosta

Lem 28.12. mennyttä vuotta menehtyneen ja 9.1. haudatun Motörheadin Ian Fraser “Lemmy” Kilmisterin jälkeen lukemattomat räime-, punk- ja jytädiggarit joutuivat kokoamaan itsensä surutyönsä lomassa ja miettimään punk-rockin perus-asetuksia sekä maailmankuvaa jossain määrin uusiksi. Hiljalleen pahimpien haamukipujen alettua hellittää, oli itsekin tehtävä jotain konkreettista, tribuutin omaista kunnioittaakseen punk ‘n rollin sensein muistoa. Lemmyn hautajaisiltana aloin intuition omaisesti kokoamaan kaveripiiristä Lemmy-aiheista biisigalluppia, mikä onnistui laajenemaan parin päivän kuluessa muusikoiden, rokkareiden, punkkaritten, metallipäiden ja musiikkivaikuttajien erinomaisella avustuksella hieman aiottua kattavammaksi. Suurkiitos vielä kertaalleen galluppiin osaa ottaneille. Tyypeiltä kysyttiin kolme itseään eniten koskettanutta ja itselle tärkeintä Motörhead ja/tai Hawkwind -biisiä. Seuraavassa gallupin satoa.:

 

Kari Aalto (Pertti Kurikan Nimipäivät)

Ace of Spades ehkä sen takia, koska se kertoo tästä mustasta kortista nimeltä Pata-Ässä. Kun Pata-Ässä lyödään pöytään, niin se on jokereita ja muita lukuun ottamatta voittokortti. Hieno biisi ja hieno sana. Ace of Spades tarkoittaa Pata-ässää. Killed by Death koska se musiikkivideo on niin hieno, kun Lemmy tulee vanhalla Porsteri Harrikalla noutamaan gimman sen isän ja äidin luota. Sitten ne lähtee sillä rautapäällä meneen ja yhdessä kohtaa siinä on kokko tai nuotio. Siitä on tehty tosi hieno musiikkivideo. Lemmy laulaa sen hienosti. Olin yks päivä poistumassa baarista jossa olin juonut alkoholia. Sitten alkoi jukeboksista Killed by Death. Oli niin hienoo ja upeeta että en lähtenytkään vaan jäin jammaamaan täysillä mukana. Sitten biisi Motörhead. Se kertoo Motörheadista.”

 

Tina Korhonen (Tina K., rockmaailman valokuvaaja, Lontoo):

Hawkwind: “Silver Machine, Master of the Universe ja Brainstorm.”

 

Villu Tamme (J.M.K.E., Velikije Luki (EST)):

Ace Of Spades on niiltä ainoo viiden tähden biisi. Iron Fist ehkä ja Motörhead Hawkwindin esittämänä. Mä muuten oon semmonen jätkä, joka tykkää Hawkwindista enemmän kuin Motörheadista!”

 

Ile Kallio (Ile Kallio Big Rock Band, Hurriganes etc…):

“Et saa kolmea biisiä: Ace Of Spades ja Silver Machine.  – Noi on ne hyvät.  Hawkwind ei mulle merkannut oikein koskaan mitään. Lemmyn juttuihin en oikein koskaan höyrähtäny. – Ei ollu mun juttu. Motörhead soitti oikeestaan vain yhtä sointua, ja Lemmy lauloi yhtä nuottia.”

 

Läjä Äijälä (Terveet Kädet, Death Trip, Sultans, Billy Boys, The Leo Bugariloves, Aavikon Kone ja Moottori):

– “No, tietty Overkill, Motörhead ja Bomber.

 

Jarkko Martikainen (/w, YUP, Euthanasia)

“(We Are) The Road Crew, The Hammer, Motorhead. Syy valintoihin löytyy liveltä (No Sleep ’til Hammersmith), jota olen kuunnellut Motörhead -levyistä selkeästi eniten.”

 

Jarno Mällinen (Radiopuhelimet)

(We Are) The Road Crew. – En ole tosiaankaan Motörhead-asiantuntija enkä varsinainen fanikaan, mutta kovia biisejä bändiltä kyllä löytyy. Tuntemistani Motörheadin biiseistä tämä on suosikkini. Lisäksi tältä istumalta mieleen tulevat The Hammer (Ace of Spadesin vieläkin räyhäkkäämpi serkku) sekä 1916 (sodanvastainen tippa linssiin -herkistely. Hyvä Lemmy – et kumarrellut äijäuholle!)”

 

Teemu Bergman (Pää Kii, Kakkahätä-77, The Heartburns, Juice Normaali, Kytänsoittajat…)

Poison,  Rock ‘n Roll ja I’m the Doctor

 

Kalle Pajamaa (manageri, Pertti Kurikan Nimipäivät)

“Itse en lähtis kolmea biisiä valikoimaan. Yks parhaimmista bändeistä ikinä. Ja pisimpään pysyny kuuntelussa, lapsesta saakka.”

 

Mikko Karmilaänittäjä, miksaaja, tuottaja)

Chase Is Better Than The Catch, Killed By Death ja Ace of Spades – Ei tätä voi sivuuttaa mitenkään. Stone veti keikoilla tätä sillon ’86/’87.”

 

Bryn Jones (Los Bastardos Finlandeses)

Lost Johnny, Keep Us On the Road, Iron Horse/Born to Lose ….. There we go!”

 

Vellu Hyvärinen (Rattus)

Ykkönen: Overkill, kakkonen: Overkill ja kolmonen: Ace of Spades

 

Tomppa Marjamäki (Rattus)

“Kolme biisiä ei ole mulle niinkään tärkeää mainita. Tärkeää on se, että minulla on kolme Rickenbacker -bassoa. Se kertokoon kaiken. No, biisit: Overkill, Ace of Spades ja (We Are) The Roadcrew.”

 

Freddy Grenzmann (Psychoterror (EST))

“Ei oo helppoo kun vain kolmee, mutta ‘ Don’t Believe a Word, Damage Case, Ace of Spades.”

 

Maike Valanne (Death Trip, The Black League, Faff Bey, Terveet Kädet)

“Top-3 Motörhead: Iron Horse/Born To Lose, The Chase is Better Than The Catch ja Stay Clean. – Top-3 Hawkwind:  The Psychedelic Warlords (Disappear In Smoke), Space Is Deep ja Hurry On Sundown”

 

Lembit Krull (Hot Kommunist, J.M.K.E.(EST))

Lost Woman Blues, Love You Like A Reptile ja America

 

Markus Makkonen (Hooded Menace, Sadistik Forest)

“Lonkalta heitettynä: On Your Feet or on Your Knees, Overnight Sensation ja Damage Case

 

Hannu “Enver” Mäkelä (Jimi Tenor & His Shamans, Kolme seisoo vinossa)

“Varmaan Silver Machine on se kovin, Ace of Spades ja Killed by Death.”

 

Antti Leiviskä (Poisonblack, Brüssel Kaupallinen, Mary)

Iron Fist, On Your Feet or on Your Knees ja Metropolis

 

Marko Heikura (Unkind, Famine Year)

“Killed By Death, Orgasmatron ja Bomber

 

Heikki Romppainen (Ydinperhe, The Carnival)

Orgasmatron, Dead Men Tell No Tales ja ykkösenä I Won’t Pay Your Price. – Täysin hatusta nämä, eli harkitsematta ja intuitiolla.”

 

Jukka Hirvonen (Rock-valokuvaaja, Metallisaurus.fi)

“Overkill, Bomber, Marching Off To War. Jokainen näistä on merkinnyt erityisen paljon, Overkill on ensimmäinen biisi jonka Motörheadilta kuulin ja livenä viimeinen 6.12.2015. – Aina kun tuli keikoilla viimeisenä biisinä, itkin kuin lapsi. Bomber siksi, että se Lemmyn bassosoundi on siinä täydellisimmillään ja levyn takakannessa herralla on kossupullo kädessä. Marching Off to War taas Lappeenrannan keikalta 1982, (Brian) Robertsonin huikea kitarasooloilu ja se jumalaton meteli. 34 vuotta Motörhead -keikkoja. Ei ikinä enää. Voi perse.”

 

Tony Taleva (Raskaan musiikin monitoimimies ja vaikuttaja)

Motörhead: “ Iron Fist -levy ja biisi Heart Of StoneOverkill -levy ja biisi Capricorn, Hawkwind: The Watcher.”

 

Antti “Hude” Huttunen (Black River Bluesman & Bad Mood Hudson): “Aina kovia! Ja motörheadia parhaimillaan = Rock n’ Roll, Overkill ja Ace of spades Ei siinä mitään tarvi selitellä!”
Jukka Juhola (Black River Bluesman) : “Silver Machine, Killed by Death ja Ace of Spades , koska nekin on hyviä.”

 

Antti Heikkinen (Sadistik Forest, Viha)

In The Name Of Tragedy, Rock ‘n’ Roll ja Born To Raise Hell.”

 

Jukka Remes (Devastracktor, Mary)

“Motörheadin raivoisin diggauskauteni asettuu Bastards/ Sacrifice/ Overnight Sensation -albumeihin, eli niiltä kai ne on poimittava. Koska tänään on torstai olkoon ne: I Am the Sword, Sacrifice ja Crazy Like a Fox.

 

Timo Kärnä (mm. Euthanasia)

Iron Horse/ Born to Lose, (We Are) The Road Crew ja No Class.”

 

Henri Heikkinen (Mustelma)

“I Don’t Believe A Word, Back At The Funny Farm ja I Won’t Pay Your Price.”

 

Kimmo Lukkari (Pilcrow, Mustelma)

Motorhead, Iron Fist, Shine & Bubbling under: Capricorn

 

Harri Mönttinen (Mustelma)

“Ei ole tullut Möötorheadia niin sanotusti kahlattua läpi. Kun ei ole juurikaan kotikuuntelussa koskaan ollut. Pari kolme LP:tä oli joskus (vein pölijä joskus melkein kaikki vinyylit divariin. Tuli CD. Ei niitä paljoa ollut, mutta olisi voinut säästää…) ja joku kahden cd:n kokoelma. Joten siltä pohjalta joutuu valitsemaan. Itselleni ollut aina sellainen bändi jota ei tule kotona kuunneltua (juurikaan)mutta kuulostaa aina hyvältä ja toimii kun kuuntelee tahi jostain raikaa. Tällä esipuheella kolme hyvää biisiä jotka tuli nopeasti mieleen: I’m So Bad (Baby I Don’t Care), Stay Clean ja America. Nyt menen saunaan takas (pyyhe päällä vilvoittelemassa parvekkeella).”

 

Bonuksena toimittajan vaikeat omavalintaiset:

“Mielestäni kiihkeimmältä Motörhead -albumikokonaisuudelta, Overnight Sensationilta ilkeän sexy boogie Love Can’t Buy You Money, Hämeenlinnan Giants of Rockissa ’88 nauhoitettu Nö Sleep At All -liven versio Eat The Rich -singlen b-puolesta Just Cos (You’ve Got The Power) ja ikitimantti No Voices In the Sky

– Kiitos näistä ja paljosta muusta. Hyvää matkaa, Lemmy-setä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Posted

in

by

Comments

One response to “Lempilaulujamme Lemmyn tuotannosta”

  1. V

    Maikelle tiedoksi: Hurry On Sundown on Hawkwindin ekalta levyltä, jolla Lemmy ei vielä ollut mukana.

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.