Kuudes Silmä : Kuudes Silmä – Valonpilkahduksia syvimmästä synkkyydestä

(Combat Rock 2013)

Kuudes Silmä on helsinkiläinen, mustanpuhuvaa, vanhan liiton gootti-/ post-punkia angstisen ahdistuneen paatoksen sävyillä maalaileva yhtye, minkä hengessä keskenään lyövät kättä Pelle Miljoona 1980, Musta paraati, Silmät, Lama ja Kuudes tunti. Yhtälailla yhtyeen kolkon tyhjentävästä ulosannista voi helposti löytää myös selkeitä samankaltaisuuksia brittiosaston klassikoista aina The Curesta Bauhausin kautta tyylilajin upeimpaan konkretisoitumaan ja edelläkävijään, Joy Divisioniin.

Kuudennen Silmän kappaleet uhkuvat mahtipontisuutta tyylilajille ominaiseen tapaan tumman hypnoottisine sointu- ja melodiakiertoineen sekä kosketinujelluksineen. Etenkin merkillepantavan ihailtavaa tässä paketissa on yhtyeen kyky ja aito uskallus heittäytyä mielen ja tunnemaailman syvimpiin kuiluihin tylysti, hyvin pelkistetyin keinoin. Parhaiten tämä onnistuu kappaleissa Happea ja Tervetuloa mun elämään, mitkä nousevatkin kertaheitolla paitsi albumin vetovoimaisimmiksi kappaleiksi, myös sävellyksellisesti aina kotimaisen nykypunk-rockin kärkikastiin.

Miltei samalle vaikuttavuuden tasolle yltävät myös albumin avausraita Hypnoosi, brittiläisen The Soundin käännös-cover Tulta (alkuperäinen versio : The Fire), Kuollut mies ja Anteeksi. Albumin päättää onnistuneesti riemudivarimaisen kolkosti klonksuttava, selkäpiitä hyytävä Verenjakaja

[youtube dX8XVS8SJHY]

Sävellyksellisten täsmäosumiensa vuoksi 11 biisin albumikokonaisuus osoittautuu toisaalta myös hieman epätasaiseksi, levyn muiden biisien jäädessä kovin standardinomaisiksi synkistelykierrätyksiksi edellä mainittujen rinnalla. Laulaja-kitaristi Jere Lehmuksen stadin slangia korostavasta fraseerauksesta tulee heti albumin ensisoinnuista lähtien selkeät mielleyhtymät Mustan Paraatin Jore Vasteliniin ja itse Petri “Pöllö” Tiilin. – Levyn edetessä yhteneväisyyksiä edellämainittuihin suomipunkin suuruuksiin alkaa olla jo häiritsevyyteen asti.

Silti Kuudennen Silmän soinnissa on alati läsnä omaperäinen melankolian, neuroottisuuden, depressiivisyyden ja kaikkien kuviteltavissa olevien tunne-elämän varjopuolten väliin liiskautumisen painostava tunnetila. Levyn edetessä yhtye vuodattaa ylenpalttista ristiriitaisuuden ja lohduttomuuden sekaista epätoivoa kuulijan niskaan kaikin mahdollisin keinoin teoksen joka nurkasta.

Kappaleiden sanoitukset ja tunnelmat keikkuvat alati elämässä jaksamisen ja syvän ahdistuneisuuden pettävällä maaperällä, ja synkistelysanoittamisen vaikeassa taitolajissa yhtye lipsahteleekin tässä valitettavan usein banaalin pateettisuuden puolelle täysin tahtomattaan naivistis-sävytteisten tekstiensä vuoksi. Näin vakavahenkisessä musiikissa ei tätä vahinkoa saa missään nimessä tapahtua, ei koskaan. – Ei vaikka kuvattu elämä olisi kuinka synkkää tahansa.

[youtube RV6dYSrbxQE]

Täysin kyseenalaistamatta sitä, etteikö yhtye seisoisi tosissaan angstimöykkynsä alla, monet sen äärimmäisen raastaviksi ja puhutteleviksi tarkoitetut tekstit osoittautuvat valitettavan töksähteleviksi ja kömpelöiksi. Tämä on eittämättä yhtyeen kriittisin kehitysalue debyyttialbuminsa perusteella. Kuitenkin helsinkiläisnelikon peruspaketti tuntuu olevan muuten sen verran vimmaisessa ja tyylikkäässä kuosissa, että yhtyeelle suo ja uskookin tulevaisuudessa tarkempia osumia tälläkin osa-alueella.

Yhtyeen omaa nimeään kantavalla debyyttialbumilla musiikillinen ilmaisu on kehitysalueistaan huolimatta kokonaisuudessaan varsin kypsää ja hyvällä tavalla tyylilajilleen uskollista aina pieniä yksityiskohtia myöten. Albumin soundipolitiikka ja biisien pienet, oivaltavat, vahvoja tunnelatauksia laukaisevat nyanssit henkivätkin erityisen tyylitajuisesta ryhmästä. Debyyttialbuminsa perusteella Kuudes Silmä on erittäin kehityskelpoinen, parhaimmillaan oikeinkin väkevästi luihin ja ytimiin porautuva tumman punkin ryhmä, kun se vaan onnistuu kiertämään herkän tyylilajinsa pahimmat klisekierrätyksen karikot ja banaaliudet.

[youtube cQv6Ir1rQ5s]

Livenä yhtye toimii aivan varmasti vielä reilusti vaikuttavammin, ja itseasiassa allekirjoittaneelle tulee väistämättä mielikuva, että auditiivisena kokemuksena Kuudennen Silmän debyyttikin aukeaa kuulijalle paremmin, kun yhtyeen on ensin nähnyt elävänä. Siispä pitänee suunnata kyyläämään yhtyeen keikkaa tavoittaakseen yhtyeestä sen lopullisen totuuden.

3/5

 

Kuudes Silmä keikalla!

la 7.9. Lepakkomies, Helsinki


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.