Pertti Kurikan Nimipäivät, Klubi, Tampere, 17.11.2016. Photo: Olli Koikkalainen

Keikka-arvio: Pertti Kurikan Nimipäivät hyvästeli Tampereen tyylilleen uskollisena, osa bändistä ilman housuja

Pertti Kurikan Nimipäivät
Pitsanaama
Klubi, Tampere
17.11.2016

Suomen ja Euroopan punkpiireihin lähtemättömän jäljen jättäneen Pertti Kurikan Nimipäivien maallinen vaellus lähenee loppuaan. Bändi on ilmoittanut lopettavansa tulevana tapaninpäivänä, jolloin maestro Pertti Kurikka täyttää 60 vuotta ja PKN heittää jäähyväiskeikan Helsingin On The Rocksissa. Onneksi hyvästejä voi jättää myös Kehä III:n ulkopuolella, sillä bändin Final Stretch -kiertueen keikkoja koetaan ennen tapaninpäivää vielä Turussa, Raumalla, Hämeenlinnassa, Kuopiossa ja Joensuussa. Hiljattain Islannissakin esiintyneen retkueen karavaani pysähtyi pimeänä marraskuun iltana myös Tampereella.

Pitsanaama, Klubi, Tampere, 17.11.2016. Photo: Olli Koikkalainen
Pitsanaama.

Ennen PKN:ää Klubin lavalla nousi mystisesti nimetty Pitsanaama, joka osoittautui Teemu Bergmanin ja kumppanien folksävyiseksi projektiksi. Biisilista koostui lähinnä, ellei peräti kokonaan, Bergmannin muiden kokoonpanojen materiaalista, josta oli karsittu kaikki ylimääräinen roso. Elämä on huora, Sun ei ois pitäny tappaa sitä tyttöö, Töölö palaa ja kuolee ja moni muu tuttu biisi soivat nyt varsin seesteisesti, mikä antoi hyvän tilaisuuden keskittyä nautiskelemaan lyriikoista. Sovitukset olivat toisinaan vähän turhankin rauhallisia, mutta siitä huolimatta Pitsanaaman esitys oli virkistävä poikkeus Bergmannin usein varsin huuruisten lavaperformanssien joukossa.

Pertti Kurikan Nimipäivät, Klubi, Tampere, 17.11.2016. Photo: Olli Koikkalainen
Pertti Kurikan Nimipäivät

Jos oli Pitsanaaman keulakuva totuttua freesimmässä kunnossa, samaa ei voi sanoa PKN:n laulajasta Kari Aallosta. Pohjia oli ilmeisesti otettu sen verran, että mies päätti luopua housuistaan jo hyvissä ajoissa keikan alkupuolella. Mutta mitäpä siitä, kun laulu- ja spiikkaushommat sujuivat silti moitteettomasti, ja niin Aallolla kuin yleisölläkin oli hauskaa. Laulaja suolsi ilmoille monenkirjavia terveisiä muun muassa poliitikoille, Tampereen julkkiksille, prätkäjengeille ja eturivissä keikkaa seuranneille Pitsanaaman jätkille.

Huom! Pikkukuvat saa suuremmiksi klikkaamalla niiden päällä.

Noin puolituntinen keikka piti sisällään viitisentoista biisiä PKN:n uran eri vaiheilta. Ehkä hieman yllättäen mukaan mahtui vain kaksi kappaletta bändin uudelta Letkukytkentöjä-pitkäsoitolta. Niistä positiivisen muistijäljen jätti etenkin Kännissä kotiin, aamulla töihin, joka kuulosti raskaudessaan lähes heviltä. Aallon spiikin mukaan kappale muuten kertoo hänen yksityiselämästään, ettäs tiedätte.

Vanhoista hiteistä parhaiten toimivat Päättäjä on pettäjä, Kuus kuppia kahvia, Pyhäpäivä ja Asuntolaelämää. Hittiosastoon kuuluva Puhevika sen sijaan jäi tällä kertaa kuulematta, sillä Pertti Kurikka ei muistanut sen sointuja. Basisti Sami Helle kävi ystävällisesti virkistämässä Kurikan sointumuistia, mutta sekään ei nyt tepsinyt. Muilta osin keikkaa soittohommat menivät putkeen niin kitaristilla, basistilla kuin rumpali Toni Välitalollakin.

Kun encorena kuultu bändin nimibiisi oli ohi, Välitalo jäi vielä lavalle kiittelemään ja huudattamaan enkä pariasataa Klubille saapunutta bändin ystävää. Tunteikkaassa puheessaan hän muisteli myös PKN:n viime vuoden Euroviisu-visiittiä ja muistutti, että yhtyeen tarina jatkuu vielä ensi vuonna, kun nelikosta kertova uusi dokumenttielokuva Tokasikajuttu saa ensi-iltansa. Ja hyvä niin, sillä PKN:n levittämälle sanomalle on ehdottomasti tarvetta tässä maailmassa.

Pertti Kurikan Nimipäivät, Klubi, Tampere, 17.11.2016. Photo: Olli Koikkalainen

Teksti ja kuvat, Olli Koikkalainen

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.