Kati Rán : SÁLA – “Alkuvoimaisen soinnin lumoava kauneus”

Hollantilaisen L.E.A.F. -yhtyeen jäsenenä aiemmin tunnettu pohjoisen, tummasyisen folk-musiikin laulajatar Kati Rán on julkaissut Svart Recordsin kautta Jaani Peuhun tuottaman soololevynsä “SÁLA”. Yhdeksän vuotta debyyttialbumin, “LYS”:n jälkeen multi-instrumentalistina tunnetun artistin toinen teos huokuu trendejä visusti kaihtavaa ajatonta jylhyyttä, kypsyyttä ja syvyyttä. Merta ja sielua suomeksi tarkoittava albumin nimi heijastelee oivasti karujen, pohjoisten kansojen, vuosituhansien takaisten tarujen ja myyttisen henkimaailman hahmoja ja oletettuja tapahtumia. Monesta albumin pienestä yksityiskohdasta voi päätellä, että albumin kunnianhimoinen tuotantoprosessi on ollut valtava, taidonnäyte ja voimainponnistus tekijöillensä.

Mukana albumilla on myös nimekkäitä vokalistivierailijoita Brian Enon kontrabasisti Borgar Magnasonia myöten. Kati Ránin kauniin voimallisia lauluosuuksia voimistavat vierailevat vokalistit aina Gaahlista Heilungin jäsenistön kautta Napalm Deathin kitaristi-taustavokalisti Mitch Harrisiin saakka. Islantilaisen naiskuoron, Umbra Ensemblen runsaat vokaalit toimivat runsassylisen ja monimuotoisen albumin soinnin tukena. “SÁLA”-albumin lyyrisenä viestin välittäjänä ei hyödynnetä ainoastaan yhtä kieltä, vaan lauluissa hyödynnettävinä kielinä toimivat norja, muinaisnorja, Islanti ja englanti toimivat sulassa sovussa. Pohjana kaikelle tälle toimii Katin syvällinen, tutkivaotteinen perehtyminen ja sukeltaminen syvälle muinaisiin pohjoisiin loruihin, loitsuihin ja teksteihin.

“SÁLA” vaatii pari kuuntelukertaa auetakseen kunnolla jokaisen pätevän albumin malliin. Kun tälle kuitenkin suo mahdollisuuden, albumi on järisyttävän hieno kokemus ja aikamatka muinaisille Ihmisyyden, luonnonuskontojen riittien ja henkisyyden äärelle. Ja jos kyseessä olisikin silkkaa pseudo-mystiikkaa, on se toteutettu niin hyvin, ettei sen totuudenperäisyydelläkään ole loppujen lopuksi niinkään väliä. Sen verran onnistunut albumi on tyylitellyssä autenttisuudessaan ja lumoavuudessaan. Olematta varsinaisesti metallialbumi, pelataan albumin vaikuttavuudessa hyvin pitkälle samojen jännitteiden ja alkuvoimaisia tunteita ilmentävien äänimaisemien kanssa. Kyseessä on ehdottomasti eräs kuluvan vuoden säväyttävimmistä pohjatuulten viiman, historian ja myyttien inspiroimista äänitteistä.

5/5


Posted

in

, ,

by

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.