Heikki Silvennoinen : Kaiho – “Harmaansininen levy monessakin suhteessa”

Suomi-bluesin, kokeellisen musiikin ja aikuisrockin polttopisteessä uransa luonut kitaristilegenda Heikki Silvennoinen palaa osaamisalueensa ytimeen Emsalö Musicin julkaisemalla albumilla “Kaiho“. Albumin äänimaisema on tasapainoisen tanakka. Isostö läsähtävää virvelirumpua myöten.

Avausraita “Ei mahdu allakkaan” soi Kummelin musiikkiosuuksien malliin aikuiseen makuun Eppujen kaikuja kitaroinnissaan ja ärsyttävyyteen asti piinaavan tarttuvan kertosäkeensä myötä. Kaunis vaikka piirun verran kuluneilla sointukierroilla ja kielikuvilla siunattu “Saimaa” on albumin selkein taiteilijan elämänkaarta mittaileva mielialabiisi, josta paikoin diggailee ihan kybällä ja jota välillä ei voi sietää alkuunkaan. Pariisiin sijoittuva “Et unta ollutkaan” sisältää sitä jotain mitä hakea kauemminkin. Salakavalaa koukuttavassa, letkeässä imussaan Joe Satrianin kitarointia mallintava nypläys ja rullaavuus yhdistyvät vaikuttavaksi kokonaisuudeksi. Gary Mooren lead-kitaravetoisesta blues-sammiosta käherkkyytensä ammentava “Hetki jonka sai” nousee kaikessa riisutussa melodiamaisemassaan, komeiden stemmalaulujen siivittämänä albumin vahvimpien vetojen joukkoon. Myös bossanovalla sivelty Chris Rea-mallinnos “Kuulen” ja “Melankoliaa” kutkuttelevat minimalistisuudellaan kivasti.

Mukaan mahtuu pari joutavampaakin hölkkää. Näistä esimerkkeinä mainittakoon koko mitaltaan tyhjäkäynnillä puksuttava “Kaikki maailman tunnit” ja puisevaksi iskä-vitsiksi sitar-leadeineen jäävä, Samuli Edelmannin “Peggyn” melodialinjaa lainaileva “Ei tarvii mennä mennä Intiaan”.

Albumin loppupään David Gilmour-vaikutteinen, break beatin kansa kättä lyövä instrumentaali “S3.12” nostaa kuulijan varpailleen, jonka jälkeen kauniin syvältä riipaisevasti albumin päättävä “Kyynel vain” nostaa biisin kirjoittamisen tasoa pykälällä tai jopa kahdella. Lopputulema on kuitenkin, että “Kaiholla” on omat koskettavat hetkensä, mutta blues-pohjaisuutensa lisäksi se on valitettavan tylsän harmaa kokonaisuus. Siltikään kuulija ei lopulta välty ajatukselta, että olisipa kokonaisuus sisältänyt viimeksi mainitun tasoisia biisejä enemmänkin.

3/5


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.