Devin Townsend liittää Tuskan osaksi Ziltoid-saagaa

Omalaatuisen progemetallihämmennyksen kanadalaisguru Devin Townsend heittää tämän vuoden Tuska-festivaaleilla peräti kaksi keikkaa. Lauantaina lavalle nousee Devin Townsend Project esittämään materiaalia miehen mittavasta soolotuotannosta, mutta tänään koetaan jotakin vieläkin päräyttävämpää, nimittäin Ziltoid the Omniscient -spektaakkelin maailmanensi-ilta. Townsend yhtyeineen soittaa nyt ensimmäistä kertaa koskaan kokonaisuudessaan läpi vuonna 2007 julkaistun megalomaanisen kahvinkatkuisen ja humoristisenkin avaruusoopperansa, josta voi lukea lisää Noise.fi:n arviosta. Seuraavaksi Devin Townsendin eilisessä lehdistötilaisuudessa ilmaisemia mietteitä.

Kompleksisen studiotuotoksen siirtäminen livekontekstiin ei ollut mikään helppo nakki.

– Olen valmistellut tätä päivittäin melkeinpä herkeämättä siitä lähtien kun sain puhelinsoiton Tuskalta, eli viimeiset 6-7 kuukautta. Suurin osa tuosta ajasta on ollut musiikin opettelemista bändin kanssa, mikä sinällään on ollut liki mahdottomuus, mutta halusin myös panostaa visuaaleihin. Tiedän, että on vielä valoisaa, kun soitamme, mutta halusin siitäkin huolimatta taustavideon, joka kulkee yhdessä esityksen kanssa. Olen puuhastellut sitä itsekseni läppärilläni kiertueen mittaan joka yö kello kuuteen asti aamulla. Siinä on ollut työsarkaa, koska biisejä on 12-14, mikä tarkoittaa että mukana on myös uusia musiikkiosuuksia, joita ei levyltä löydy.

Illan show’n ainutlaatuisuudesta huolimatta ei ole varmaa, tullaanko keikkaa videokuvaamaan.

– Tämä on todella erikoislaatuista minulle, mutta tämä on myös ensiesitys. Voi olla, että tämä ei koskaan tule toistumaan. Voi olla, että ihmiset pitävät tätä totaalisen naurettavana tempauksena. Tässähän ei ole ollut mitään suurta tiimiä puurtamassa taustalla, vaan minä olen tehnyt kaiken itse. Bändi opetteli biisit, kyllä, mutta minä olen tehnyt visuaalit ja nuket ja kaiken muun. Onhan tätä työstetty hartaasti ja rakkaudella, mutta ei tässä nyt sentään ole kyse mistään Broadway-musikaalista.

Ziltoid onkin ennen kaikkea tiukasti Townsendin persoonaan kytkeytyvä projekti.

– Ziltoid on minulle todella tärkeä. Siinä personifioituu se liioiteltu, raskasta kompleksisuutta rakastava puoli minusta, joka oli keskeinen osa Strapping Young Ladia. Mutta elämäni on muuttunut. Olen saanut lapsen ja olen jättänyt päihteet ja ikääkin on jo 38. Koska tapani tehdä musiikkia perustuu katharsikseen ja rehelliseen emotionaaliseen ulosantiin, ei Strapping Young Ladin edustama äärimmäinen paahtaminen tunnu enää kovin luontevalta. Ziltoid tarjoaa minulle mahdollisuuden toteuttaa tuota puolta itsestäni, koska se on niin rajattoman absurdi. Vaikka tarina pinnalta tarkasteltuna onkin naurettava, on se musiikillisesti ja itsensätoteuttamisen kannalta todella vakava levy.

Townsend alleviivaa mielellään kuinka tärkeitä Suomi ja Tuska-festivaali ovat olleet Ziltoid-projektille.

– Ziltoid on kiitollisuudenvelassa Suomelle. Tämä on ainoita paikkoja, jossa ollaan oikeasti ymmärretty koko konseptin päälle. Tuska-organisaatio ehdotti minulle tätä keikkaa ja se oli kuin potku persuksille, joka innosti minua toden teolla puskemaan itseäni tekemään tästä parhaan mahdollisen show’n. Se antoi myös inspiraation kehittää tätä juttua eteenpäin. Muissa maissa konseptin luonne herätti epäröintiä tyyliin ”Ei me nyt oikein tiedetä, joku hiton nukkespektaakkeli?”, mutta täällä oltiin samantien että ”Siistiä, anna palaa!”. Tuska on niinkin tärkeä osa koko tätä prosessia, että se tulee ehdottomasti olemaan mukana seuraavan Ziltoid-levyn tarinassa.

Minkälaisia seikkailuja sitten on luvassa seuraavalla Ziltoid-levyllä?

– No, jostain kumman syystähän Ziltoidin filosofiset pyrkimykset ovat pitkälti peilanneet omiani… Periaatteessa hän oli niin ylimielinen, että luuli voivansa paljastaa maailmankaikkeuden syvimmät salaisuudet, mutta havaitsi yhtäkkiä, että hänellä on pieni ziltoidivauva ja ettei oikeastaan ymmärrä mistään mitään. Edellisen levyn ”hassussa” loppukäänteessähän paljastuu, että kyseessä on eräänlaisen omassa elämässään voimattoman ihmisen projektio… tai miten sen nyt haluaa tulkita. Mutta sitten hän onkin yhtäkkiä Tuska-festivaalin pääesiintyjä ja tuntee itsensä jumalaksi! Keikan loputtua hän tajuaa kuitenkin, että on pelkkä nörttimäinen avaruusolio. Hybriksensä takia hän joutuu kuitenkin rangaistukseksi kaksiulotteiseen maailmaan, eli sarjakuvaan. Tämä myöhemmin julkaistava sarjakuva tulee toimimaan siltana tulevalle Ziltoid-levylle.

Tämän lisäksi Devin Townsend tulee julkaisemaan kaksi uutta albumia, jotka ovat osa Kin ja Addictedin viime vuonna aloittamaa neljän, keskenään tyystin erilaisen levyn sarjaa. Äärimmäisen raskaaksi ja hullun kompleksiseksi kuvailtu Deconstruction ja riisutun folkahtava Ghost ilmestynevät ensi vuoden toukokuussa.

Devin Townsend Tuskassa 2010:
Ziltoid the Omniscient tänään klo 20:30 (Radio Rock Main Stage).
Devin Townsend Project huomenna klo 17:00 (Radio Rock Main Stage)

http://www.hevydevy.com
http://www.tuska-festival.fi/