Von Hertzen Brothers: The Best of – Kaikki oleellinen Von Hertzenin veljeksistä

Universal / DoingBeing Music Oy, 2012

Von Hertzenin veljesten yhtye on julkaissut jo neljä albumia joista uusin, viime vuonna listaykköseksi noussut Stars Aligned, jatkoi bändin nousujohteista uraa. Niinpä nyt jos koska on sopiva hetki kasata se ensimmäinen kokoelma. Progressiivista rockia työstävän ryhmän albumeilla on taipumusta venyä noin tunnin pituisiksi, joten kokoelmallekin on kertynyt mittaa lähes 80 minuuttia.

Kuten olettaa sopii biisikatraasta löytyvät ne suurimmat hitit ja painopiste on hienoisesti kääntynyt Stars Aligned -levyn eduksi. Bändi ei ole kuitenkaan unohtanut juuriaan ja yhdentoista vuoden takaiselta debyytiltä on napattu mukaan pari raitaa. Esikoinenhan syntyi Mikon tuolloisessa kotimaassa Intiassa, mikä kuuluu vahvasti niin nimibiisissä kuin aaltoilevassa Brother-siivussakin. Esikoisella on ansionsa, mutta todellisen läpimurtonsa VHB teki kuitenkin vasta viisi vuotta myöhemmin, kun toinen pitkäsoitto Approach ilmestyi.

Tuolta uraa uurtavalta, kiitetyltä ja palkitulta kiekolta on otettu mukaan luonnollisesti sinkkulistoilla riehuneet Let Thy Will Be Done, Kiss a Wish ja Discipline of the Sun. Huomionarvoista on myös se, että kaksi viimeksi mainittua kuullaan alkuperäisissä mitoissaan eikä lyhennettyinä sinkkuversioina, mistä pisteet kiekon kasanneille tahoille. Täkynä levyltä löytyy myös yksi uusi kappale, mutta avauksena kuultava Rubicon on todellisuudessa vain pitkitetty intro, joten vieheen vetovoima ei ole paras mahdollinen. Mielenkiintoisempi lisä sen sijaan on Miracle-sinkun b-puolelta löytyvä King Crimsonin unohtumaton 21st Century Schizoid Man, joka on edelleen bändin ainoa coveri.

Tuhtia CD:tä täydentää DVD, jolta löytyvät yhtyeen kaikki seitsemän virallista musiikkivideota sekä yli tunnin verran aiemmin julkaisematonta livemateriaalia. Musiikkivideot ja itse livekeikka ovat pääosin erittäin korkealaatuisia, tosin ääniraitana on pelkkä stereo mikä voi masentaa ne pahimmat kotiteatteri DTS-hifistelijät. Lisäksi tarjolla on päälle kolme varttia videoblogeja Stars Aligned -pitkäsoiton valmistumisen tiimoilta, joten katsottava ei lopu aivan heti.

Alkuun ”vain” yhden levyn kokoinen kokoelma tuntui hiukan haljulta, mutta pitkässä juoksussa ratkaisu on osoittanut juuri oikeaksi. Nyt levy on niin tiukka ja kompakti, ettei siltä löydy ainuttakaan tunnelmallista monttua tai turhaa hetkeä. Eikä edes tunnin ja kahdenkymmenen minuutin mitta osoittaudu ongelmaksi, sillä veljesten värikkäässä rockissa riittää yllin kyllin sävyjä sekä tasoja.

5/5