Kuvat: Marjut Valakivi (Kulttuuritalon keikalta 22.5.1967)
Johnny Allen ”Jimi” Hendrix (s. 27.11.1942, Seattle, k. 18.9.1970, Lontoo) vei sähkökitaransoiton ilmaisun toiselle tasolle. Vuonna 1966 käynnistyi sooloura. Tätä ennen Jimi työskenteli sessiomuusikkona muun muassa Little Richardin, Curtis Knightin, Isley Brothersin, Ike & Tina Turnerin, Wilson Pickettin keikoilla ja levytyksissä. Hän ammensi useista mustan musiikin esikuvistaan, mutta kehitti sittemmin modernisoitua äänikuvaa bluesin ja rockmusiikin svääreihin. Tulkinnallisia vaikutteita myös modernin jazzin suunnalta, psykedeliasta, hard rockista, etnosta ja ambientista. Hendrixin elämäntyöstä on kirjoitettu ja kerrottu paljon. Hänen traagista poismenoaan 27-vuotiaana ja sen syitä on yhä ruodittu.
Kaikesta huolimatta kitaristilegenda ja säveltäjä sai paljon aikaiseksi. Virallisesti Henkan elämän aikana julkaistiin (1967-1970) neljä albumia ja yksi kokoelma. Pian äkillisen poismenon jälkeen (1971) markkinoille tuli tasokkaat Rainbow Bridge- ja The Cry of Love -tallenteet, jotka konkreettisesti valaisevat kitaristi-säveltäjän musiikin kehityskulua. Pitkälti omassa New Yorkin Electric Lady -studion sessioissa syntyneet uutukaiset sykkivät funkyn ja soulin svääreissä. Hän ei polkenut paikallaan. Voi vain kuvitella mitä kaikkea olisi vielä syntynyt. Jimi olisi halunnut tuottaa, säveltää elokuvamusiikkia, avantgardea ja yhteinen blues-levykin Miles Davisin kanssa oli jo sovittu. Postuumijulkaisuja on huomattavan paljon ja edelleen uusia pukkaa, jotka Hendrixin suvun hallinnoima Experience Hendrix -levy-yhtiö on jo pidempään tuottanut kansainväliseen myyntiin. Uusi 80v-julkaisu Jimi Hendrix Experience ”Los Angeles Forum” -konserttitaltiointi (26.4.1969) on onnistunut. Pari kuukautta aiemmin Royal Albert Hall -liven energia ja spiritualistisuus ovat jäljellä. Hoviäänittäjä, miksaaja ja tuottaja Eddie Kramer on tehnyt jälleen hyvää jälkeä.
”When I die. I want people to play my music, go wild and freak out and do anything they want to do”
Jimi Hendrix
HENKKA JÄTTI VIESTIN
Kaikkialla on muusikoita, toimittajia, diggareita, jotka kertovat tunnoistaan Jimi Hendrixin musiikkiin ja muusikkouteen. Niin myös meillä. Tässä muutamia luonnehdintoja.
“Hendrix on eniten minuun vaikuttanut kitaristi. Sanoisin jopa, että voidaan puhua ajasta ennen ja jälkeen Hendrixin. Varmasti samankaltaisia innovaatioita ovat tehneet muutkin, mutta Hendrix onnistui olemaan se, joka manifestoi ensimmäisenä nämä innovaatiot. Hän onnistui olemaan niin ennakkoluuloton ja nopea, että teki tämän kaiken uskomattoman lyhyen uransa aikana.”
Timo Kämäräinen
Marzi Nyman muistelee tarinaa, jonka mukaan lontoolaiset muusikot saapuivat katsomaan puheenaiheeksi noussutta amerikkalaiskitaristia, kun tämä muutti Lontooseen.
”He möksähtivät, kun näkivät, miten ylivoimainen Hendrix oli. Ensinnäkin hänellä oli esiintyjän kykyjä ja karisma.”
Markus ”Marzi” Nyman
”Jimin musiikissa oli kaikkea. Esimerkiksi hänen Third Stone From The Sunissa on vaikutteita myös John Coltranelta ja Ornette Colemanilta. Are You Experienced? -debyytti on rakkain levyni.”
Bluesministeri Esa Kuloniemi
”Jimi oli järisyttävä yhdistelmä seksuaalisuutta, spirituaalisuutta, avaruuden mysteeriä ja mitään rajoja tunnustamatonta musiikillista visiota. Reippaasti alle kolmikymppisenä hän soitti funkya, kosmista bluesia niin kuin ei kukaan muu ennen tai jälkeen.”
Jussi Niemi
”Näin 1980-luvulla Woodstock-videotallenteen, josta minulle tuli vahva visio. Hendrixin soitto oli fyysisesti hyvin voimakasta. Näin sellaisen kuvan, että se koko bändi nousi ilmaan sen musiikin myötä. Hendrix soitti pentatonisia melodioita, mutta se ei kuulosta siltä. Hän on täysin moderni vieläkin, koska kukaan toinen ei ole tehnyt samaa.”
Juhani ”Junnu” Aaltonen
”Electric Ladyland -levyllä on teos 1983 (A Merman I Should Turn To Be), johon rakastuin. David Gilmore on kertonut, että se kappale vaikutti valtavasti Pink Floydin ilmaisuun. Kyllä sen saman ambientin, mistä Pink Floyd teki myöhemmin itselleen tavaramerkin, kuulee. Jimi oli roots-henkinen, maanläheinen ja radikaalinen muusikko.”
Pauli ”Pale” Saarinen
”Olemme Roots of Love -yhtyeen produktioissa keskittyneet myös Hendrixin sävelnerouteen.”
Reeta-Leena Vestman
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.