“Vielä kerran kohkataan” – haastattelussa samalle lavalle nousevien Terveet Kädet, Rattus ja Kohu-63 edustus

Aprillipäivänä kuluvaa vuotta koetaan Oulun 45 Special -klubilla harvinaista herkkua. Kotimaisen hardcoren ehkä se legendaarisin ydin Terveet Kädet (TK), Rattus ja Kohu-63 nousevat ensimmäistä kertaa 15 vuoteen ja ehkä myös samalla viimeistä kertaa. Saimme yhtyeiden edustuksen: Rattuksen Tomppa Marjamäki, Kohu-63:n Lättä Hyytiäinen ja TK:n Ilari Kinnusen haastateltavaksi keikkarupeamaa ajatellen.

Terveet Kädet: Läjä -vokaalit (vas.), Lene-basso, Samppa-rummut ja Ilari-kitara. (kuva: Terveiden Käsien arkisto)

 

Mistä lähti idea TK–Rattus–Kohu-63 -yhteiskeikoille ja miksi? Montako keikkaa yhteensä on luvassa ja missä kaikkialla?

 

Tomppa: Morjens! Kyseessä on yksittäisveto Oulussa aprillipäivänä, 1.4. Ollikaisen Jaken ideoimana. Joskus viime vuoden puolella taisi homma ryhtyä kehittymään. Jace voisi ehkä omalta osaltaan avata ideansa syytä?

Lättä: …Joo Jace on ton Oulun-keikan päämanageri.

Ilari: Keikan piti olla jo viime vuonna, mutta menee se nytkin mainiosti meidän kannalta, kun levy tulee ulos ja kohta rundille Rattuksen kanssa. Tossahan on jo muutama innostunut tästä paketista muuallekin, mutta näillä näkymin vaan tää keikka.

Oletteko tehneet keskenänne yhteiskeikkoja kuinka paljon ja milloin viimeksi keskenänne?

Tomppa: Kohun kanssa me soitimme mahdollisesti ensimmäisen kerran yhdessä, kun lämppäsimme The Exploitedia ’81 tai ’82. TK:n muistan Seinäjoelta hiukan aiemmin, Törnävän saarelta. Lienee noita yhteisiä vetoja välissä ollut enemmänkin.

Lättä: Eka yhteiskeikka Rattuksen kanssa oli tosiaan se The Exploitedin kanssa Tampereellä 1981…Sen jäljenkin on jotain yhteisiä pippaloita ollu Rattuksen ja TK kanssa mut eihän näitä kaikkia voi muistaa sen verran kaikki bändit on ollut vuosikymmenien aikana tien päällä.

Millaisia kokemuksia teillä keskinäisistä yhteiskeikoistanne on jäänyt taskuun?

Tomppa: Läjän viisikymppisiltä on ainut muistikuva siitä, että olisimme kaikki kolme bändiä soittaneet samassa tapahtumassa. Sehän oli tämän kohta 15 vuotta sitten, ja päättyi muistaakseni sen verran dramaattisesti, että Lättä taisi saada infarktin. Uskaltaakohan sitä vielä…

Lättä: …Ja juu sain Läjän viiskymppisillä sydärin lavalla ja ambulanssilla sit vaan leikkuupöydälle…

Ilari: Rattuksen kanssa soitin itse asiassa ihan ekan keikkani TK:n kanssa Vastavirtalla 2005. Sen jälkeen ollut useampi yhteiskeikka, aina keikat maistuneet!
Kohujen kanssa kans useampi veto, ja aina kova meno. Tosiaan Läjän viiskymppisillä oltiin kaikki!

Millaisilla fiiliksillä kukin bändi nousee lavalle?

Tomppa: Onhan tapahtuma henkilökohtaisesti varmaan aika isokin juttu, vaikkei sitä vielä osaa tiedostaakaan. Palataan siihen hiukan myöhemmin.
Muutenhan on nastaa päästä vanhojen pierujen kanssa vetämään taas. Laskin, että orkesterit ovat yhteensä yli 130 vuotta vanhoja.

Itse tapahtuman suhteen oli vähän aikataulullisia säätöjä järjestävän tahon kanssa, meinasi mennä iltapäivämatineaksi…

Lättä: Muutama vuosi on menny hiljasemmin ton koronan takia ja sit sain vajaa vuosi viimesimmän sydärin, et saivat vasta 44 minuutin jälkeen sydämen vihdoin lyömään ja olin sairaalankin jälkeen suht heikossa hapessa kun elvytyksen jäljiltä oli rintalasta haljennut ja 3 kylkiluuta poikki.

Tomppa: Aika rankka kokemus, mut onneksi on mies vielä hengissä.

Ilari: Nämä keikat passaa hienosti ja niinku sanoin, niin miksei vois toisen jos kolmannenkin illan heittää jossakin…

Millaisia keikkasettejä yleisö voi odottaa yhteiskeikoillanne ja onko veteraaneilta tarjolla jotain yllätyksiä spesiaalia vai sitä ihteensä tuttua?

Tomppa: Meidän (Rattuksen) osalta ei yllätyksiä ole luvassa, musiikillinen potpuri 80-luvulta viimeisen albumin tunnelmiin.

KOHU-63 – Kepa : Basso / Jypi : kitara / Seve : rummut / Häsperi: kitara (Kuva : Petri Koskiniemi)

Lättä: Tuskin meiltäkään mitään ihan uutta tarvii odottaa, siis keikalla. Uutta LP:tä kyllä suunnitellaan, mut ollaan päästy vasta parit treenit vetämään tolla kokoonpanolla ja yks keikka.

Ilari: Meillä nyt settiin tietty uuden levyn ralleja tulossa ja jotain vanhemmilta levyiltä, mitä ei aikasemmin ollu setissä.

TK:lta on tulossa uusi levy näinä päivinä. Onko Rattuksella ja Kohu-63:lla aikeissa julkaista uutta materiaalia lähiaikoina?

Tomppa: Rattuksella on ollut uusi levy ja vähän spessumatskua purkissa nyt parin vuoden ajan, mutta julkaisija sille on ollut kiven alla.

Nyt vast’ikään saimme tiedon, että brasilialainen Criminal Attack Records julkaisee uuden Rattus-albumin ”Rikki” brassikiertueen aattona huhtikuussa. Kyseessä on tupla-CD, jossa lisänä 8 vanhaa biisiä uudelleen soitettuna, ja vierailevien artistien tulkitsemina. Levy julkaistaan Suomessa Finnish Hardcore -yhtiön toimesta ensi syksyllä tuplavinyylinä.

Rattus: Tomppa Marjamäki-basso, Jopo Rantanen-vokaalit ja kitara sekä Vellu Hyvärinen-rummut (Kuva: Mikko Nissinen)

 

Olen kuullut huhuja Tompan vetäytymisestä Rattuksen touhuista. Mikä on sen suhteen tilanne? Onko kyseessä myös Rattuksen viimeiset Suomen-keikat vai jatkuuko Rattuksen taival uudella basistilla?

Tomppa: Huhut kuolemastani ovat liioiteltuja, eläköitymisestä eivät. Asiaa tuli pyöriteltyä mielessä useamman vuoden ajan, ja lopulta n. vuosi sitten sain tehtyä itselleni asian selväksi. Ilmoitin muille tilanteen ja kyselin, mikä fiilis muilla. Tehdäänkö 2023 keikkaa teemalla ”Viimeinen vuosi”, vai riittääkö muilla vielä haluja jatkaa? Vastausta ei tullut, joten eiköhän uusi mies ole haussa basson varteen. Mut joo, Oulun keikka on meikän viimeinen kotimaassa.

Lättä: Joo, saa nähdä kauanko tässä itekään jaksaa…Katotaan ton meidänkin Eesti-Liettua-Latvia-Puola -tourin jälkeen miten mennään eteenpäin… Levy kyllä tehdään, mut ehkä harvemmalle jää keikat.

TK ja Rattus lähtevät keväällä viimein yhdessä Brasiliaan rundille. Kuinka asiat etenivät rundin toteutumiseksi ja kuinka rundin käytännön toteutus lopulta järjestyi?

Tomppa: Ensihenkäys yhteiseen brassikiertueeseen syntyi muutama vuosi sitten, kun paikallinen kiertuejärjestäjä, joka molemmat bändit on Brasiliaan järjestänyt, oli yhteydessä tällaisesta mahdollisuudesta. Olisikohan se tapahtunut heti Covidin keskeyttämän TK-kiertueen jälkeen. 

Ilari: Tosiaan 2020 lähdettiin Brasseihin kiertueelle TKlla, silloin juuri Covid oltiin julistamassa pandemiaksi, ja itse asiassa siitä kuultiin Pariisin kentällä.. Jatkettiin kuitenkin Brasseihin asti, mutta siellä aika nopsaan tilanne eteni kolmen keikan jälkeen siihen, että touri loppui lyhyeen. Yhteisrundista ja takaisinpaluusta puheltiin siinä kun oli luppoaikaa paluulentoa odotellessa. Finnish Invasionista puheltiin jo silloin. Mahtavaa että se nyt toteutuu!

Varsinainen startti kiertueeseen tapahtui loppukesästä -22 samaisen Rebel Musicin toimesta. Vaikka aikaa on sinällään ollut runsaahkosti, on kaikille sopivan ajanjakson löytämisessä ollut omat haasteensa. Päivätyöt ym velvoittavat meidänlaisia bändejä, jotka eivät tätä rahanansaintamielessä tee. Kohtuusujuvasti tuo vajaan kolmen viikon rupeama koko poppoolta lopulta järjestyi.
Kiertueen piti sisältää myös muita Latinalaisen Amerikan maita, mutta ne taitavat peruuntua ”logistisista syistä”.

Terveiset diggareillenne

Tomppa: Olkaahan ihmisiksi.

Ilari: Tulkaa keikoille!

 

Terveet Kädet – Rattus – Kohu-63 Oulun 45 Specialin keikan lliput ovat myynnissä ennakkoon Ticketmasterista hintaan 17,50€. Liput ovelta 20€, mikäli ennakkomyynnistä jää lippuja myytäväksi.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.