Venäläinen rock-ikoni Boris Grebenshchikov Savoy-Teatteriin

Venäjän suurimpiin rock-yhtyeisiin lukeutuvan Akvariumin keulahahmo Boris Grebenshchikov saapuu konsertoimaan Helsingin Savoy-Teatteriin huhtikuussa. Grebenshchikovia kutsutaan Venäjän Bob Dylaniksi, vaikka mies itse nauraa vertaukselle todeten, että vertaus sälyttää Dylanin harteille melkoisen vastuun. Samalla Boris tunnustaa kuitenkin, että Dylan on tehnyt hänestä taiteilijan, yhdessä kirjallisuuden opettaja Asja Maazelin ja The Beatles -yhtyeen kanssa.

“Olin neljännellä luokalla, ja George Gunitski (Akvariumin varhaistuotannon sanoittaja) oli viidennellä. Tulimme koulun runokerhoon, ja siellä oli nerokas nainen, pedagogi Asja Maazel, joka herätti meissä runouden kipinän. Hän antoi meille tunteen, että me pystymme vaikka mihin ja niinpä me ryhdyimme runoilemaan. Siitä asti kaikki on mennyt hyvin. Ilman häntä en olisi mitään. Mitä tulee sitten musiikkiin, ilman Beatleseja olisin ehkä oppinut jotenkuten soittamaan kitaraa, mutta minussa ei olisi syntynyt halua muuttaa maailmaa.”

Boris Grebenshchikov ja Akvarium-bändi muodostavat epookin Neuvostoliiton ja Venäjän rock-kulttuurissa. Grebenshchikovin laulut ovat aina etsineet ajan henkeä ja kuulijat ovat ottaneet ne omikseen. Grebenshchikov ei sinänsä pidä politiikasta puhumisesta, mutta nykyistä tilannetta hän kuvaa pirujen bakkanaalin ajaksi. Elämä kuitenkin jatkuu ja se tarkoittaa Grebenshchikovin mielestä sitä, että hänen ja bändin tulee tehdä kaikkensa, jotta maailmasta tulisi heidän musiikkinsa myötä parempi paikka elää.

Akvarium esiintyi Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 1990, Joensuun kansainvälisellä World Party -festivaalilla. Neuvostoliitto oli tuolloin vasta raottanut rautaesirippua, lännen ja idän muusikot saattoivat vapaasti kohdata ja jakaa kokemuksiaan. Seuraava keikka Suomessa olikin sitten vasta 25 vuoden kuluttua. Suomi synnyttää Grebenshchikovissa kuitenkin mytologisen mittakaavan assosiaatioita:

“Ei Tolkien suotta sanonut Sormusten Herran tekemisestä kertoessaan, että tietyt aiheet ja teemat hän on ottanut Kalevalasta. Niinpä suhtaudun absoluuttis-myyttisen Kalevan synnyinmaahan Suomeen suuremmalla lämmöllä kuin muihin maihin.”

KEIKKA
10.4.2019 Savoy-Teatteri, Helsinki
Liput alk. 58,00 €
Ennakkoliput tapahtumaan ovat nyt myynnissä osoitteessa Lippu.fi.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.