Vaihtoehtomusiikin kulttihahmo Jad Fair Suomeen

Amerikkalaisen vaihtoehtomusiikin todellinen kulttihahmo, “the greatest American rock primitive”, Jad Fair saapuu viimeinkin ensimmäiselle vierailulleen Suomeen. Half Japanese -yhtyeestäkin tuttu artisti esiintyy pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Gilles Riederin kanssa Helsingissä Kuudennella Linjalla torstaina 12. huhtikuuta.

Soolouransa ohella Jad Fair muistetaan parhaiten vuonna 1974 veljensä Davidin kanssa perustamastaan lo-fi-punkyhtyeestä Half Japanese. Edelleen toiminnassa olevan yhtyeen äkkiväärä musiikki ja vinksahtanut huumori ovat inspiroineet vuosikymmenien varrella lukuisia vaihtoehtoartisteja Beckista Sonic Youthiin ja Sebadohista Kurt Cobainiin. Yhtye esiintyi lämmittelijänä Nirvanan viimeiseksi jääneellä kiertueella, ja vuoden 1992 Fire In The Sky -albumilla rumpuja soitti The Velvet Undergroundin Maureen Tucker.

Half Japanesen edellinen studioalbumi on vuonna 2001 Dead Kennedys -nokkamies Jello Biafran Alternative Tentacles -levymerkillä julkaistu Hello. Viime keväänä ilmestyi kattava Jad Fair / Half Japanese -kokoelma Beautiful Songs (The Best of Jad Fair), ja Fire Records on julkaisemassa alkuvuodesta 2012 uudelleen kaikki neljätoista Half Japanesen studioalbumia. Viime vuosina yhtyettä on nähty livenä lähinnä Primaveran ja ATP:n tyylisillä vaihtoehtofestivaaleilla.

Half Japanesen ohella Jad Fair on jo vuosia tehnyt myös omaa soolouraansa. Fair on julkaissut valtavan määrän levyjä niin omalla nimellään kuin yhteistyössä esimerkiksi Daniel Johnstonin, Teenage Fanclubin, Sonic Youthin, Yo La Tengon ja J Mascisin kanssa. Helsingin keikalla tullaankin kuulemaan kattava läpileikkaus musiikkia Jad Fairin uran varrelta.

Muusikon uransa lisäksi Jad Fair on arvostettu kuvataitelija, jonka töitä on esitelty levynkansien ohella gallerioissa ympäri maailman ja koottu lukuisiksi taidekirjoiksi. Fair myös kirjoitti Harvey Pekarin ja Philippe Vergnen kanssa vuonna 2009 ilmestyneen Daniel Johnstonin taidetta esittelevän kirjan.

Tässä pieni maistiainen.

KEIKKA
To 12.4.2012 Helsinki, Kuudes Linja

LIPUT
Hinta 15 EUR +toimituskulut
Ennakko: Tiketti.