Tulkinnanvaraista-konserttisarja tarjoaa kokonaislukujen harmoniaan perustuvan installaation

Kulttuuritehdas Korjaamolla kuullaan perjantaina 8. toukokuuta ääni-installaatiota, kun Tulkinnanvaraista-konserttisarjan residenssiyhtye UMUU esittää La Monte Youngin (s.1935) teoksen Composition 1960 #7.

Yhdysvaltalaisen avantgarde-taiteilija ja minimalistisäveltäjä Youngin elämäntyö perustuu pitkälti kokonaislukujen suhteisiin perustuvien harmonioiden tutkimiseen. Monimuotoisena fysikaalisena ilmiönä tämä mitä yksinkertaisinkin sointu synnyttää suuren määrän ylä-ääneksiä, interferenssiä, huojuntaa ja muita akustisia ja psykoakustisia ilmiöitä.

Youngin Compositions 1960 on sarja 1960–70-lukujen taiteilijoiden, säveltäjien ja muotoilijoiden Fluxus-liikkeen ideologiaan nivoutuvia käsitetaiteellisia teoksia. Teoksessa La Monte Young nostaa luonnonpuhtaan kvintin koko esityksen tärkeimmäksi lähtökohdaksi: ”Intonaation tarkkuus on suoraan verrannollinen siihen käytettävään aikaan nähden”.

Kokoonpanoltaan joustava UMUU-yhtye esiintyy Korjaamolla kvartettina, jossa soittavat klarinetteja Josu Izco ja Mikko Raasakka, alttoviulua Teija Kivinen ja selloa Juho Laitinen. Akustisten soittimien taustalla kuullaan sama kvintti sähköisesti siniaaltojen tuottamana.

19. syyskuuta Tulkinnanvaraista-konserttisarjassa Korjaamolla kuullaan lisäksi newyorkilaissäveltäjä Phill Niblockin konsertti- ja multimediakokonaisuus.

KONSERTTI
pe 8.5. Korjaamon kulmasali, Helsinki

LIPUT
alk. 12 € Korjaamolta ja Tiketistä.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.