Tiesitkö, että nämä hitit ovatkin kovereita – osa 4

Yllärikoverit senkun jatkuvat. Vielä on tulossa useita lisääkin, kun näitä mielenkiintoisia ralleja tuntuu riittävän melkoisesti. Edelliset postaukset löydät Yllärikoveri-tägin alta.

Ace of Base VS Tina Turner – Don’t Turn Around

Koska ysärin hitit ovat taas melkein ajankohtaisemia kuin 20 vuotta sitten, niin kaikki muistanevat ruotsalaisen Ace of Basen Don’t Turn Around -hitin. Se oli maailmanlaajuinen hitti vuonna 1994, mutta alunperin sen on esittänyt Tina Turner vuonna 1986 ja se on julkaisu Typical Male -sinkun B-puolena. Täytyy tosin myöntää, että Ace of Basen versio on hyvin omanlaisensa, mutta kyllä yhtäläisyydet kuitenkin melko selvästi tulevat esiin, kun vähän aikaa biisejä kuuntelee.

Björk VS Betty Hutton – It’s oh So Quiet

Tämä on jälleen yksi järkytys-osaston koveri. Björkin suurin hitti ei olekaan hänen omaa käsialaansa, itseasiassa kyseessä on koverin koveri. Björkin versio on melko suora versiointi amerikkalaisen Betty Huttonin vuonna 1951 levyttämästä versiosta. Mutta jo Huttonin versio on koveri. Tosin hänen versionsa on ensimmäinen englanninkielinen versio. Alkuperäinen raita on saksalaisen Horst Winterin vuonna 1948 julkaisema Und jetzt ist es still.



Led Zeppelin VS Kansas Joe McCoy and Memphis Minnie – When the Levee Breaks

Tätä biisiä ei voi ehkä yksinään pitää isona hittinä, mutta Led Zeppelin IV on albumi, jonka hyvin moni maailmassa nostaa maailman parhaiden levyjen joukkoon, joten olkoon tämä mukana listauksissa. Levyn päättävä When the Levee Breaks on alunperin vanha blues-raita vuodelta 1929 ja esittäjä on Kansas Joe McCoy and Memphis Minnie. Oletko muuten koskaan miettinyt mitä biisin nimessä oleva levee tarkoittaa? Se on rantavalli ja biisi kertoo vuoden 1927 Mississippin tulvasta.

Eric Clapton VS JJ Cale – Cocaine

JJ Cale oli vielä kohtuu tuntematon jäppinen vuonna 1976, kun hän julkaisi Cocaine-raidan. Eikä tuo biisi häntä kuuluisuuteen vielä nostanut, vaikka se oli jopa top 10 -listahitti Uudessa-Seelannissa, Sveitsissä ja Itävallassa. Eric Claptonin versio meni jenkkien ja kanukien listoilla ja nosti samalla myös Calen uraa. Erikoista tuossa Claptonin version julkaisussa on se, että biisi oli alunperin miehen Slowhand-albumilla vuonna 1977, mutta se julkaistiin singlenä vasta kolme vuotta myöhemmin. Hieman eri meno kuin nykyään.

Bill Haley & the Comets VS Sonny Dae & His Knights – Rock Around the Clock

Tässä kohtaa pitää myöntää, että “koveri-status” ei ehkä ihan ole oikeutettu, mutta faktaa on kuitenkin se, että Sonny Dae ritareineen on julkaissut Rock Around the Clockin ennen Bill Haleyn komeettoja. Näiden vanhojen rallien kohdalla on mielenkiintoisia tapauksia, kun biisin kirjoittajat eivät ole välttämättä esittäjiä ja useampi artisti on voinut julkaista saman biisin ajallisesti hyvinkin lähellä toisiaan. Tämänkin 50-luvun kapinallisen rokin tunnukseksi nousseen biisin ehti pistää Sonny Dae pihalle kolmisen viikkoa ennen Bill Haleyä vuonna 1954. Biisin kirjoittajat Max C. Freedman ja James E. Myers ovat tosin sanoneet, että biisi on tehty Haleylle, mutta hieman kummallista, että Daen annettiin se silti julkaista ensin. Joka tapauksessa yksi maailman tunnetuimmista rock-biiseistä ei olekaan tullut maailmaan sen tunnetuksi tehneen artistin toimesta. Knoppitietona voisi mainita, että alkujaan Haleyn “versio” oli Thirteen Women (and Only One Man in Town) -sinkun b-puolena ja se nousi listaykköseksi Jenkeissä ensimmäisenä rock-biisinä vasta reilu vuosi ensijulkaisunsa jälkeen Blackboard Jungle -leffan siivittämänä.

Comments

2 responses to “Tiesitkö, että nämä hitit ovatkin kovereita – osa 4”

  1. Halfnelson

    “Erikoista tuossa Claptonin version julkaisussa on se, että biisi oli alunperin miehen debyyttialbumilla vuonna 1977, mutta se julkaistiin singlenä vasta kolme vuotta myöhemmin. Hieman eri meno kuin nykyään.”

    Ja höpöhöpö. Toimittaja voisi pikkuisen tarkistella asioita ennen kuin kirjoittelee tuollaista.

  2. Tero Kallio

    Kappas, tulipa kirjoiteltua “hieman” väärin, korjataanpa. Eli siis kyseessä on viides sooloalbumi Slowhand. Mutta sinkkuna tuo julkaistiin vasta 3 vuotta myöhemmin eli 1980, tosin silloinkin se oli b-puoli.

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.