Tiesitkö, että nämä hitit ovatkin kovereita – osa 3

Tässä jälleen viisi kappaletta lisää, joista voin melko varmasti sanoa, ettet ainakaan kaikkien tiennyt olevan kovereita. Edelliset postaukset löydät Yllärikoveri-tägin alta.

Beyonce VS BC Jean – If I Were a Boy

Beyoncen maailmanlaajuinen hitti If I Were a Boy on poikkeuksellinen raita hänelle, koska lähes kaikissa muissa biiseissä hän on ollut vähintään osa biisin kirjoittajajoukkoa. If I Were a Boyn teksti on kuitenkin BC Jean -nimisen artistin käsialaa. Hän ei tosin sitä ole koskaan virallisesti julkaissut, mutta demoja ja studiolivejä kappaleesta on olemassa. BC Jean esitteli kappaleen levy-yhtiölleen, joka ei kiinnostunut siitä. Biisin säveltäjä Toby Gad esitteli kappaletta kuitenkin muillekin ja Beyonce innostui siitä ja levytti sen I Am…Sasha Fierce -albumilleen. BC Jean ei aluksi oikein pitänyt siitä, että Beyonce levytti kappaleen, mutta kappaleen rojaltit ovat varmasti lepyttäneet häntä kohtuullisesti. Mahdollisesti kappale tullaan myöhemmin kuulemaan myös BC Jeanin albumilla, jos sellainen jossain vaiheessa kauppoihin saadaan. Tehdyn diilin mukaan Beyonce tulisi fiittaamaan tuolle versiolle.

The Clash VS The Crickets – I Fought the Law

The Clashin yksi tunnetuimmista ralleista on varmasti I Fought the Law, onhan se yksinkertaisesti nerokas kipale. The Clashin jätkät innostuivat biisistä Amerikan-reissullaan, kuultuaan jukeboksista Bobby Fuller Fourin version siitä. Alunperin biisi on kuitenkin The Cricketsin tuotantoa vuodelta 1960 In Style with The Crockets . Vaikka The Crickets ja erityisesti biisin kirjoittaja Sonny Curtis eivät omalla versiollaan maailmoja mullistaneetkaan, niin sittemmin biisistä on kehittynyt standardi useammankin eri genren artisteille. Biisiä ovat versioineet punk-puolella mm. Dead Kennedys, Social Distortian ja Green Day ja country-artisteista mm Hank Williams Jr. ja tietenkin myös Johnny Cash. The Clashin version on muuten alunperin vain The Cost of Living -EP:llä, vaikka se eponyymin albumin Jenkki-versiolta löytyykin.

Elvis VS Big Mama Thornton – Hound Dog

Elviksen tuotannossa on todella paljon kovereita, joten sinänsä ei ole yllättävää, että myös yksi miehen tunnetuimmista vedoista, Hound Dog, on myös koveri. Hound Dog -kappaleen on alunperin levyttänyt Willie Mae “Big Mama” Thornton vuonna 1952 ja jo tuo versio oli iso hitti. Jos monen biisin kohdalla voidaan sanoa Elviksen nostaneen sen suureen suosioon, niin Hound Dog on melko vahva poikkeus. Kaiken kaikkiean Jerry Leiberin ja Mike Stollerin säveltämää ja sanoittamaan biisiä on koveroitu reilusti yli 200 kertaa ja ainakin henkilökohtaisesti Big Maman alkekantaisen raaka versio hakkaa Elviksen siloitellun rokkaamisen.

Whitney Houston VS Dolly Parton – I Will Always Love You

Jos olit edes jonkinlaisissa tajuissasi vuonna 1992, niin et ole voinut välttyä Whitney Houstonin Bodyguard-leffan tunnarina soineelta I Will Always Love You’lta. Biisi meni käytännössä kaikkialla maailmassa listojen kärkeen ja kahmi vielä seuraavana vuonna kaikki mahdolliset pystytkin. Kyseessä on kuitenkin koveri, alkuperäinen on country-legenda Dolly Partonin käsialaa. Biisi julkaistiin vuonna 1974, biisin kohteena olevan henkilö on Partonin entinen miesystävä Porter Wagoner.

Tina Turner VS Bonnie Tyler – The Best

Tämä tuli meikäläiselle melkoisena yllätyksenä. Tina Turnerin yksi isoista hitteistä, The Best, onkin alunperin toisen raspikurkun Bonnie Tylerin esittämä. Biisin ovat säveltäneet ja sanoittaneet Mike Chapman ja Holly Knight ja se julkaistiin alunperin vuonna 1988 Tylerin Hide Your Heart -albumilla. Biisi ei Tylerin käsittelyssä vielä ollut iso hitti, vaikka meni se listakympiksi Norjassa ja Portugalissa. Tina Turner koveroi kappaleen jo seuraavana vuonna Foreign Affair -levylleen, joka oli iso hitti muualla kuin Yhdysvalloissa.

Comments

2 responses to “Tiesitkö, että nämä hitit ovatkin kovereita – osa 3”

  1. Anselmo Bamdini

    Lisää, Hangin’ on the telephone – Blondie vs The Nerves

  2. Tero Kallio

    Sekin taitaa olla joo listalla tulossa tulevissa listauksissa. Yllättäviä vetoja on vielä runsaasti tarjolla.

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.