Takaisin treenikselle HIM, mars mars

Tänä vuonna HIMin isännöimä Helldone Festival Tavastialla on samalla bändin paluu pitkältä tauolta takaisin keikkakuvioihin rumpali Kaasun käsien ollessa jälleen toimintakykyiset. HIM esiintyy neljänä päivänä peräkkäin ja ensimmäinen ilta toi mukanaan murskakritiikkiä mm. Hesarissa ja Iltasanomissa, erityisesti vokalisti Valon hapuillessa.

Lauantaina HIM yritti uudelleen – ja onnistui sentään hieman paremmin. Toisena iltana laulun sanat eivät enää unohtuneet (paitsi mielestäni kerran keikan loppupuolella) eikä biisejäkään keskeytelty. Päällisin puolin kaikki ainakin näytti paremmalta, mutta piiiiitkä matka on bändillä vielä omalle tasolleen saati sitten maailmanvalloituksen jatkamiseen. Lauantainakin suurin ongelmakohta seisoi nimenomaan keskellä lavaa. Bändi ympärillä soitti sentään kohtuullisen rennosti, vaikka toki kankeutta oli havaittavissa vähän kaikkien kohdalla.

Valo puolestaan veti laulun vähän sinne päin. Matalammat murahtelut sentään kuulostivat edes jotenkin siedettäviltä, mutta muuten koko keikka oli melkoista hoilottelua. Harvoin on tullut oltua keikalla, jossa yleisön laulaminen on ollut helpottava elementti – yleisö kun tuntui pysyvän paremmin nuotissakin. Ei lauantainkaan keikasta paljon jälkipolville jäänyt kerrottavaa. Valon muminoista biisien välillä ei saanut mitään selvää missään vaiheessa. Mies tuntui olevan muutenkin koko ajan vähän hämillään, levoton ja poissaoleva pyörien ja vaellellen edestakaisin lavaa. Ilmeisesti Valo välispiikeissään ylisti bändijäseniään (ainakin Otto Talvion raportoinnin mukaan), mutta parvelle Valon ja basisti Migen keskinäinen supattelu näytti enemminkin väittelyltä kuin leppoisalta kitaristi Linden kommentoidessa aina välillä jotain. Ilmeisesti tulkitsin asian kuitenkin väärin.

HIMin uudenvuoden perinne Tavastialla olisi tänä vuonna kannattanut jättää väliin, koska selvästikään ei treenejä oltu saatu vedettyä tarpeeksi alle. Itseäni ainakin olisi harmittanut melko paljon, jos olisin kuusikymppiä tästä joutunut maksamaan.

Alla pieni näyte eiliseltä, yhden yleisön edustajan kännykällä taltioituna. Tuosta saa melko hyvän kuvan miten vierestä nuo hoilottelut oikeastaan menivät.