Striimauksillakin voi saada jatkossa jalometallia – pari ongelmakohtaa tuossa on ainakin

Suomessa äänitteiden kulta- ja platinatunnustuksia hallinnoiva Musiikkituottajat – IFPI Finland ry on päättänyt uudistaa tunnustuksiin liittyviä käytäntöjä vastaamaan paremmin nykyisiä musiikin kulutustottumuksia. Toisin sanoen suoratoistot lasketaan jatkossa mukaan jalometallilevyjä jaettaessa.

Käytännössä tuo on hyvin yksinkertainen systeemi. Albumeissa 1 000 striimausta vastaa yhtä myytyä levyä eli kultalevyn (10 000 “myytyä” levyä) saa 10 000 000 suoratoistolla. Sinkuissa puolestaan muunnos tehdään toiseen suuntaan, yksi ostettu sinkku vastaa 100 suoratoistoa ja kultasinkku irtoaa 2 000 000 striimillä.

Vaikka kaikenkaikkiaan olen tätä striimauksien mukaan ottamista jo jonkin aikaa odotellutkin ja näen tämän vain hyvänä asiana, niin pari erikoista asiaa tästä seuraa. Esimerkiksi albumi voi saada kultalevyn, vaikka siltä ei kukaan ikinä kuuntelisi yhtään biisiä. Riittää, että sinkku ylittää tuon 10 000 000 rajan ja silloin albumi saa automaattisesti kultalevyn. Nykyisessä sinkkumaailmaan paluussa sinkut voivat olla hyvinkin vuosia edellä albumia – esimerkkinä vaikka Musta Barbaari, jonka ainutta sinkkua on striimattu pelkästään Spotifysta lähes 3 miljoonaa kertaa ts. se on jo kultasinkun ansainnut. Ei nyt varmaan ihan kymppimilliin tuo jaksa nousta, mutta hyvin mahdollista se on tulevaisuudessa, kun striimaajien määrä kasvaa. Lisäksi tuohon päälle laskettaisi vielä myös erinäisillä kokoelmilla olevat raidat, joten hieman outoon tilanteeseen voidaan päätyä, kun sinkku on jo yksinään ylittänyt kulta-albumin rajan. Kannattaako jo taktisesti silloin koostaa joku albumikokonaisuus, kun sitiä voi julkaista heti kultalevypainoksen.

Toinen erikoisuus on laskentakaava, jolla tuo 1 000 striimiä vastaa “ostettua” albumia saadaan (kaava: kokonaisstriimimäärä / 10(keskim. albumitrackmäärä )/ 100 = album equivalent). Eli idea on se, että ostettua levyä kuunnellaan 100 kertaa. Toki tämä on helpompaa laskea tällaisella tasaluvulla, mutta tästäkin seuraava hieman erikoinen tilanne levyjen kohdalla, joissa on enemmän kuin 10 biisiä. Esimerkiksi hip hop -levyissä on lähes järjestään lähemmän 20 raitaa eli nämä levyt saavat “myydyn levyn” aikaan jo 50 kuuntelukerralla. Sama “ongelma” on myös luonnollisesti tuplalevyjen kanssa. Ei muuta kuin hankitaan Nasumin Grind Finale -levylle kultalevy, siinä on 152 raitaa, joten yhden “myydyn” levyn saa aikaan jo vajaalla seitsemällä rundilla. Ts. kultalevyrajan ollessa 10 000 myytyä levyä keskivertoartistille on Nasumin kaltaisella aktille raja pudonnut jo alle 700 kappaleen.