Spotify vaarassa, tekijänoikeusjärjestö vaatii lisää rahaa

Viime aikoina vahvassa kasvussa olleet streamauspalvelut ovat joutuneet viimein tekijänoikeusjärjestön hampaisiin tekijöille maksettavien korvausten takia. Mm. Spotifyta on syytetty pienistä korvauksista tekijöille ja nyt siihen ollaan hakemassa muutosta.

“Striimauspalvelut maksavat vajaan sentin per kuuntelu ja tämä ei ole millään perusteltavissa oleva korvaus pitkällä aikavälillä. Eihän pienemmille artisteille jää mitään käteen tuollaisesta korvauksessa. Yritä siinä sitten elää, kun biisi on kuunneltu kolme kertaa ja siitä kolmesta sentistä vie vielä levy-yhtiö osuutensa. iTunes-latauksistakin Apple maksaa 70% tekijöille eli nykyhinnoilla käytännössä noin 70 senttiä per biisi, joten kyllä striimauksista pitäisi jossain suhteessa edes saada samankaltaista korvausta.”, kertoo Ääni- ja käsitetaiteilijoiden etujärjestö Teoxin toimitusjohtaja Veli Kononen-Ketku.

“Pitkä häntä -teoriakin sen osoittaa jo, että erityisesti noita “ei-hittibiisejä” kuunnellaan vain muutaman kerran, joten ainakin 20 senttiä per biisi pitäisi saada jokaisesta striimistä. Se on mielestämme vain kohtuullista, että myös marginaalimusiikin tekijät saavat edes jonkinlaisen korvauksen, eihän noille korvauksille voi muuten kuin naureskella, kun artistin muutama fani on kuuntellut biisin sen kymmenen kertaa vuodessa.”, Veli jatkaa.

20 sentin korvaus per stream nostaisi kuukausimaksut aika eri tasolle kuin nykyään.

“On tullut kuunneltua Spotifysta tuollaiset 500-1000 biisiä kuukaudessa, mutta taidan siirtyä takaisin vinyyliaikaan, jos tilauksesta joutuu maksaamaan 200 euroa kuukaudessa. Ja tuolla summallahan ei palveluntarjoajalle jää vielä mitään käteen, joten maksu tulee olemaan varmasti vielä korkeampi.”, kommentoi tulevaisuuden näkymiä aktiivinen musiikin harrastaja ja Spotify-käyttäjä Seppo (nimi muutettu).

Tekijänoikeusjärjestöpuoli on siis avannut käskytyskanavansa, katsotaan mihin suuntaan tämä kehitys tulee jatkumaan.