© Jari Huttunen

“Siihen aikaan ei kännyköity” – Terveiden Käsien historiaa avaavassa haastattelussa Veli-Matti “Läjä” Äijälä

© Jari Huttunen

Haastattelu: Jace Ollikainen

Editointi ja oikoluku: Mikko Nissinen

Oululainen punk-aktiivi ja vapaa reportteri Jace Ollikainen haastatteli kotimaisen hardcoren pioneeria, Läjä Äijälää Terveiden Käsien historiaan ja alkuvuoden 2023 aikana tapahtuvan yhtyeen paluuseen liittyvien asioiden tiimoilta. Mennään ottamaan selvää, mitä Tornion kevääseen kuuluu.

Terveet Kädet on perustettu 1979-80, mistä nimi juontaa juurensa?

Läjä: Nimi syntyi aikoinaan Tornion työttömyyskursseilta, keksittiin typeriä rokkibändin nimiä ja muuta joskus 1979-1980.

Ismon Karkean Brutaalit Aavikko Levyt – Montako julkaisua niitä oli kaikkiaan? Painosten määrät? Jotain muuta?

Läjä: No ekaa (Rock laahausta vastaan) yks puolista ääniteltiin vuoden 80 alkupuolella, et virallinen ja myöhemmin, mun omalla kelanauhurilla ihan itse. Tehtiin omakustanne ku muutamaaikaisemminki jo oli (Aavikon Kone Ja Moottori:Karavaani“) omalle IKBAL -levymerkille, muutamia muitakin. Vastaavia oli jo ilmestynyt.

Mistä TK:n kertoo ja mistä tulee ideat ja inspiraatio sanoituksiin?

Läjä: TK: n rallit oli siinä omia kaikki, paitsi “Joutukaa sielut”, virallinen virsi. Se oli tavallaan hölmö levy, mutta kuittailtiin Tornion löysälle menolle.

Missä oli TK:n ensimmäinen treenikämppä? Minkälainen se oli?

Läjä: Me soiteltiin niihin aikoihin kaupungin nuorisotiloissa, myöhemmin Peedron autotalliin, missä toi “Ääretön joulu” väsättiin.

Miten ensimmäinen kokoonpano syntyi ja miten se vaihtui?

Läjä: Mä toki huusin ku ei muuta virkaa ollut. Kitaristi osas virittää. – Et Tiimo (kitara) ja basisti Piäsky. Ihan alun alkujaan oltiin kahdestaan, mä rummut ja Piäsky kitara. Peedro otettiin sitten rumpuihin paikallisesta pop-bändistä “Mysteeri”. – Oli nuori sälli mutta nopee.

Koska oli TK:n ensimmäinen keikka? Missä se oli ja minkä verran oli yleisöä? Tuleeko jotain erityistä mieleen ensimmäisistä keikoista?

Läjä: TK:n eka oli ruotsissa 1980. Haaparannassa, tosin mutta ulkomailla. Joku paikallinen juttu. Jännitti sen verran kuiteski, et huutoa lähti ja saatiin paikalliseen lehteen bändin kanteen kuva.

Oliko teillä joku esikuva tai vaikuttaja-bändi?

Läjä: Sillon kesällä ’80 nähtiin Helsingin äijiä Torniossa. Panda (Musta Paraati) ja Eno (Lama) tulivat Lontoosta. Tukholman kautta oli tarkoitus kai, mutta tulivatki Tornion kautta, ja turpiin meinas heti tulla. Anyway, heillä oli tuliaisia: DischargenFight Back” -EP. Se kolahti, ja siite sittes TK lähinnä lähti (nopeus ja rallit alle minuuttiin)

1980 jälkeen äänititte pienlevyt “TK II” (1981), “Ääretön Joulu” (1982) ja “Message” (1983).

Läjä: Jep… “TK II” myös yks-puolinen ja omakustanne, muutama sata oli painos.

Ääretön Jouluhan” julkaistiin Pokon kautta 1982. “Ääretön Joulu” oli EP-levy, joka kolahti monelle, ja siitä tulikin legendaarinen TK-levytys. Miten päädyitte Poko Recordsille? Mistä biisit kertoo, kuka teki biisit ja sanoitukset?

Läjä: No, lähetettiin demo Poko Recordsille. Olihan niillä Rattus jo etc., niin kokeiltiin… ja EP:n halusivat… Sillon tuumattiin, et kun oikea firma on, niin tehdään oikea levy samalla.

Mä olin sillon Keroputaan sairaalassa, Torniossa sivaria suorittamassa, ja hyvin monet sanat syntyi siellä, ja ku monet asiat kiinnosti, ni sitäkin kautta.

Ääretön joulu” -EP 1982, ilmestyi kesällä mutta meille se oli joulu. Kynttilä (levyn kannessa) toki aina juhlistaa. Saatiin paljon postia pitkin maailmaa kutes jo ekastaki, mutta nyt lähti. Siihen aikaan ei kännyköity. Biisit lähti sen mukaan mites Tiimo ne treeneihin toi. Toki parhaat oli jo ollu setissä.

Terveet Kädet erottui jo 1980-luvulla muista hardcore-bändeistä, omalla tyylillään. Miksi seuraavana vuonna, 1983 vaihtui levy-yhtiö Heikki Vileniuksen Propaganda Recordsiin?

Läjä: Poko ei ollut kiinnostunut tekeen lisää, ni Propaganda seuraavaksi. Tuli se ‘kaasunaamari’ -LP (Terveet Kädet –LP) 1983. Mukana oli Walde-vainaa.

Kertokaa vähän “Message” EP:n synnystä. Miksi sitä ei julkaistu silloin äänityksen jälkeen ja miksi niinkin myöhään kuin vuonna 1991?

Läjä: “Message” -EP oli vähä nyt testiluontoinen. Huuto kieli muuttui englanniksi. Lähinnä Tornion englanniksi, et sen takia (epätöitiin julkaista). Lisäksi se jäi kai rahanpuutteen takia hyllylle, et siksi myöhemmin.

Vuosi 1984, dramaattinen vuosi TK:lle, kun rumpali Walden kohtalokas onnettomuus. 18-vuotiaana putosi parvekkeelta helmikuun 20. päivänä 1984. Tämä oli varmastikin shokki teille kaikille bändin jätkille. Miten Terveet Kädet pystyi jatkamaan tästä eteenpäin ja miten veljesi Timo “Tilli” Äijälä päätyi puikkoihin (uudeksi rumpaliksi)?

Läjä: 1984 oli tosiaanki walden (kuolema), ja tuumattiin et mitäs sitte… Mun pikkuveli Tilli jo soitteli bändeissä ni oli Waldelle joskus luvannu jatkaa, ni alettiin ’tillikompilla’ sittes… ja monta vuotta silleen meninki.

Vuonna 1984 ilmestyi “Black God“, jonka julkaisi saksalainen Rock-O-Rama. Englanninkielinen split-LP: Terveet Kädet/ Kaaos: “So Much Fun” sekä “Yalta Hi-Life” – kokoelma-lp, jolla esiintyvät TK, Varaus, Äpärät, Aivoproteesi, Kaaos ja KTMK, jonka julkaisi Barabbas Recordsin Koira. Seuraavana vuonna, 1985 ilmestyi TK:n “Horse” -LP, joka erosi tyylillisesti aikasemmasta. Mitä ajatuksia herää näistä?

Läjä: “Message” oli testiluontoinen ja “The Horse” myös, tavallaan. Kieli ei oikeen taipunu mutta testattiin, itse ‘heppa’ -levy meni vähän harakoille. Sille tuli huonot saundit ja testi-kieli ni tökki, mutta kansi on klassikko.

Hardcore keikkoja; 1984-85 aikoihin alkoi olla joka puolella Suomea. (Haastattelijan ensimmäinen TK-keikka tuli nähtyä 2.2.1985 Vaasassa Vaihtoehdon järjestämä Vaasan nuorisotalolla.) Oulussa järjestettiin Leipätehtaalla ja Rauhalassa hoocee keikkoja. Punk yleisöä oli paljon keikoilla, ja meininki oli hurjaa pogoilua, miltä tuntui soittaa noihin aikoihin keikkoja, kun yleisöä oli paikalla parhaimmillaan parikin sataa ja jengi tunsi jo Terveet Kädet biisitkin?

Läjä: Juu massaa alkoi jo keikoilla olla, kivaa aikaa mutta itse olin vasta alkamassa. Seisoskelua lähinnä. Meidän keikat on nykyään jo ammattimaisempaa ja lähinnä crossover-jengiä niillä käy, eli laidasta laitaan niin sanotu punk scene ollu ja jäänyt jo vuosien taakse.

Mitä tapahtui TK:n leirissä vuosien 1985-1988 välissä?

Läjä: ’85-’88 TK:lla oli keikkaa ja äänityksiä. Tiimo tais tuolloin kyllästyä ja lopetti. Et siitä etiäpäin tehtiin keikkaa etc ja äänityksiä.

Terveitten Käsien levyjä on levinnyt ympäri maailmaa ja yhtye on yksi tunnetuimmista suomalaisista hardcore bändeistä maailmalla. Kertokaas vähän miten päädyitte niin monelle ulkomaiselle levytysyhtiölle? Onko hajuakaan minkälaisia määriä levyjänne on myyty?

Läjä: IKBAL-julkaisut ja omakustanteita noin kymmenisen julkaisua. Osa oli muiden maksamia/ julkaisemia etc., mutta saivat multa luvan julkaista ne. Levyt julkaisi ne ketä kiinosti julkaista. Rahaa ei oo pahemmin näkyny mitä nyt Rock-o-Rama -konkurssipesästä, muutes ollu lähinnä kuha joku etc.

Miltä tuntuu soittaa jossain esim. Brasiliassa, kun jengi huutaa mukana “Pissaa ja Paskaa”!? Millainen oli ensimmäinen ulkomaan kiertue? Kertokaa jotain siitä – Japani ja Brasilia? – Minkälainen oli vastaanotto, montako keikkaa noilla soititte ja missä?

Läjä: Mageetaha noita ulkomaan reissuja välillä veivata, kun tuli aikoinaan luvattua esim. Brasilia, Eurooppaa ja jenkkilään ja Japania myöten.

Japani on ollu mun suosikki, cool. Mukavia keikkoja. Tais ihan ensimmäinen reissu olla Saksaan. Ei mikään häävi mutta testinen. Villit maat tosiaan Brasilia, sielähän TK on aina ollut kova juttu ja nyt taas keväällä mennään sinne uudelleen (Rattuksen kanssa).

Lapin Helvetti. Kerro vapaamuotoisesti siitä Läjä:

Läjä: TK/ Lapin Helvetti -projekti lähti tavallaan, kun TK oli mulle jo monena vuotena ollut jo vähän rasite. Plus viimeisen miehistön vaihtumisen jälkeen jäi jonkinlainen tyhjä aukko, ja mieli teki soittaa välillä jotain muutakin kuin “Pissaa ja paskaa”. Lapin Helvetti -nimellä tehtiin uutta musiikkia. Enempi kumminkin metallia ja hardcorea. Tehtiin Lapin Helvetti -vinyyli ja keikkaa. Toki settiin päätyi myös jokunen TK-biisi bonukseksi.

Terveet Kädet 2023: Läjä-vokaalit (vas.), Lene-basso, Samppa-rummut ja Ilari-kitara. (Kuva: TK:n arkisto)

Miten olette päätyneet tähän nykyiseen kokoonpanoon ja kuinka kauan ootte olleet kasassa tällä nykyisellä kokoonpanolla?

Läjä: (Lapin Helvetin perustamisen aikoihin, 2016) Ilari ja Lene tuumasivat, että uusi, hyvä rumpali on löydetty, Samppa.
Tuumattiin myös, että ois hyvä viellä TK nimellä jotain äänitellä, nyt tuleva vinyyli “Kaikki kaikkia vastaan” ilmestyy maaliskuun alussa ja sen tiimoilta enempi keikkaaki.

Kiitän – Läjä, TK

Kiitämme Noise.fi: n puolesta Läjää ja Jacea haastiksesta ja toivotamme heille parhautta.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.