Ruisrockin ohjelma valmis, lisäyksinä mm. Pepe Willberg ja kotimainen “super group” The Local Band

4.-6. heinäkuuta juhlittavan Ruisrockin ohjelma on valmis uusien kiinnitysten ja spesiaalikeikkojen myötä. Turun Ruissalossa nähdään kesällä yli 60 artistin kattaus sekä kansainvälisiä että kotimaisia tähtiä.

Viime perjantaina ilmestyneellä albumillaan ylistävän vastaanoton saanut Pepe & Saimaa nousee ensimmäistä kertaa lavalle Ruisrock-lauantaina. Pepe Willbergin tähdittämä ja Tehosekoitin-yhtyeestäkin tutun Matti Mikkolan luotsaama orkesteri pitää sisällään 30 henkeä, jossa on komppiryhmän lisäksi jousi- ja torvisektio sekä kuoro. Jo 1960-luvulta lähtien musiikkikentällä vaikuttaneen Willbergin uutuuslevyn suosio yllätti, sillä levy loppui kaupoista heti myyntiintulopäivänä. Pepe & Saimaa -projektissa yhdistyvät Willbergin monimuotoinen tulkinta, lauluntekijänä Mikkolan vuosien takaisen Saimaa-projektin sävellykset sekä sanoittaja Timo Kiiskisen vaikuttavat tekstit.

Hyvin ainutlaatuisen keikan tarjoaa myös superkokoonpano The Local Band, jossa vaikuttavat kotimaisen rockin ja metallin kärkinimet Alexi Laiho (Children of Bodom), Jussi69 (The 69 Eyes), Olli Herman (Reckless Love) sekä Archie Kuosmanen (Santa Cruz). Kokoonpano sai alkunsa kavereiden halusta soittaa yhdessä omia suosikkibiisejään Mötley Cruesta, W.A.S.P.iin ja Van Haleniin. The Local Band teki viime joulun aikaan yllätyskeikan Tavastialla ja myi klubin hetkessä loppuun. Tavastian keikan piti olla ainut laatuaan, mutta sekä yhtyeen että yleisön ylistämä kokemus jätti kipinän nousta lavalle vielä toisen kerran.

”Kun Archie, Olli, Alexi ja minä olimme keskenämme viikkoja hehkuttaneet, kuinka mahtava kokemus Tavastian ex tempore -keikka oli, päätimme kertoa kukin agenteillemme, että koettavat löytää kiertueaikatauluistamme päivän, milloin olisimme samassa maassa yhtä aikaa. Kuin ihmeen kaupalla Ruisrock-sunnuntai onnistui kaikille. The Local Band perustuu edelleen meidän keskinäiseen hauskanpitoon ilman minkäänlaisia yhteisiä tulevaisuuden suunnitelmia ja uskon, että tämä fiilis välittyy myös Suomen hienoimman festivaalin Ruisrockin yleisöön”, toteaa Jussi69.

Ulkomaista vahvistusta erittäin kansainväliseen kattaukseen tuo ensi kertaa Suomeen saapuva melankolista ja euforista synapoppia tarjoileva Future Islands. Yhdysvaltalaisyhtye on kerännyt lähes poikkeuksetta ylistäviä arvioita tuoreella neljännellä albumillaan ”Singles”, jonka myötä bändi siirtyi arvostetulle 4AD-levymerkille. Yli 200 keikkaa vuodessa tekevä baltimorelaiskolmikko tunnetaan kiihkeistä livekeikoistaan, joita hallitsee laulaja Samuel Herringin persoonallinen ääni ja hypnoottinen lavaliikehdintä.

The Local Bandin ohessa lisää raskasta antia Ruisrockiin tuo mittavalta maailmankiertueeltaan Ruissaloon saapuva Sonata Arctica. 15 vuotta sitten debyyttialbuminsa julkaissut metalliyhtye julkaisi alkuvuonna uuden albuminsa ”Pariah’s Child”, joka nousi ilmestyttyään Suomen albumilistan ykköseksi. Uudella albumillaan yhtye on myös palannut lähemmäs alkuajoiltaan tuttua power metal -ilottelua.

Luvassa on myös TV:stä erityisen tuttuja muusikoita, sillä lavalle nousee YLE:n ”Uusi päivä” -ohjelmasta tuttu energinen pop-yhtye Vihreät Valot, joka on tehnyt omia biisejä ja keikkaillut vuodesta 2010. Yhtyeen jäsenet ovat musiikkia ja näyttelemistä ammatikseen tekeviä nuoria, jotka kaikki myös näyttelevät Uusi päivä -sarjassa.

YO! SDT Raps tarjoaa perjantain päätösbileet Minirantalavalla viiden rap-DJ:n voimin. Helsinkiläisen YO! Kuudes Linja Raps -klubin residentit DJ Didier, Nada ja Tboy sekä turkulaisen So Damn Tuff -illan isännät DJ Chuck Main ja Sammy Jam tarjoilevat katsauksen kovimpiin partyrap-biiseihin klassikoista uunituoreisiin.

Lähiaikoina tullaan vielä julkaisemaan festivaalin värikäs alueohjelma, joka tälläkin kertaa pitää sisällään muun muassa teatteria, performanssia, sirkusta, kuvataidetta ja musiikkia. Artistien esiintymisaikataulut ilmoitetaan kesäkuussa.

Turun kauppatoria jo useana vuonna komistanut Ruiskioski ilmestyy jälleen Yliopistonkadun ja Aurakadun kulmaan. Kioskin avajaisia vietetään tulevana lauantaina 17.5., luukut avataan kello 10 ja ohjelmaa on tarjolla aina kello 18 saakka. Ruiskioski palvelee festivaalin loppuun saakka joka viikko maanantaista lauantaihin.

Luvassa on vaatemerkki JULJAn ja Ruisrockin yhteistyön avaus. JULJA on uusi suomalainen, kansainvälisille markkinoille tähtäävä naistenvaatemerkki, jonka perustivat kolme turkulaista ystävää vuonna 2012. JULJAn Ruisrockille suunnittelemat Ruisrock ? JULJA -festivaalituotteet esitellään ja lanseerataan myyntiin ensimmäistä kertaa avajaispäivänä. Tuotteita on vain rajoitettu määrä ja niitä myydään Ruiskioskilla.

”Tuotteista haluttiin moni- ja helppokäyttöisiä, sillä festarikävijät haluavat helposti päälleen heitettävän tuotteen, jota on helppo yhdistellä moniin eri vaatteisiin ja asusteisiin. Paita sopii myös moneen tilanteeseen ja sitä on helppo käyttää muuallakin kuin vain Ruisrockissa. Inspiraatio paidan ja repun printtiin tuli Ruisrockin tämän vuoden graafisesta ilmeestä. Lisäksi printti on saanut vaikutteita meksikolaisista intiaaneista, atsteekeista”, kertoo suunnittelija Nora Peltoniemi.

Avajaisissa nähdään JULJAn uutta mallistoa esittelevät minimuotinäytökset sekä esiintymisryhmä Wild Funky Crew’n tanssishow. Lisäksi ohjelmassa on viime vuoden tapaan vanhojen t-paitojen tuunauspaja, jossa JULJAn naiset auttavat halukkaita tuunaamaan itselleen festivaalipaidan kesäksi ja osallistujien kesken arvotaan lauantain VIP-passit. Kioskin avajaispäivän ohjelma on osa Turku Design Festivalin ohjelmaa.

Musiikkiakin on tietysti tarjolla. Kello 16 esiintyy akustisesti turkulainen The 5th of April, joka nousee lavalle myös Ruisrock-sunnuntaina osana Turku Rock Academyn ja Ruisrockin yhteistyötä. Hitlantis- ja Turku Bandstand 2011 -voittaja on Turku Rock Academy -joukon konkari ja myös hankkeen keulakuva. Ruisrock-teemalla musiikkia torilla tarjoilee Turun klubeilta tuttu DJ Boy Named Sue ja avajaisten jatkoja juhlitaan illalla Turun Klubilla Ruisrock-discossa.

Ruisrockin kaikki lipputyypit ovat myynnissä. Kolmen päivän lippu maksaa 125 euroa, kahden päivän lippu 110 euroa ja yhden päivän lippu 75 euroa sekä toimituskulut Tiketistä tai Lippupisteestä. Ruisrockin VIP ja Ruisrock+ -liput sekä leirintäliput ovat myynnissä vain Tiketissä. Lipunostajilla on myös mahdollisuus olla suojelemassa suomalaista saaristomerta. Saaristomeri-tukilipun hintaan lisätään 3 euroa, joka ohjataan lyhentämättömänä Saaristomeren Suojelurahaston työhön (Rahankeräyslupa nro 2020/2012/3159).