Ruisrockin kermat kakusta – Tsekkaile ainakin nämä keikat meganimien ohella!

Ruisrock on viime vuosina nostanut profiiliaan huippuvuosien tasolle ja tänäkin vuonna se on ohjelmistonsa puolesta kiistatta kotimaan laadukkain yleisfestivaali. Lisäksi Merimaan rykmentti on vuosi vuodelta nostanut kotimaisten festareiden palvelutasoa paremman ruuan ja viihtyisämmän alueen puitteissa. Luonto ja meri ovat olleet jo aiemmin Ruissalon vahvuudet.

Meganimien lisäksi festareilla on useita mielenkiintoisia artisteja, jotka eivät ole kaikille vielä tuttuja. Tässä artikkelissa muutama poiminta, joihin kannattaa tarttua tämän vuoden bileissä. Vuoden 2012 ohjelmisto on yllättävänkin hipster-voittoinen pienempien bändien osalta. Kuuntele myös listausta tukeva Spotify-soittolista.

Yeasayer (Aurinkolava, pe 20:30)

Viime hetken kiinnitys Ruisrock-ohjelmistoon paikkaamaan Explosion In The Skyn peruuttamista. Läpeensä Pitchforkin hehkuttama bändi kannattaa silti tarkistaa. Yhtye on kovan keikkabändin maineessa. Alla kuultavissa bändin tunnetuin kappale O.N.E.

Refused (Telttalava, pe 23:00)

Ruotsin hardcorelegenda ja genrensä rajoja avartanut ryhmä on jo yksistään hyvä syy lähteä perjantaiksi Ruissaloon. Tämän takia itsekin matkaan Turkuun festareille ensimmäistä kertaa lähes kymmeneen vuoteen. Ennen Ruisrokkia yhtye on soittanut reilut 20 keikkaa suorastaan hurmiollisen vastaanoton saattelemana tärkeimmillä festivaaleilla ympäri maailmaa, joten bändi on takuuvarmasti iskussa. Luvassa on räjähtävän hieno keikkakokemus. Harmittavasti Kauko Röyhkä & Narttu on sovitettu aikataulussa päällekkäin. Suorastaan huutava vääryys, sillä nämä molemmat bändit olisivat varmasti maistuneet monelle vaihtoehtoisemman rockin diggarille.

MÜMMÖ (Lounalava, la 15:00)

Jos olet todellakin kyllästynyt kotimaisiin vakionimiin lauantain ohjelmistossa ja nautit eriskummallisesta menosta, MÜMMÖ on sinun valintasi. Trion kokoonpanossa on kitaristin ja rumpalin lisäksi steppaaja. Mümmön soittajia on kuultu aiemmin mm. yhtyeissä Vox Flatus, Yhdyskuntajäte, Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändi, International Auto ja Atomivakoojat. Alla oleva keikkavideo on silkkaa Twin Peaksia kotikutoisuudessaan.

Moonface with Siinai (Aurinkolava, la 15:15)

Kotimaisvoittoista lauantaita piristää parhaiten Wolf Paradesta ja Swan Lakesta tuttu Moonface aka Spencer Krug. Yhdessä kotimaisen Siinai-yhtyeen kanssa puuhattu Heartbreaking Bravery on mielestäni yksi kevään mielenkiintoisimmista indierock-albumeista. Levyltä voi poimia kaikuja The Curesta Bauhausiin ja toisaalta sitä on helppo verrata jatkumoksi Interpolin viitoittamaan moderniin indieen. Nimikkokappaleen ohella albumin helmeksi nouseva I’m Not A Phoenix Yet live-sovituksena:

Huoratron (Telttalava, la 23:00)

Huoratron yllätti Tuskassa. Festivaalien sunnuntain jäädessä torsoksi Lamb of Godin peruuttaessa ja Ministryn soitettua vaivaannuttavan huonon keikan päivän harvaksi valopilkuksi jäi Aku Raskin yhden miehen show, joka lietsoi festareiden kolmoslavan liekkeihin hevareiden ihmetykseksi.

Huoratronin synkkä chiptune-elektro-jytä toimii takuuvarmasti tanssinälkäiselle festarikansalle myös Ruisrokissa, sillä Tuskassa Finntroll-paitainen setä tuijotti huumaantuneena Huoratronia oman suosikkibändinsä soittaessa samaan aikaan toisella lavalla. Lisäksi nuorempi festariväki innovoi tanssin lomassa perinteisen circle pitin hölkkäringiksi miksauskopin ympäri.

Metronomy (Telttalava, su 18:45)

Kun “elektroninen”, “indie” ja “pop” tuntuvat sopivan määreeksi joka toiselle Flow-aikakauden blogisuosta nousevalle hypetyksen kohteelle, on vähän vaikea tietää mihin uskoa. Joseph Mountin johtaman Metronomyn kakkosalbumi Nights Out (2008) erottuu joukosta kiitos persoonallisen tuotannon sekä tanssittavuuden ja haikeamman mentaliteetin muodostaman kontrastin. Tarttuvat poplaulut ovat toki plussaa, mutta levyn suola on sen nerokkaissa instrumentaaleissa. Vaikka viimevuotinen The English Riviera painottuukin enemmän rauhallisempaan materiaaliin, on Metronomy sata kertaa kiinnostavampi tapaus kuin samana päivänä esiintyvä Bloc Party.