Retro 2014 – Wiley

Retro 2014 -sarja paljastaa tammikuun ajan yhden viime vuoden henkilökohtaisen kohokohdan per päivä. Ei varsinaisesti missään paremmuusjärjestyksessä, mutta kyllä kuun lopulla tarjoillaan ne viime vuoden kiiltävimmät helmet.


En ole oikein koskaan ymmärtänyt miksi grime-tyyli on jäänyt majailemaan oikeastaan pelkästään britteinsaarille. Toki genren kärkinimet ovat saaneet nimeä myös muualla ja päässeet ainakin festareille esiintymään, mutta silti tämä tyylisuunta on jäänyt aivan liian pienelle huomiolle kaikenmaailman “dubsteppien” jyrätessä maailman ympäri yhä uudelleen.

Grime on vuosituhannen alussa syntynyt garagen, drum ‘n’ bassin, hip hopin ja dancehallin risteytys ja Wiley on yksi sen tärkeimmistä nimistä, ellei jopa varsinainen synnyttäjä. Viime vuonna julkaistu Snake & Ladders on miehen kymmenes albumi ja se iskee heti ensimmäisistä biiteistä lähtien tajuntaan. Kuten sinkkuraitanakin julkaistussa On a Levelissä Wiley sylkee “still roll deep on a level, I represent the best MCs on a level”. Meikäläinen ainakin yhtyy noihin sanoihin.

Ehkä pian on grimen vuoro vallata maailma.