Retro 2014 – Jukka Nousiainen

Retro 2014 -sarja paljastaa tammikuun ajan yhden viime vuoden henkilökohtaisen kohokohdan per päivä. Ei varsinaisesti missään paremmuusjärjestyksessä, mutta kyllä kuun lopulla tarjoillaan ne viime vuoden kiiltävimmät helmet.


Räjäyttäjistä sooloilemaan lähtenyt Jukka Nousiainen teki levyn päästäkseen pois Espanjasta, kun rahat loppuivat kesken matkan. Tuloksena oli varmasti vuoden 2014 ylistetyin albumi, joka vain paranee kuuntelukerrasta toiseen.

Nousiainen on todistanut jo Räjäyttäjien keulilla olevansa täysin kontrolloimaton live-esiintyjä, jolta voi odottaa mitä vain. Punk-asenteella vedetty rock on soolomateriaalina jalostunut hieman perinteisemmäksi Suomi-soundiksi, joka biisien välillä matkustelee eri vuosikymmenille, mutta vauhtia ja vaarallisia kurveja on joka biisissä enemmän kuin keskimääräisen artistin koko uralla.

Täytyy kyllä myöntää, että ensimmäisen kuuntelukerran jälkeen en ihan tajunnut mistä tuo iso haloo oikein oli saanut alkunsa. Melkein jo jätin tuotoksen lojumaan sinne muitten joukkoon, mutta tuli jostain syystä kaivettua se vielä uudelleen testiin ja sen jälkeen alkoi levy avautua. Huonoa seuraa on todellinen albumilevy, josta tosin löytyy monta hittiraitaakin tarjoiltavaksi sinkkujen nimiin vannoville.

Jos lo-fi-henkinen tuotanto ei iske, niin tätä levyä voi olla todella raskasta kuunnella, mutta juuri tuo alkeellinen tuotanto tuo levyn biisien vahvuudet esiin. Ei tällaista materiaalia voi siloitellusti vetääkää.

PS: Muista myös muut Jukan tekeleet: Jukka ja Jytämimmit, joka ehti viime vuonna sinkkujulkaisuihin asti sekä tietenkin Räjäyttäjät, joka julkaisi myös uuden albumin viime vuonna.