Retro 2014 – Huge L

Retro 2014 -sarja paljastaa tammikuun ajan yhden viime vuoden henkilökohtaisen kohokohdan per päivä. Ei varsinaisesti missään paremmuusjärjestyksessä, mutta kyllä kuun lopulla tarjoillaan ne viime vuoden kiiltävimmät helmet.


Huge L on kovaa vauhtia lähestymässä Kari Peitsamon Suomen ennätystä levyjen ja biisien määrässä, pitää varmaan tutkia, ettei mies ole jo ohittanut Peitsamoa. Viime vuonnakin Huge julkaisi neljä albumia, yhden mixtapen ja Moden kanssa vielä PuuCee-kasetin. Siinä sivussa mies väkersi vielä viisi musiikkivideota, joten valinnanvaraa olisi jälleen viime vuodeltakin Huge L:ltä tarjolla.

Itse tuli tutustuttua Hugeen ensimmäisen kerran Huge & Mode -kokoonpanolla tehdyn Seministit-levyn kautta vuonna 2007. Sen jälkeen on tasaiseen tahtiin tullut tsekattu julkaisua mitä nyt on käsiin onnistunut saamaan (osaa noista on lähes mahdotonta edes löytää mistään), mutta väkisinkin osa materiaalisti menee täysin ohikin, kun julkaisutahti on tuollaista viiden levyn vuositahtia. Erikoisinta tässä yhtälössä on se, että jotenkin aina Hugen levyt ovat silti kiinnostavia, vaikka niitä tulee aivan järkyttävän nopeaan tahtiin.

Omissa kirjoissani Huge onkin yksi nokkelimpia suomalaisia räp-lyyrikkoja, varmaan ikuisiksi ajoiksi onkin jäänyt takaraivoon Hugen laini “toiset rimmaa sijamuotopäätteillä”. Ei mitään hajua mistä biisistä tuo oli, mutta tuo kertoo kaiken oleellisen miehen lyriikoista, ne vain yksinkertaisesti ovat kiinnostavia.

Otetaan tähän nyt esimerkiksi viime vuodelta tuo Aurora. Yhtä hyvin voisi olla tuo Borealis, Most Wanted tai vaikka Snuff Audio, minkä tosin bongasin vasta tänä vuonna, mutta ilmeisesti se julkaistiin silti jo viime vuoden puolella.