Retro 2014 – Foreknown

Retro 2014 -sarja paljastaa tammikuun ajan yhden viime vuoden henkilökohtaisen kohokohdan per päivä. Ei varsinaisesti missään paremmuusjärjestyksessä, mutta kyllä kuun lopulla tarjoillaan ne viime vuoden kiiltävimmät helmet.


Vähiin käy nämä viime vuoden muistelut, kaksi viimeistä ovat oikeasti aika ylivoimaiset suosikit viime vuodelta. Toiseksi viimeiseksi listalle nousee vuoden kovin uusi tuttavuus. Amerikkalainen räppäri Foreknown on “tyypitetty” kristilliseksi nörttiräpiksi. Ei kyllä mitään hajua miten tuo oikein sopii tähän, kaipa miehellä on sitten jonkinlainen kristillinen tausta ja käyttää hän lyriikoissaan toki kristillisiä vertauksia ja nörtteys tulee siitä, ettei tämä mitään klubikamaa ainakaan ole. Mistään Jeesus-räpistä ei siis todellakaan ole kyse.

Phoenixistä kotoisin oleva Foreknown on aloittanut sylkemisen Los Angelesissä 90-luvun puolessa välissä, joten sen ajan hoppi on jättänyt jälkensä mieheen. Lyyrikko Foreknown Apostolic oli syntynyt. Miehestä on todella vaikea löytää tietoa muuta kuin tähän levyyn liittyvää promotekstiä. En ainakaan löydä mitään tietoa miehen aikaisemmista julkaisuista, ilmeisesti tämä on miehen debyytti (oletan, ettei samannimisellä harcore-bändillä 10 vuoden takaa ole mitään tekemistä tämän kanssa).

Jos tätä on pidätelty jo 20 vuotta, niin hieman liian pitkään on jouduttu odottamaan. Ornithology on aivan kevyesti paras hip hop -levy, johon tuli viime vuonna tutustuttua.