Punkin rantautumisesta Suomeen tulee tänä vuonna kuluneeksi 40 vuotta. Postimuseo muistaa juhlavuoden avaamalla Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyn, joka on esillä lähes vuoden 17.11.2017–4.11.2018.
Pienlehtiä ja punkpostia -näyttely esittelee punkin mukanaan tuomia ilmiöitä. Vuonna 1977 alkoi vaihtoehtolehtien vyöry ja samalla syntyi itse tekemisen kulttuuri. Kuka tahansa saattoi koota bändin, tehdä singlen tai kasetin, perustaa pienlehden ja julkaista sen itse. Alakulttuurin kukoistus näkyi myös postilaitoksen arjessa: Hilse, Lintu, Aivopesu, Nakki ja muut lehdet kulkivat postinkantajan laukussa tilaajilleen. Lehtien tekijät pitivät yhteyttä ja vaihtoivat julkaisuja keskenään.
Punk ja itse tekemisen kulttuuri ovat toimineet lähtökohtana monen ihmisen uralle esimerkiksi tiedotusvälineissä tai kulttuurialalla. Näyttelyssä ovat esillä lehdentekijöitä ja punkkareita ennen ja nyt Miettisestä Arto Nybergiin. Punk-kirjeet ja levyjen vaihto muun muassa Yhdysvaltoihin ja Isoon-Britanniaan olivat osa nuorison kansainvälistymistä. Kirjeet tekivät samalla suomalaisia punk-bändejä tunnetuksi maailmalla.
Näyttelyssä on esillä ja luettavana pienlehtiä, valokuvia, singlelevyjä ja c-kasetteja, punk-kirjeitä ja muuta punkiin liittyvää materiaalia sekä haastatteluja. Näyttelyn yhteistyökumppaneina ovat Oranssi ry ja Musiikkiarkisto. Näyttelyn kuraattorina on toiminut sarjakuvantekijä Pauli Kallio.
Postimuseo sijaitsee museokeskus Vapriikissa Tampereella osoitteessa Alaverstaanraitti 5.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.