Poronkusemat 2013 – Stam1na ja Eläkeläiset Oulun Club Teatrialla 26.1.2013

Teksti: Sirja Bordi

Kuvat: Jari Huttunen

Stam1nan ja Eläkeläisten pitkään suunnittelema, ja viimein toteuttama yhteiskiertue suuntasi tammikuun lopussa Ouluun, kierrettyään ensin Kajaanin, Rovaniemen ja Levin. Sain kunnian jututtaa Eläkeläisten keulamies Onni Warista ja Stam1nan basisti Kai-Pekka Kangasmäkeä, kun he saapuivat paikalle korvaavalla keikkabussilla tyylikkäästi myöhässä, edellisen kulkuneuvon hyydyttyä Levin paukkupakkasiin. Noviisitoimittajan hermostuneisuus laukesi heti, kun pääsin artistien kanssa saman pöydän ääreen, ja miesten railakkaasta juhlakunnosta ja kiireestä huolimatta (tai ehkä juuri siksi) saimme aikaiseksi pikaisen, mutta varsin hedelmällisen juttutuokion.

Poronkusemat-kiertuetta on suunniteltu jo vuosia, ja yhteiset keikat Radio Rock-risteilyillä ovat vahvistaneet yhtyeiden halua tehdä yhteistyötä. Vaikka tämänkertainen kiertue käsittikin vain pitkän viikonlopun, olivat molemmat osapuolet erittäin halukkaita tekemään yhteistyötä jatkossakin – Eläkeläiset olivat lähes väkipakolla viemässä Stam1nalaisia kiertämään ulkomaita. Yhtyeiden samankaltaisuus erilaisista musiikkityyleistä huolimatta sai molemmilta kehuja, ja Waris totesi heidän olevan ”suruttomia reissumiehiä”, joilla riittää keikkabussissa juttua laidasta laitaan – kaiken rellestämisen keskellä myös syvällisemmille keskusteluille löytyy aikaa.

Tulevaisuudensuunnitelmat olivat molemmilla yhtyeillä selvät: Stam1nan uusi levy valmistuu hyvää vauhtia, demoja löytyy Kangasmäen mukaan reilusti enemmän kuin yleensä levyä tehdessä. Eläkeläiset suuntaavat tuttuun tapaan kiertämään Saksaa. Waris kertoi Eläkeläisten kasaavan seuraavaksi virsilevyä – ainakaan materiaali ei loppuisi heti kättelyssä, ja tekijänoikeuskiistoilta vältyttäisiin.  ”Jeesus-sanat vaihdetaan jenkaksi, ja Jumala-sanat humpaksi” – Waris veistelee.

Poronkusemia varten oli valmistauduttu huolella: kiertuetta varten oli tehty jopa oma lautapeli, joka myytiin loppuun Oulussa. K-18 juomapeli muistuttaa Afrikan Tähteä ulkonäöltään, ja sisältää viihdyttäviä tehtäviä: ”Joku on vaihtanut autokemikaali- ja humppapullon paikkoja ja koko peliporukan päänupit turpoavat. Seuraavan kuskivuoron aikana jokainen juo yhdet isot ja puhuu saksaa”. Lisäksi ainakin Oulussa Teatrialla tarjottiin myös teemaan sopivia drinkkejä, listalta löytyi mm. tulisen jalluinen Paha Arkkitehti.

Eläkeläisten tömistellessä lavalle humpattiin kovaa ja korkealta. Hienoinen keikkaväsymys taisi molempia bändejä kuitenkin painaa, mutta hyvin rivit saatiin kasattua stagelle. Stam1nan Hyrde Hyyrysellä meinasi sanat jokuseen kertaan unohtua, mutta aktiivinen yleisö pelasti paljon letkajenkan pyöriessä lavalla ja yleisössä. Vaikka edellisiltana Eläkeläisten urut kokivat kovia useampaankin otteeseen, tänään taisivat kamat pysyä ainakin suhteellisen ehjinä, vaikka niiden päällä useaan otteeseen tanssattiinkin.

Poronkusemat 2013. Tätä kiertuetta muistellaan juomapelien merkeissä taatusti vielä useaan otteeseen.

 

Stamina + Eläkeläiset Stamina + Eläkeläiset Stamina + Eläkeläiset Stamina + Eläkeläiset Stamina + Eläkeläiset Stamina + Eläkeläiset Stamina + Eläkeläiset Stamina + Eläkeläiset Stamina + Eläkeläiset Stamina + Eläkeläiset Stamina + Eläkeläiset Stamina + Eläkeläiset Stamina + Eläkeläiset Stamina + Eläkeläiset Stamina + EläkeläisetStamina + Eläkeläiset Stamina + Eläkeläiset Stamina + Eläkeläiset Stamina + Eläkeläiset Stamina + Eläkeläiset

 

 

 

 

 


Posted

in

, ,

by

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.