Päiväannos: Henry Rollins (feat. Nick Cave and Warren Ellis Original Score) – Damien Echols Death Row Letter, Year 9

Jenkki-hardcoren eliitin hyperaktiivi seniori, Henry Rollins jaksaa edelleen korottaa äänensä korkealle sorrettujen ja epäoikeudenmukaisesti kohdeltujen yksilöiden puolesta ja lisäksi vielä kohtuullisen painokkaalla tavalla.

Vuonna 1994 kolme nuorta miestä: Damien Echols, Jessie Misskelley ja Jason Baldwin tuomittiin vankilaan kolmen 8-vuotiaan pojan murhasta  (1993) Yhdysvaltain Memphisissä, olosuhteisiin nähden todella heppoisin perustein. Vuonna 2011 uusien todisteiden ja DNA-testien perusteella miesten tuomiot kuitenkin kumottiin ja lyhennettiin yhdestä kuolemantuomiosta ja kahdesta elinkautisesta ainoastaan kolmeen kymmenen vuoden mittaiseen tuomioon.

Vuonna 2002 Rollins julkaisi Rise Above -koverikokoelman Free West Memphis III edistääkseen kolmikon vapautuskampanjan taloudellista tukemista ja promotioimista. Kyseisellä albumilla viimeisimpänä Rollins Band -kokoonpanona tunnetun, Mother Superior -trion tahdittamina levytettiin albumillinen Black Flag-klassikoista – mm. Iggy Popin, Rollinsin, Tom Arayan, Lemmy Kilmisterin, Corey Taylorin, Keith Morrisin, Chuck Dukowskin, Nick Oliverin, Mike Pattonin ja Ice T:n tulkitsemina. Tämänkin urotyön jälkeen Memphisin kolmikolta kului monia vuosia tiilten päitä laskien, kunnes kolmikko lopulta vapautettiin vuonna 2011 heidän kunkin kerettyä istua vankilassa entisiä tuomioitaan jo yli 18 vuotta.

Amy Bergin ohjaama ja Peter Jacksonin (co.) tuottama dokumenttielokuva West of Memphis – Voices For Justice sai Pohjois-Amerikan ensi-iltansa loppuvuodesta 2012. Elokuva käsittelee itse tragedian lisäksi kolmen mm. heavy metallista, Pink Floydista, satanismista ja Stephen Kingin kirjallisuudesta kiinnostuneen nuoren miehen vangitsemista, mediaskandaalia, oikeudenkäyntifarssia ja heidän osaksensa saamaa, Arkansasin osavaltion lainsäädännön suomaa, räikeää vapaudenriistoa ja sen oikeutusta. Syynä kaikkeen tähän oli pohjimmiltaan miesten paheksuttava olemus, kapinallinen harrastuneisuus ja elämäntavat, minkä myötä paikallinen tuomioistuin tuomitsi kolmikon syyllisiksi murhiin fasistisiin arvoihin perustuvan, julkisen vallankäytön avulla.

Elokuvan ääniraitana kuullaan myös todella järeää tavaraa. Kyseisessä kappaleessa Rollins lukee vuonna 1994 kuolemaantuomitun Echolsin eristyssellissä hänelle vuonna 2003 kirjoittaman kirjeen Caven ja Ellisin jousille säveltämän ja soittaman musiikin värittäessä hyytävästi jokseenkin järisyttävää tarinankerrontaa.

Kyseisen soundtrack-albumin esiintyjä- ja säveltäjäkaartiin ei kuuluu sen vaatimattomampia nimiä kuin Nick Cave, Warren Ellis, Eddie Vedder, Johnny Depp, Band of Horses, Marilyn Manson, Natalie Maines , Bob Dylan, Patti Smith tai Lucinda Williams. Osa ääniraidan kappaleista on erittäin onnistuneita, elokuvan pirtaan erittäin osuvista covereita mm. Ozzy Osbournen, David Bowien ja Pink Floydin tuotannosta. Kaikki edellämainituista artisteista ovat näin luonnollisestikin toimineet WM3:n oikeuksien ajamisen rahoittajina, äänitorvina ja apureina arkansilaisen kolmikon uudelleen sosialisoimisessa yhdysvaltalaiseen yhteiskuntaan heidän vapautumisensa jälkeen.

Nyt on kyse todella hevistä ja punkista, mutta samalla myös todella kohahduttavasta tarinasta. Pohjois-Amerikassa filmifestivaaleillakin palkittu West of Memphis on todella tsekkaamisen arvoinen pätkä.

Noisen Päiväannos-sarja tarjoaa päivittäisen N-vitamiini-annoksen yhden musiikkikappaleen muodossa – genrerajoista välittämättä. Seuraa Päiväannos-sarjaa myös tilaamalla se Spotify-soittolistana. Ps. Kuuntele myös viime vuoden lista.