Noisen Ruuvipenkissä tänään Rattuksen laulaja-kitaristin tuore rap-posse Jopo ja Joku Jussi

Loppuvuodesta 2018 Eka EP:nsä julkaissut Jopo ja Joku Jussi päätyivät samoihin aikoihin Noise.fi:n Ruuvipenkin tivattaviksi. Siitä lisää seuraavassa.

Hyvää päivää herrat ja tervetuloa Noisen ruuvipenkkiin. Mistä, miten ja milloin Jopo ja Joku Jussi -rap-posse sai alkunsa?

Joku Jussi: Kiitos. No mä olin ollu viikon(lopun) juhlimassa ja kirjottelin siinä yhden kaverin kanssa perinteistä, “Onko missään mitään” läppää – tais olla sunnuntai aamu. Kaveri oli Mäntässä, mä Tampereella, ja se sit pyysi lähteen tarkastaan Mäntän tunnelmaa. Mä oon kohtuuttoman levoton luonne ja päätin siinä sit vähän liikuttuneessa tilassa lähtee. Perillä, kaverin kaverin kämpillä kävi ilmi, että “tossa alapuolella asuu joku muusikko kans, te tulisitte varmaan juttuun, se ainakin laulaa jossain Rattuksessa“. No mä jäädyin tietty koska oon ollu teinivuoteni kunnon niittipunkkari. Siis Kaaos, Rattus, Riistetyt, HC82 jne. Oikeesti, jännitti vähän, kun toi Suomi-HC on ollu niin iso osa mun identiteetin kehittymistä. No, Jopo tuli ja mä sopersin jotain niinkun joku pikku fani poika. Sit meillä synkkas sillain parin minuutin juttelun jälkeen, että kun Jopo vinkkas illemmalla, että hänellä on kasa beatteja, ja mä sanoin että kirjotan käytännössä aina. Niin me sitten oltiin tekemässä ekoja demoja jo samana iltana. Tää on ollu helvetin helppoo ja enemmän kun luonnollista. Tosta on tullu mulle ystävä.

Jopo: Kiitän. Joo se oli mielenkiintonen ensikohtaaminen Jussin kanssa. Aika nopeeta huomattiin että ollaan aika samalla aaltopituudella niin musiikillisesti kuin muutenkin. Olin kuullu Jussista kaverin kautta ja kuullu mm. miehen rappeja Sounds Like Orchestra-nimisessä projektissa, missä räppäs Jussin lisäks pari frendii. Oon tehny koneella musaa lähes parikyt vuotta kohta ja Mänttäläisen multi-instrumentalisti Teemu Källi:n kanssa meillä on (enimmäkseen) elektroniseen musan keskittynyt prokkis Kierobeat. Sitten mulla oli asennemetalliprojekti chILL, jonka tuhkista kasattiin vastikään mun uusi metalliprokkis nimeltä Slocide. Meillä on Teemun kanssa yhdessä satoja eri tuotoksia monesta eri musatyylistä ja olin pitkään jo ettiny oikeeta artistis, joka pystyis tekeen kunniaa meidän biiteille ja taidettiin Jussin kanssa sillon ekana iltana demottaa mm. “Eläintarha”, mistä tuli lopulta Jopo & Joku Jussi:n EKA-EP:n eka biisi.

 

Kuinka biisienne tuotantoprosessinne hoituvat ja kenen toimesta?

Joku Jussi: Jopo on aika pitkälti vastuussa tosta musiikillisesta puolesta, mä sit taas kirjotan tekstit. Noin 95% näin määrällisesti, eli karkee mutta realistinen yleistys.

Jopo: Juu Kierobeat:n kamaahan nuo kaikki meidän taustat eli joko Teemun tai mun tai sitten saatan loppuun jonkun Teemun starttaaman pohjan (mikä yleensä toimivin ratkaisu). Joskus saatan kirjottaa kertsin johonkin biittiin mikä kolahtaa, mistä jussi ottaa kopin ja kirjottaa sen koukun pohjalta tekstin biisiin. Monesti jussilla on biisiin värssyt kirjotettuna, mistä yritän kaivaa punaisen langan ja laittaa biisin pähkinänkuoreen, tavallaan tulkkaan Jussin tekstejä. Yleensä ottaen Jussi kirjottaa ja räppää verset ja mä kirjotan ja laulan koukut.

Kuinka kauan kehittelitte ja kypsyttelitte kappaleitanne ennen Eka-EP:n tekoa ja kuinka paljon biisejä teillä oli joista valitsitte materiaalin EP:llenne?

Joku Jussi: Biisejä on. Hmmm, kyllä niitä taitaa olla miltein 15 kpl. Jopo niistä ton EP:n kokos ja siinä on sillain hyvin edustettuna tuotannon eri puolia. Erityyppisiä biisejä kaikki, niin tekee hyvän yhdistelmän.

Jopo: Osa biittien pohjista on yli kymmenen vuotta vanhoja ja osa ihan tuoreita. Koittanu vaan löytää mahdollisimman hyviä ja omasta mielestä erityisiä Kierobeat:n taustoja meille. Siinä about joku vuosi tais mennä biisejä kirjottaessa, tuottaessa ja demottaessa mut se on hyvä kokeilla kaikenlaista niin huomaa mikä toimii parhaiten ja miksi. Vähän se oma tyyli vielä hakusessa mut mun mielestä tuo EP on oiva suunnannäyttäjä ja oon tosi tyytyväinen siihen. Eri tyylisiä taustoja mutta toimii myös kokonaisuutena ja lopputulos sopivan raaka.

 

Esikuvanne rap-maailman puolella?

Joku Jussi: Rapin suhteen tulee kyllä haettua fiiliksiä tuolta jenkkien puolelta. Suomi-genre on ehkä hävettävän tuntematon. Strange Music Labelin artistit ollu nyt sellasia mitä oon fiilistellyt. Tech N9ne on kova. Hopsin tulkitsee ihan mielettömällä fiiliksellä. Kaikki poliittinen ja kantaa ottava setti. Sage Francis on soinu jo 15vuotta. Low Key Briteistä. Suomesta pitää mainita Asa ja Pyhimys. Räppidiggailun suhteen oon tosi teksti-orientoitunut.

Jopo: Jussi heitti tossa hyviä ilmoille ja lähinnä jenkkirappia mäkin kuuntelen. Wu-Tang Clanista rapin diggailu sai mulla alkunsa ja jotain vähän tuoreempia mitä kuuntelussa on mm. Run The Jewels, Joyner Lucas, Jarren Benton, Chris Webby… Tuottajista kolisee kovaa esim. Pretty Lights, Liam Howlett & El-P. Suomalaista artisteista pakko mainita Laineen Kasperi.

 

Jopolla on tunnetusti taustaa metallin, grungen ja hardcore-punkin puolella, etenkin Rattuksesta. Miksi tyylisuunnaksi valitsitte juuri nyt popahtavia elementtejä vilisevän Rapin?

Joku Jussi: No, mulle rap ajaa samaa asiaa kun punk aikanaan. Se on poliittista(mulle) ja kantaaottavaa. Sit on helppo ottaa kantaa kun yhteen biisiin mahtuu niin paljon sanoja. Punk on _mulle_ enemmänkin aate vapaasta ilmaisusta musiikin muodossa, ilman rajoja. Punk-puritaani on mulle oxymoron. Ei sillä genrellä oo ikinä ollu yhtä ilmenemismuotoo, eikä mun mielestä edes voi olla. Punk on vapautta.

Jopo: Mun musiikki-innostus alkoi grungesta ja sen jälkeen kiinnostuin nu-metallin kautta rapista ja metallista. Pitkään jo halunnu julkasta asenteellista rappia, missä oikeesti asiaa ja sopivasti särmää. Meikäläiseen kolahtaa muutenkin enemmän rankempi rappi ku popimpi paska. Tykkään kuunnella ja tehdä vähän kaikenlaista musaa enkä halua rajoittaa itteeni millään tavalla. Mulle ei musiikkityylillä juurikaan oo merkitystä kuhan biisi on hyvä. Punk on mulle muutenkin enemmän asenne kun joku musiikki- tai pukeutumistyyli ja merkkaa mulle nimenomaan vapautta.

Kuinka rappibiisien teko eroaa hardcore punkin tekemisestä, ja mitkä asiat niitä yhdistää?

Jopo: Punkkia väännän kitaralla ja elektronisempaa kamaa teen kosketinsoittimilla ja rumpukoneella. Tekstillisesti rap ja punk on hyvin lähellä toisiaan, yritän sanoa asiat mahdollisimman suoraan samalla jättäen mahdollisimman paljon tulkinnanvaraa. Jussi haasto mut kirjottaan kokonaisen rappiversen uuteen vielä julkasemattomaan biisin ja anto ohjeeks, että kirjota ku kirjottasit Rattuksen biisiä ja niinhän mä tein. Nyt mulla on kasa kokonaisia verseja valmiina, mistä ainakin osaa tullaan käyttämään Jopo Ja Joku Jussi:n tulevissa kappaleissa.

 

Millainen suomirapin tila on mielestänne tänään, ja onko Jopo ja Joku Jussilla kyseiselle skenelle jotain uutta ja ainutlaatuista tarjottavaa vuonna 2019?

Joku Jussi: No skenen tilasta on pakko sen verran sanoo, että mua henk. koht. vituttaa suunnattomasti toi gettoilu, Suomi-gangstaaminen ja narkkaamisen ihannointi. Sanoistaan on vastuussa ja jengi ei tunnu ymmärtävän, että ne – enemmän kun kuvailee – luo sitä todellisuutta missä kuuntelija elää. Siis, Rap on kuitenkin(ja ehkä just tän takia) Suomessa nuoriso musaa ja vaikka täällä ei eletä edes suurinpiirtein siinä todellisuudessa missä vaikkapa Altantin toisella puolella, vois monen MC:n jutuista päätellä, että ne vetää joka aamu pikku drive by shooting kierroksen. Sit noi kuluttajat 14v kuuntelee ihan fiiliksissään ja se luo surullisia ihanteita.

Toinen juttu on lyyrinen köyhyys. – Siis, rimmataan joo ja sellasta, mutta harvassa biisissä on sisällöllisesti mitään järkee. Siis, jos en tiedä mitä ko. kirjottaja yrittää sanoo. Riimiä toisen perään, mikään ei liity toisiinsa ja sit kertsi. Liian helppoo. Mä kirjotan aina niin, että ensin on se, mitä/mistä haluan puhua ja sit alan kirjottaan siitä. Pystyn seisoon ihan jokaisen sanani tai lauseeni takana, selittään ne ja liittään ko. kontekstiin. Sellasta haluais itekin kuunnella enemmän.

Onko tarkoituksenne keikkailla tulevaisuudessa Jopo ja Joku Jussi –projektin tiimoilta?

Jopo: Juu livesettiä reenataan ja lähetään heittään keikkaa heti kun ollaan valmiina!

 

Onko teillä materiaalia valmiina seuraavaa julkaisua ajatellen?

Joku Jussi: On. Ja me ollaan aika loputon kaivo ton suhteen. Meillä synkkaa paitsi henkilökemiat, myös toi luominen on yhdessä tosi helppoo

Jopo: Juu tullu huomattua, että todella hyvin toimii yhteistyö ja useesti toinen keksii sellasia ideoita (säveliä, sanoja, rytmityksiä… ) mitä toiselle ei välttämättä tulis mieleen eli paikataan ja parannetaan toisiamme.

 

Toivotamme Noise.fi:n puolesta hyvää kevättä, rehellisen tekemisen meininkiä ja menestystä Jopo ja Joku Jussille.

 

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.