Noisen Ruuvipenkissä Fat Rabbits! – Debyyttialbuminsa julkaisseet pomputusprogemetallistit Turun laivalta”

 

Saimme Noisen ruuvipenkkiin puristettavaksi ja läpsyteltäväksi läskejä jäniksiä Suomen Turusta, ruotsinlaivalta. Fat Rabbits on juuri saanut puristettua pakaroidensa välistä ulos käsiin räjähtävän, spektaakkelinomaisen esikoisalbuminsa, ”Moottoripojat”. Siispä pitemmittä esileikeittä ryömikäämme sisälle Turkuun ja Hesaan, molempiin kanin koloihin, porkkanat molemmissa kourissa, luontevasti.

 

Tervetuloa Noisen ruuvipenkkiin, Pyry Kunnas the duracel räbbit änd Jaakko Malila the guitar and shouting räbbit from Fat Rabbits. Keitä te olette, millä asialla ja oletteko koskaan kokeilleet karppausta?

Pyry: “Kiitos kutsusta, ruuvipenkissä on jänön soma roikkua. Julkaisimme vastikaan maamme rock-syksyn, ellei jopa koko rock-historian startup-henkisimmän teemalevyn “Moottoripojat”, joka kertoo 12-metristen mekaanisten hevosten kilpa-ajoimperiumin rakentamisesta. Tämän levymme ilosanomaa siis tässä jaetaan terveys- ja ravintoympyräsuosituksille kintaalla viitaten.”

Jaakko: “No moro minunkin puolestani, ilo on meidän puolellamme.  Me olemme Turusta ja Helsingistä ponnistava ”sekoheviä” soittava rock-yhtye, joka uskoo pomputtavien riffien voimaan. Kokeilin kerran karppausta vuonna 2011. Kestin viikon. Söin sen viikon aikana 5 kiloa voita.”

 

Perustitte Fat Rabbitsin mm. GP In Fleshin telakoitumisen jälkeen. Miksi, kuinka ja milloin se tapahtui, ja mitkä tekijät jänisten kansannousuun innoitti?

Jaakko: “Fat Rabbits perustettiin loppuvuodesta 2013. GP in Fleshin jäljiltä jäi valtava halu ja polte intensiivisen tykityksen soittamiseen. Aluksi visiomme oli tehdä hitusen vähemmän kikkailevaa ja suoraviivaisempaa kamaa kuin GP In Flesh, mutta tässä vuosi vuodelta ollaan luisuttu raskaampaan ja progempaan suuntaan. Eikä se väärin ole. Se kama syntyy luonnostaan.”

Pyry: “GP In Flesh oli omassa lajissaan aivan ainutlaatuinen yhtye. Kun Geepparien yhtyetoiminta alkoi hiipua, tuntui luontevalta jatkaa musiikin tekemistä Jaakon kanssa. Musiikillinen DNA:mme on molemmilla sama. Olemme suomalaisen kreisihevin Lennon-McCartney. Jaakon ja bassotaiteilijamme Antti Kiviniemen kanssa työskentelyssä hienointa on se, että hulluimmillekin ideoille annetaan mahdollisuus, eikä mitään ajatusta tyrmätä suoriltaan.”

 

Mitä tarjottavaa Fat Rabbitsilla on kotimaiselle vaihtoehtoisen rockin skenelle vuonna 2018 ja 2019?

Pyry: “Kylläpä pistit pahan. Ehkä me ollaan se puuttuva lenkki Ursus Factoryn ja Stam1nan välissä? Meidän kamahan on heveimmillään hyvinkin heviä, mutta meidän tekemisessä on läsnä sellainen tietty hillitön pidäkkeettömyys. Ja toisaalta pidäkkeetön hillittömyys. Ilon kautta?”

Jaakko:  “Yhdyn yhtyetoveriini 120-prosenttisesti.”

 

Esikuvianne ovat muun muassa..?

Pyry: “Kyllä ainakin tämän Moottoripojat-levyn osalta on ihan pakko nostaa esiin legendaarinen YUP, jonka Toppatakkeja ja Toledon terästä -teemalevyklassikon tuntua yritimme kanavoida omaan levyymme väkevästi. “Toppatakkeja…”-levy oli sen nuorena löytäessäni mullistava ja sisäisiä musiikillisia mannerlaattoja värisyttävä kokemus.”

Jaakko: “Juurikin näin. Moottoripojat-albumilla vahvana vaikuttimena oli YUP:n progevaiheen hillittömästi rullaava biisimateriaali. Kyseisen yhtyeen kitaristin Jussi Hyyrysen riffit ovat yksinkertaisesti mahtavia. Esikuvia on monia, mutta mölyävät sekoilijat ovat teini-iästä asti puhutelleet. Esimerkiksi System Of A Down, Mr.Bungle ja Sydän, Sydän ovat bändejä, joiden säveltaidetta rakastan hamaan loppuun asti.”

 

Radiopuhelimet, Melvins vaiko NoMeansNo?

Jaakko: “Ei todellakaan helppo valinta, mutta kyllä pisimmän korren vie Melvins. Kadehtittavan pitkäjänteinen ja tuottelias yhtye, jonka raskaimmillaan suuren taisteluvaunun lailla jurnuttavat sludge-riffit vievät kielen ja pernan mennessään…”

Pyry: “Upeita yhtyeitä kaikki. Vastaan kuitenkin Radiopuhelimet. Yhtyeen gruuvi on parhaimmillaan täysin uniikki ja vastaansanomaton.”

 

Kuinka esikoisalbuminne kappaleet syntyivät ja oliko teillä jotain kantavaa ajatusta siitä, millainen lopputuloksesta piti tulla, ja kuinka siinä lopulta onnistuitte?

Pyry: “Biisit tehtiin valmiiksi työnimillä. Jossakin välissä Jaakon kanssa saimme päähämme, että konseptilevy olisi hyvä idea. Alun perin meidän piti tehdä eräänlainen uudelleenversiointi Westside Story -musikaaliklassikosta. Lähdimme Viking Linen piknikristeilylle inspiroitumaan ja kirjoittamaan sanoituksia, mutta jossakin kohtaa tuo alkuperäinen idea lähti vetämään ihan muuhun suuntaan. Mehän muuten tarjottiin Moottoripoikien käsikirjoitusta myös Turun Ylioppilasteatterille musikaaliksi, mutta ainakaan toistaiseksi tarjoukseemme ei ole tartuttu. Teatteriväelle muuten tiedoksi, että odotamme edelleen yhteydenottojanne.  – Tässä vasta kesäteatterielämys vailla vertaa.”

Jaakko: “Kappalemateriaali syntyi verrattaen vaivattomasti. Reeniksellä pyöriteltiin riffejä ja laitettiin niitä peräkkäin. Studiossa aikaa venähtikin sitten lähes tuskallisen kauan. Sovitimme, uudelleen ruuvasimme ja sovitimme lisää. Sen jälkeen vielä uudelleen ruuvasimme ja sovitimme biisinippua innokkaina kuin lapset muovailuvahaa.”

 

Olette saaneet jo aiemmin jonkin verran valtakunnallista radiosoittoa mm. Yle X:n puolelta. Hiveleekö tietoisuus tästä edelleen kiveksiänne?

Pyry: “Kiveksemme ovat saaneet olla jopa turhan vähällä huomiolla. Valtakunnallinen rokkiskene tuntuu kärsivän tällä hetkellä pientä taantumaa, eikä kitaramusiikkia koeta kovin seksikkääksi. Sen sijaan internetin parhaan rock-lehden Noise.fi:n haastattelu saa keleksemme golfpallonpinkeiksi.”

Jaakko: “Tällä hetkellä tuntuu että yhtyeessä on elinvoimaa ja varsinkin live-kiimaa vaikka muille jakaa. Olisi ihanaa että mahdollisimman moni ihminen saisi tietää kollektiivisien energiatasojemme olevan bändin suhteen sarjaa ´Ydinvoimala`.”

 

Kuinka suuriksi ja tunnetuiksi läskit jänöt voivat näkemyksenne mukaan kasvaa?

Pyry: “Moottoripojat-levymme yrittäjähengessä emme aseta kasvullemme rajoja. Triomme on kasvattanut livekokoonpanoaan ensimmäisen kvartaalin loppuun mennessä jo 100%. Lavalla olemme jo kuusipäinen nuorten osaajien tiimi. Näkisin että Tmi Fat Rabbits Oyj:n ihannekokoonpano olisi 40 – 50 henkeä (sis. sinfoniaorkesteri, kurkkulaulaja, dj, vj ja sisäinen hr-osasto).

Jaakko:  “Nyt on oltava ”American attitudea” Ennustan, että myymme 12 olympiastadionia loppuun vuonna 2022.”

Onko porkkana hyvää?

Pyry: “On. Porkkanamehu maistuu perverssille. Siihen en koske.”

Jaakko: “Porkkanat ovat leffaeväiden aatelia (Tässä lauseessa jokainen sana on valhe).”

 

Mistä biisienne lyriikat kumpuavat, mistä ne kertovat, ja mitä ajatuksia haluatte välittää biiseillänne (jos ylipäätään mitään erityistä)?

Pyry: “Moottoripojat kertoo kahdesta keskenään kilpailevasta biokyberkomponentteja valmistavasta yrityssuvusta, joiden vesat päätyvät sattumusten kautta suunnittelemaan jättiläismäisten mekaanisten hevosten megaravien viihdeimperiumia. Levyn stooriin voi upota totaalisesti nettiosoitteessa moottoripojat.wordpress.com (linkki sivuille löytyy haastattelun alta), jonne levyn tarina on kirjoitettu auki novellikokoelmana. Tätä on monimediallisuus. Vau!”

Jaakko: “Uuden levyn joidenkin biisien lyriikat ammentavat myös eletystä elämästä, mutta toki vertauskuvien keinoin. Kyllä minä ainakin monia sanoituksia tein krapulassa, ja se heijastui joihinkin biiseihin enemmän kuin toisiin. Mitään ”haavat auki” osastoa ei toki missään kappalessa ole, mutta pieniä viittauksia omakohtaisiin kokemuksiin on siellä ja täällä.”

 

Jos pitäisi valita: Mieluumminko etupurenta vai pitkät korvat?

Pyry: “Klassikkokappaleessamme “Fat Rabbits, Bitch” laulamme ”Me juomme verta”. Verenjuontihommissa kunnon raatelukalusto on tarpeen, eli lukitsen vaihtoehdon A: etupurenta.”

Jaakko: “Pitkät korvat ehdottomasti. Kotibileissä voisi ohjelmanumerona hurmata kaikki ihanat hipster-naiset heiluttelemalla korviaan.”

 

Fat Rabbitsin tulevaisuudensuunnitelmat ja terveiset diggareille?

Pyry: “Moottoripojat Rock -tour kiertueemme käy kuumana. Keikkoja on luvassa lähiaikoina ainakin Turussa, Helsingissä, Loimaalla ja mielellämme lähdemme soittamaan vaikka minne. Lisää keikkaa! Keikoilla on ollut alati sakeneva meno, joten kannustan diggareitamme tulemaan keikoille ja äkkiä! Keikkoja odotellessa levyämme voi kuunnella Spotifyssa ja muissa suoratoistopalveluissa. Ei sekään aika hukkaan mene. Rakkautta fättärifaneille!”

 

Kiitämme haastattelun kaikkia osapuolia!

 

Fat Rabbitsien seksimessusirkus kiertueella:

 

23.11. Bar Ö, Turku

12.12. Bar Loose, Helsinki

10.1. Baari Baari, Turku

12.1. Bar Edgar, Loimaa

 

 

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.