No Second Thought : Against the Odds – Karhun raatelun ääniä

(omakustanne 2012)

Porin NYHC-tyyppinen, vahvasti 90-luvulle ja vuosituhannen vaihteelle kumartava pumppu No Second Thought kauhoo metallin ja hard coren mikstuuraa kuulijan kitaan määrätietoisesti. Vuodesta 2009 läjässä ollut yhtye on hieno esimerkki taidolla ja tunteella tehdystä nykypäivän kotimaisesta hard coresta.

Ainoastaan 18 minuuttia kestävä, 8 biisiä kattava, energiaa puhkuva ydinteos on elementtiensä suhteen erittäin oikeaoppista, perinnetietoista räiskintää, eikä jää epäilystäkään, etteikö yhtye saisi livetilanteissa jengiä daivaamaan tai pittiä pyörimmän villisti laajemmaltikin.

Nelikko saa biisit hengittämään hyvällä sovitustajulla. Homma pidetään tarpeeksi yksinkertaisena, tarkkana ja suoraviivaisena ilman harhapoluille eksymistä. Mielenkiintoiset rytmivaihtelut pitävät yllä mielenkiintoa, kuin myös riffit, missä imua riittää vaikka muille jaettavaksi. Basso-kitara-vallin soundit ovat Against the Odds -albumilla erittäin raskaat ja ponnekkaat, mutta rumputykityksen säätämisessä levylle olisi mielellään saanut ahtaa enemmän potkua, räkää ja munaa triggaukselle haiskahtavan kevytmekaanisuuden kustannuksella.

Sick Of It Allin, Agnostic Frontin, Earth Crisisin ja Hatebreedin kaltaiset jenkkiläiset shortsi-lippis-rymistelijät ovat ilmeisesti olleet biisintekoprosessien ajan selkeästi läsnä yhtyeen miehistön alitajunnassa tavalla tai toisella. Kotimaisten, vuosia sitten kuopatun Endstandin, Down My Throatin sekä Ratfacen kaltaisten yhtyeiden presenssin voidaan myöskin tulkita leijuvan rytmikkäästi nykivän ja lanaavan NST:n moukaroinnin yllä aiheuttaen selkeitä, viitteellisiä mielleyhtymiä.

Vokalisti Juippi karjuu biisit asiaankuuluvasti, mutta hienoinen puuduttavuus tuppaa vyörymään kuulijan päälle levyn edetessä yksipuolisesta kurkunkidutuksesta johtuen. Tokikin kyseisen piirteen voidaan lukea genren oppikirjan mukaan tyylilajille ominaiseksi ja haetuksikin elementiksi.

Against The Odds-levy rullaa hyvin, mutta ne ässäbiisit loistavat kiekolta poissaolollaan. Albumilta välittyy tunne, että No Second Thought on ylpeällä ammattimaisuudella, tyylitajulla ja kovalla työmoraalilla varustettu HC-yhtye, mutta se lopullinen niitti sen kappaleiden tarttuvuudesta jää erinomaisesta balanssista ja vimmaisuudesta huolimatta tällä kertaa uupumaan. Ensi kerralla biisit kuntoon, niin jopa läsähtää!

 

3/5

No Second Thought livenä!

10.11 Lutakko, Jyväskylä