mm. Alice in Chains ja Portishead saapuu Ilosaareen

Heinäkuussa järjestettävä Joensuun Ilosaarirock julkaisi kertarysäyksellä valtaosan kesän ohjelmistostaan. Laulurinteelle saapuvat muun muassa grunge-suuruus Alice in Chains, ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyvä Portishead sekä Britannian kuumin naistähti Ellie Goulding. Lisäksi Ilosaarirockissa nähdään Harlem-räppäri A$AP Ferg, tanskalainen konemuusikko Trentemøller, kesän ainoan Suomen keikkansa soittava ruotsalainen Mustasch sekä aiemmin julkaistut Rob Zombie ja Haim.

Ulkomaisten artistien lisäksi Ilosaarirock julkaisi muun muassa Jenni Vartiaisen, Happoradion, Stam1nan, Viikatteen, KC/MD Mafian, Tuomon, Insomniumin ja Sannin esiintymiset. Festivaalin liput ovat myynnissä verkkosivuilla www.ilosaarirock.fi sekä Tiketissä. Ilosaarirock järjestetään 11. – 13. heinäkuuta Joensuun Laulurinteellä.

– Saatiin mieletön line-up kesäksi. Syksyllä päätettiin lähestyä meidän festarin kokoluokalle todella isoja artisteja ja rohkeus kannatti. Rob Zombie ja Portishead eivät ole koskaan esiintyneet Suomessa ja esimerkiksi Ellie Goulding on tällä hetkellä ihan polttavan kuumaa kamaa englanninkielisessä maailmassa. Aika mieletöntä, että nämä päättivät tulla tänne susirajalle, toteaa Ilosaarirockin ohjelmapäällikkö Panu Hattunen.

Yhdysvaltalainen Alice in Chains on grungen neljästä suuresta metallisin. Vuonna 1987 perustettu yhtye on myynyt urallaan yli 20 miljoonaa albumia. Bändi oli loppua sittemmin menehtyneen laulaja Layne Staleyn erotessa 90-luvun lopulla. Yhtye palasi parrasvaloihin vuonna 2006 uuden laulajan William DuVallin kanssa. Alice in Chains on julkaissut kaksi albumia DuVallin kanssa, joista jälkimmäinen The Devil Put Dinosaurs Here ilmestyi viime vuonna.

Bristol-soundin luoja Portishead kohosi maineeseen julkaistessaan debyyttilevynsä Dummy vuonna 1994. Albumi voitti arvostetun Mercury Prizen ja yhtye tunnustettiin Massive Attackin rinnalla uuden brittimusiikin lipunkantajaksi. Portishead on julkaissut urallaan vain kolme albumia ja bändi keikkailee erittäin harkitusti. Ilosaarirockin keikka on Portisheadin ensimmäinen esiintyminen Suomessa.

Brittiläinen poptähti Ellie Goulding valittiin vuonna 2010 BBC:n vuoden lupaavimmaksi artistiksi. Palkinnon jälkeen Goulding on julkaissut kaksi Britannian listaykköseksi yltänyttä albumia, joista jälkimmäinen Halcyon on roikkunut listalla jo yli vuoden. Levyiltä on irrotettu kymmenisen hittisingleä, jotka ovat soineet radioissa ja yökerhoissa kautta maailman. Ellie Gouldingin musiikkivideoita on katsottu YouTubessa satoja miljoonia kertoja.

Ilosaarirock on yksi Suomen ja Euroopan vanhimmista festivaaleista. Ensimmäinen Ilosaarirock järjestettiin vuonna 1971. Festivaalia järjestää voittoa tavoittelematon elävän musiikin yhdistys Joensuun Popmuusikot ry. Ilosaarirock tunnetaan vaihtoehtoista musiikkia esittelevästä ohjelmasta, ympäristöarvojen kunnioituksesta ja leppoisasta ja rauhallisesta tunnelmasta. Viime vuonna Sigur Rós, Hot Chip ja Imagine Dragons siivittivät festivaalin yleisöennätykseen. Tapahtumassa vieraili 55 000 asiakasta. Osa festivaalin tuotoista jaetaan avustuksina itäsuomalaisille bändeille.

Ilosaarirock julkaisee lisää ohjelmaa keväällä. Festivaalin kahden päivän liput ja päiväliput ovat myynnissä verkkosivuilla osoitteessa www.ilosaarirock.fi sekä Tiketissä.