Mayhem sivalsi onnistuneesti Tampereella

Mayhem
Yo-talo Tampere
10.11.2014

Mayhem on black metalin pioneeri, jolla on synkkä ja verinen historia. Yhtye on perustettu jo vuonna 1984, mutta ensimmäinen täyspitkä näki valon vasta vuonna 1994. Eipä toisaalta ihme, kun väliin mahtuu niin bändikaverin tappoa kuin itsemurhaakin.

Osa usein vaihtuneesta jäsenistöstä on kuitenkin selvinnyt ja nousi YO-talon lavalle. Jo ennestään pienehköä esiintymisaluetta kutisti entisestään valtava rumpupatteristo, joka dominoi pinta-alan lisäksi myös kappaleita, vaikka silkka blast beat ei Mayhemin menoon kuulukaan.

Dramaattisten kasvomaalausten sijaan yhtye asteli lavalle melko tavanomaisissa kostuumeissa. Laulaja Attila Csihar heilutti kädessään mikin lisäksi milloin hirttoköyttä, pääkalloa tai ristiä – toisinaan kahta jälkimmäistä yhtä aikaa. Saahan sitä leluja olla, mutta onneksi mies keskittyi myös itse pääasiaan eli rääkymiseen ja teki sen hyvin.

Aikaa on vierähtänyt melko lailla yhtyeen alku- ja kulta-ajoista. Siinä missä yhtyeen debyyttilevy De Mysteriis Dom Sathanas on nostettu genren yhdeksi merkkipaaluksi, ei tänä vuonna julkaistu Esoteric Warfare ole kirvoittanut suurempia kehuja. Ei siis ihme, että tuoreimmalta albumilta kuultiin yksi ainoa rykäisy: Psywar.

Pääpaino oli vanhassa materiaalissa. Sisääntulo suoritettiin Deathcrush-EP:ltä tutulla Silvester Anfangn -introlla, ja samaiselta lyhytsoitolta kuultiin myös Chainsaw Gutsfuck, Pure Fucking Armageddon ja intron jälkeen setin avannut nimikkoraita. Ensimmäiseltä täyspitkältä settiin mahtuivat Freezing Moon, Buried by Time and Dust ja koko albumille nimensä lainannut De Mysteriis Dom Sathanas.

Odotukset eivät olleet kovin korkealla, mutta Mayhem murkasi epäilyt nykykunnosta nopeasti. Bändi ei ole ymmärrettävästi yhtä äärimmäinen kuin aikoinaan, mutta tiukka soitanta ja lähes olematon yleisön kosiskelu takasivat sen, ettei reilun tunnin ja vartin kestäneen vedon aikana tarvinnut haukotella.

Saatanallisten messujen ja nyrkin heiluttamisen sijaan tunnelma oli sähköistynyt mutta rauhallinen. Ja näkyipä Necrobutcherin kasvoilla toisinaan selvä hymynkare. Mayhemin livekunto on huhujen mukaan ailahteleva. Tampereella taivaankappaleet olivat ainakin oikeassa asennossa ja yhtye hyvässä iskussa.

Teksti, Jukka Kastinen
Kuvat, Olli Koikkalainen


Posted

in

, ,

by

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.