Maailmanmusiikkibändi Svjata Vatra saapuu kiirastorstaina ilmaiskeikalle

Loistavan vastaanoton saanut virolais-suomalainen etnoklubi jatkaa etelänaapurimme huippuesiintyjillä. Kiirastorstaina 17.4. Villin Wäinön kellariklubin (Kalevankatu 4, Hki) lavalle nousee virolais-ukrainalainen maailmanmusiikin bändi Svjata Vatra. Konsertti alkaa klo 20. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Svjata Vatra (suom. Pyhä tuli) kuuluu Viron nousevan etnomusiikin ehdottomaan kärkeen. Yhtyeen keulahahmona on ukrainalaissyntyinen Ruslan Trochynskyi, joka on todellinen musiikin moniottelija. Hän säveltää ja sovittaa suuren osan yhtyeen kappaleista. Trochynskyin soitinarsenaaliin kuuluvat mm. vetopasuuna ja viikatteenterä. Svjata Vatran musiikki on tanssittavaa ja mukaansa tempaavaa slaavilaisbaltialaista etnoa, jota yhtye itse kutsuu tulifolkiksi. Vokalistina toimivan Trochynsykin varsin elävää lavaliikehdintää täydentävät säkkipillin ja perinteisten puupuhaltimien monitoimimies Juhan Suits, haitaristi Madis Pilt ja lyömäsoittaja Martin Aulis.

Svjata Vatra on ehdottomasti livebändi, jota on vaikea luokitella yksittäisen musiikkisuuntauksen tai genren alle. Vaikutteita bändi on hakenut yhtä lailla rockista, funkista ja jopa rap-musiikista kuin perusvirolaisista rekilauluista, slaavilaisista tansseista tai Balkanin etnomusiikista.

Trochynskyi oli yksi Tallinnassa maaliskuussa järjestetyn Ukraina-tukikonsertin pääjärjestäjistä. Tapahtuma kokosi tuhansia ihmisiä Vapaudenaukiolle. Virolaisten tuesta ukrainalaisille kertoo osaltaan se, että konsertissa oli mukana laaja joukko tunnettuja virolaisia artisteja. Svjata Vatra esiintyi konsertissa Viron rajavartioston ja poliisien puhallinorkesterin säestämänä.

“Halusimme konsertillamme kunnioittaa Kiovan Maidanin aukiolla surmansa saaneiden uhrien muistoa. Pyrimme osaltamme tuomaan lohtua Ukrainan kansalaisille sekä kaikille heille, jotka ovat ukrainalaisten tukena näinä päivinä. Kierrämme tänä keväänä ympäri Baltiaa ja Eurooppaa, ja samalla välitämme myötätuntomme ukrainalaisille”, Trochynskyi perustelee.

Svjata Vatra kävi helmikuussa studiossa levyttämässä uuden singlen, jolla on kappale “Vogon zapeklyh ne peche” (Fire does not Burn Toughened People). Biisi on kunnianosoitus Ukrainan tapahtumien uhreille ja heidän omaisilleen sekä Kiovan Maidanin aukiolla maan vapautta puolustaneille kansalaisille.