Lauantai-illan viihdettä – Histomap, joka summaa maailman valtijaat nätisti yhteen aikajanakuvaan

Histomap on Cartographies of Time: A History of the Timeline -kirjasta poimittu kuva, joka summaa hienosti noin neljäntuhannen vuoden ajanjakson ihmisten historiasta valtaa pitävien näkökulmasta.

Tuota kuvaa jää väkisinkin tuijottamaan pidemmäksikin aikaa. Jo pelkästään silmäilemällä tuosta saa irti mielenkiintoista infoa, esimerkiksi sen, miten isot imperiumit aina murtuvat ja yleensä katoavat täysin. Jenkkien “mahti” maailmalla on myös silmiinpistävän marginaalista verrattuna esimerkiksi roomalaisiin tai egyptiläisiin. Tuo kuva on tosin vuodelta 1931, joten maailman tasapaino on muuttunut aika paljon sen jälkeen. Piakkoin tuo Kiinan osuus nimittäin alkaa varmaan lähennellä jo samaa kuin englantilaiset parhaimmillaan.

Suomikin sinne kuvaan on saatu ympättyä (katso aivan alareuna), mutta en kyllä keksi mistä syystä se on tuohon pistetty.

Klikkaa kuvaa saadaksesi isomman version, josta saa jotain selvääkin.

histomap


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.