Kynnet : Vähät välittää – “Piristävää kuunneltavaa synkimmilläänkin”

(Svart Records 2018)

Teemu Tannerin johtama, surisevaa, minimalistista mutta karamellinmakuista garagerockia veivaava Kynnet on tullut toiseen albumiinsa, joka nimensä mukaisesti “Vähät välittää”. Yhtyeen raikkaan ja ei niinkään klikin tarkasti kuritetun soinnin hellyyttävyyttä ja leikittelevyyttä kuvaava määritelmä voisi hyvin olla Hüsker Dü:n ja Aknestikin tai Dead Moonin ja Pariisin Kevään äpärälapsi. Pikainen kymmenbiisinen pitää sisällään tehokkaita, keskimäärin kahden minuutin mittaisia ralleja punk-otteella soitettua ja taiderockiin kallellaan olevaa, melodiapitoista räminää. Soundimaisemaltaan “Vähät Välittää” -albumi kuulostaa isolta ja pitää muhkeasti jylläävillä bassotaajuuksillaan persauksen keinumassa ajanmukaiset kriteerit täyttäen, asiaankuuluvalla tavalla. Tuotantopuoli on etenkin tältä osin petrautunut yhtyeen toissavuotisesta, varsin Lo-Fi-otteisesta debyyttialbumista “Kaipaa Esittelyjä” olennaisesti.

Vähät Välittää- albumin parhaita puolia tarjoilevat anthem kaikille kasaantuneiden CDON.com -laskujensa kanssa kusessa oleville; Lindorff, Svea, Qliro ja Mä sekä hulppean lennokkaat Mitä Muuta? ja Raaputa Kaljatuoppiin. Pää Kii:n suuntaisen, epätoivoa tihkuvan punk n’ rollin mieleen tuova Syötävät Sanat (Mitä se sua liikuttaa) ja vimmaisesti, tarttuvien sointukiertojensa varassa mainiosti svengaava tanssibiisi Asuntovaunu palaa toimivat myös oikein mainiosti edukseen. Laulumelodioidensa luonteen myötä Billy Corganille ja Smashing Pumpkinsille kumartavat, eteeriset Kipinöi ja Untahan Sen Oltava On edustavat puolestaan albumin pehmeämpää osastoa, ja ovat sävellyksinä sangen miellyttävää kuunneltavaa.

Osittain kokonaisuus pitää sisällään sävellyksellisesti myös turhankin ennalta-arvaa, tyhjäkäynnillä papattavaa rokettirenkutusta, mutta mielikuvituksellisen melodioiden rakentelun ansiosta yhtye naaraa nekin kuiville (Purkkaviivotin, Juorukellot ja Kuva Kirkastuu). Albumin yksi erityismaininnan ansaitseva piirre on, että minimalistisemmistakin ainesosista kasatut kappaleet saavat riittävästi kantavuutta alleen noustakseen osiaan suuremmiksi kappaleiksi. Biisien keskimääräinen lyhkäisyys on olennainen elementti “Vähät Välittää” -albumin toimivuutta. Aurinkoisien ja lennokkaitten melodiakulkujen yhdistely tekstien söpön pseudoon vereslihaisuuten on hauska ja toimiva yhdistelmä.

Toinen Kynnet -albumi on piristävää kuunneltavaa synkimmilläänkin.

4/5


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 responses to “Kynnet : Vähät välittää – “Piristävää kuunneltavaa synkimmilläänkin””

  1. vityy

    Kynnet raapii persettä, turhaan. Kyllä on taas nimee myöten niin hipsterijööttiä notta kuset tulee housuun. Ei se kuulkaa riitä että haluu olla kova indieguru, siihen pitää osata jotain. Te ette osaa soittaa ettekä laulaa ja piisit on keskinkertaista yninää.

    1. Olipa kuinka hipsteriä tahansa, jos osaa tehdä hyviä biisejä, niin kai se jo jotain on… Itseasiassa aika paljonkin. Makunsa itse kullakin.

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.