Kreator, Pakkahuone, Tampere, Finland, 11.2.2017. Photo: Olli Koikkalainen

Kreator tarjosi viihdyttävän nostalgiatripin loppuunmyydyllä Pakkahuoneella, Sepultura jätti vaisun jälkimaun

Sepultura, Kreator
Pakkahuone, Tampere 11.2.2017

Pitkän linjan metallilegendat Kreator ja Sepultura ovat tehneet yli kolmekymmentävuotisen uran, eikä kumpainenkaan tunnu olevan aikeissa eläköityä. Eipä siihen ole mitään syytäkään, sillä kumpainenkin on tänä vuonna julkaissut kittäviä arvioita keränneen albumin.

Sepulturan uutukainen kantaa nimeä Machine Messiah, jonka kymmenestä biisistä kuultiin livenä puolet. Uransa aikana useampaan otteeseen miehistöään vaihtanut bändi tuntui olevan vahvimmillaan tuoreemman materiaalinsa parissa. Sama päti myös kokoonpanoon, jossa pääroolin tuntui varastavan rumpupatteristoaan antaumuksella kurittanut Eloy Casagrande.

Sepultura, Pakkahuone, Tampere, Finland, 11.2.2017. Photo: Olli Koikkalainen
Sepultura.

Vanhat biisit tuovat mukanaan historian painolastin. 90-luvulla Sepultura julkaisi kaanoniin nostetut Chaos A.D. ja Roots-levyt, joiden kappaleet soivat Music Televisionilla ja yhtye oli yksi aikansa suurista. Max Cavalera on jo liki muinaista historiaa, mutta etenkin karisman osalta Derrick Green jää auttamatta kakkoseksi.

Heikoimmillaan yhtye on palatessaan Calaveran aikaisen materiaalin pariin. Arise, Ratamahatta ja Roots Bloody Roots ovat kappaleina timanttia, mutta livenä niiden anti jäi vaisuksi. Tänä päivänä Sepultura on lopulta vain yksi monista. Bändi tarjosi livenä muutamia välähdyksiä, mutta ei lopulta puhutellut ainakaan vanhan materiaalin ystävää.

Huom! Pienet kuvat saa klikattua isommiksi.

Kreator on vielä Sepulturaakin iäkkäämpi akti. Sen tuorein levy kantaa nimeä Gods of Violence, ja Sepulturan tapaan uutukaista oli annosteltu settin noin puolet levyn materiaalista.

Kreator, Pakkahuone, Tampere, Finland, 11.2.2017. Photo: Olli Koikkalainen
Kreator.

Bändi latasi tiskiin best of -henkisen noin parinkymmen biisin ja parin tunnin läpileikkauksen urastaan, joka piti sisällään niin Endless Painin (Flag of Hate ja Total Death) alkuaikojen aggressiivisia ja livenä yhtä lailla maittavia jytäpaloja kuin tuoreempia ja kenties hieman enemmän armoa antavia menopaloja. Uudemmista mieleen jäi ainakin Fallen Brother, jonka aikana sivuscreeneiltä saattoi seurata viikamiehen työn tuloksia: moni tuttu hahmo on jo luotamme poistunut, mutta ainakin musiikki ja kunnoitus jäävät elämään.

Kreator – unohtamatta muita kiertueen bändejä – kiinnostaa hämäläisiä, sillä Pakkahuone oli loppuunmyyty toisin kuin kiertueen aiemmat keikat. Hieman normaalia pidempien olut- ja vessajonojen lisäksi se tarkoitti mitä mainiointa tunnelmaa. Pääjehu Mille Petrozza veteli naruista ja ohjaili illan show’ta haluamaansa suuntaan. Kun pyydettiin ääntä, ääntä tuli. Kun vaadittiin pittiä, pitti saatiin.

Kreator ei ehkä tarjoa suuria yllätyksiä, mutta tiukalla otteella vedetyt biisit saavat kappaleet niin ikään ulkoa osaavan yleisön helposti mukaansa. Tilanne ruokkii toinen toistaan, ja takaa viihdyttävän illan.

Kreatorin ja Sepulturan lisäksi Pakkahuoneella esiintyivät belgialainen Aborted ja länsinaapurin Soilwork.

Kreator, Pakkahuone, Tampere, Finland, 11.2.2017. Photo: Olli Koikkalainen

Teksti, Jukka Kastinen
Kuvat, Olli Koikkalainen


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.