Kohtalon kolossi ja muita yökuvia a.k.a. Noisen Night Visions -tärpit

Kauhu-, sci-fi- ja kulttielokuviin erikoistunut festivaali Night Visions tulee taas, joskin poikkeuksellisesti viikkoa totuttua myöhemmin, eli tapahtuma starttaa huomenna keskiviikkona 9.11. ja jatkuu aina sunnuntaiaamuun 13.11. Nyt 20. juhlavuotta viettävässä Night Visions Maximum Halloween -tapahtumassa on useasti ollut esillä myös tavalla tai toisella musiikkiin liittyviä leffoja, eikä tämänvuotinen kattaus ole poikkeus. Seuraa musiikkikeskeinen katsaus festivaalin tarjontaan.

nightvisions_444
Musiikkidiggareiden ensijainen kiinnostuksen kohde Night Visionsissa lienee/pitäisi olla Bob Hannamin eiskoisohjaus, The Melvins -yhtyeen tarinan kertova The Colossus of Destiny. On suorastaan hätkähdyttävää, että vasta nyt, 33 vuotta yhtyeen perustamisen jälkeen, nähdään ensimmäinen The Melvinsiä käsittelevä dokumenttielokuva. Bändin vaikutus raskaaseen vaihtoehtorockiin, varsinkin grungen, stonerin ja sludgen kaltaiseen riffilouhintaan, on ollut valtaisa. Eräskin Nirvana kuulosti debyytillään niin paljon Melvinsiltä, että esimerkiksi Lou Barlow (Dinosaur Jr., Sebadoh) muistelee Bleachin kuultuaan tokaisseensa ”Mikäs ihmeen Melvins Jr. tämä nyt on?”. Yhtyeen riffi- ja rytmiverstaan vaikutusta kommentoivat elokuvassa paitsi Nirvanan Krist Novoselic myös mm. Soundgardenin ja Mastodonin jäsenet, Scott Kelly (Neurosis), Matt Pike (Sleep, High on Fire), Josh Homme ja Greg Anderson (Sunn O))), Southern Lord Records). Jopa Gene Simmons, Corey Taylor, J.G. Thirlwell ja Kid Congo Powers avaavat sanaisen arkkunsa. Eniten äänessä ovat tietysti Melvinsin pysyväisjäsenet Buzz Osborne (kitara, laulu) ja Dale Crover (rummut).

[youtube 9A3CUIABBUQ 720]

Elokuva ei kahden tunnin kestostaan huolimatta mene tylsäksi, liittyen pitkälti siihen, ettei Melvinskään pitkän uransa aikana ole koskaan jämähtänyt paikalleen toistamaan itseään. Kyky uudistua yhdistettynä taiteelliseen tinkimättömyyteen on määrittänyt yhtyeen toimintaa lukuisten kokoonpanomuutosten ja isolla levy-yhtiöllä vietettyjen vuosien läpi. Esimerkiksi kokonaisuudessaan toisen yhtyeen sisällyttäminen kokoonpanoon (Big Business) tai 50 osavaltion kiertäminen 51 päivässä on ihan luontevaa Melvins-toimintaa. Mudhoneyn Mark Arm kuvaileekin elokuvassa Buzz Osbornen aivoituksia ”epälineaarisiksi”.

Elokuva on äärimmäisen suositeltava kaikille musiikista kiinnostuneille ja tietysti Melvins-diggareille etenkin sen takia, että pääsee tutustumaan monesti etäisen oudoksi mielletyn Osbornen ajatusmaailmaan. Hänestä välittyy haastatteluiden kautta yllättävänkin maanläheinen ja konstailematon kuva. Dokumentaarisessa mielessä olisi ollut kiintoisaa avata yhtyeen taiteellisen johtajan luonnetta vieläkin enemmän, tosin mies ei vaikuta tyypiltä joka selittelisi tekemisiään kovinkaan paljon. Osbornen pinna kaikenlaisen paskanjauhannan ja säätämisen suhteen tuntuisi hyvin lyhyeltä, mikä lienee osaltaan vaikuttanut siihen että yhtyeen basistin paikka on ollut niinkin tuulinen. Ylipäätään Melvinsin tekemisistä puuttuu turha miettiminen ja pohtiminen. Ideoita toteutetaan sitä mukaan kun niitä tulee. Jos homma toimii, hyvä, jos ei, niin sitä ei jäädä murehtimaan vaan siirrytään eteenpäin.

[youtube UduaIdeabvE 720]

Tämäkertaisessa Night Visionsissa on toki muutakin kuin Melvinsiä. NV–porukan Sidewaysin yhteydessä järjestämillä musiikkielokuvaan keskittyneillä minifestareilla nähtiin klassinen punkdokumentti Decline of the Western Civilization (Penelope Spheeris, 1981). Nyt esitetään Spheerisin jatko-osa, losangelesilaiseen hard rock/heavy metal -skeneen keskittyvä The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years (1988). Tukkahevitähtien ja muiden kasarirokkareiden päihdehuuruisista haastattelupätkistä kuulu elokuva on viihdyttävää katsottavaa, joskin Spheerisin haastattelumenetelmiä on jälkeenpäin kritisoitu tarkoituksenhakuisiksi. Tuorempaa kaupunkiskenedokkaria puolestaan edustaa Mikko Järvisen käsikirjoittama ja ohjaama Jyväskylän meininki (2016), joka kertoo sikäläisestä punkkulttuurista. Nimestä tulee henkilökohtaisesti ensimmäisenä mieleen crossover-joukkio Delta Force 2, jonka kappaleen mukaan elokuva on nimetty, mutta punkia on toki soitettu Keski-Suomen pääkaupungissa aikaisemminkin. Legendaarisimmat yhtyeet lienevät Yari Knuutisen luotsaama Se ja pahennusta kansallisella tasolla herättänyt Shitter Limited, jonka tarinaa avataan nyt ensimmäistä kertaa kunnolla. Lisäksi mukana on mm. On a Solid Rock, Lighthouse Project, Totall Recall, Upright ja The Escapist.

[youtube YTdyA10mlqc 720]

Koko uransa ajan b-leffoista ja kauhusta musiikkiinsa ammentanut Rob Zombie etabloitui jo jonkin aikaa sitten myös itsekin elokuvantekijänä ja Night Visionsissa nähdään nyt miehen tuorein ohjaustyö, 31. Zombien kuudennen kokopitkän näytelmäelokuvan on kerrottu muistuttavan alkuasetelmaltaan The Running Mania (1987) ja hengeltään The Texas Chainsaw Massacrea (1974). Veriroiskeen ja häijyn grindhouse-meiningin ystävien kannattanee siis etsiytyä paikalle. Zombien lisäksi Night Visionsin ohjelmistossa voi törmätä myös toiseen elokuvalliseen kontekstiin hakeutuneeseen kauhu/shokkirokkarin. Aikaisemmin lähinnä sivuosissa elokuva- ja TV-tuotannoissa esiintynyt Marilyn Manson tekee nyt ensimmäisen pääroolinsa Corey Asrafin ja John Swabin ohjaamassa kostotrillerissä Let Me Make You a Martyrissä, jonka miljöötä on kuvattu Winter’s Bonen henkiseksi ja juonta True Bloodin tyyliseksi.

[youtube _H0psU8B-Gk 720]

Festivaalin lauantain ja sunnuntain välisen yömaratonin päätteeksi on totuttu näkemään toinen toistaan päräyttävämpiä elokuvaelämyksiä. Tämänkertainen päätöselokuva ei petä, sillä sunnuntaina 9:45 riepotellaan vielä hereillä olevien sissien viimeisiä psyykeiden rippeitä John Fasanon ohjaamalla ö-kökköily Rock n’ Roll Nightmarella (1987), jota tähdittää kanadalainen muskelirokkari Jon Mikl Thor. Mies vastaa myös elokuvan tuotannosta ja musiikista. Accept the Challenge!

Tämmöisestä meiningistä jää siis paitsi jos ei kykene paikalle. HUOM! Spoileri/aivovamma-varoitus!

[youtube gPbzOKF55xE 720]

Night Visions Maximum Halloween 3016 Kinopalatsissa 9-13.11.

Let Me Make You a Martyr, 9.11. klo 19:40, Kinopalatsi 7 ja 12.11. 21:00, Kinopalatsi 9
The Colossus of Destiny: A Melvins Tale, 10.11. klo 21:50, Kinopalatsi 7
31, 10.11. klo 21:55 Kinopalatsi 2 ja 13.11. klo 05:50, Kinopalatsi 2
Jyväskylän Meininki: A Punk Documentary, 11.11. klo 18:00, Kinopalatsi 9
The Decline of Western Civilization, part II, 11.11. klo 20:15 Kinopalatsi 7
Rock n’ Roll Nightmare, 13.11. klo 9:45 Kinopalatsi 2

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.