Kitaristeille jälleen karkkia John McLaughlin saapuu Finlandia-talolle

Maailman tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin kitaristeihin lukeutuva John McLaughlin saapuu konsertoimaan Suomeen marraskuussa. McLaughlin tuo 4th Dimension –yhtyeensä Helsinkiin, Finlandia-taloon tiistaina 18. marraskuuta. Liput maksavat 59–79 euroa (+ palvelumaksut), ja ne ovat jo myynnissä Lippupisteessä.

Tammikuussa 1942 syntynyt McLaughlin on monialainen jazzin ja rockin taituri. Hän on tullut tunnetuksi myös intialaisen musiikkiperinnön yhdistämisestä länsimaiseen soitantoon. Tämä onkin tuonut hänelle kutsumanimen Mahavishnu John McLaughlin. Hän on yksi aikamme tärkeimmistä kitarajazzin pioneereista ja on soittanut mm. viidellä Miles Davisin studioalbumilla.

McLauglinin ura alkoi 1960-luvun alussa eri kokoonpanoissa. Hän levytti debyyttialbuminsa, Extrapolation, Britanniassa 1969, mutta muutti pian sen jälkeen Yhdysvaltoihin liittyäkseen Tony Williamsin yhtyeeseen. McLaughlin nousi nopeasti musiikkipiirien suosioon taitavan ja omintakeisen soittotyylinsä ansiosta. Tuolta ajalta on olemassa mm. tallenne, jossa McLaughlin jammailee yhdessä Jimi Hendrixin kanssa.

John McLaughlin jatkoi soololevyjensä julkaisemista läpi 1970-luvun yhdessä Larry Youngin ja Buddy Richin kaltaisten legendojen kanssa. Vuonna 1970 hän tutustui intialaiseen guruun Sri Chinmoyhyn ja teki ensimmäisen intialaissävyisen albuminsa, My Goal’s Beyond. Samalla McLaughlin otti itselleen Mahavishnu-lisänimen ja perusti myös samaa nimeä kantaneen yhtyeen.

McLaughlin on tehnyt yhteistyötä miltei kaikkien aikamme merkittävimpien jazz- ja rockmuusikoiden kanssa. Jo 1970-luvulla hän mm. levytti Carlos Santanan, Carla Bleyn ja Gil Evansin kera. Jaco Pastorius puolestaan kuului hänen yhtyeeseensä 1970-luvun lopulla. Vuonna 1979 McLaughlin perusti trion yhdessä Paco de Lucían ja Larry Coryellin kanssa. Coryellin korvasi sittemmin korvasi Al Di Meola.

John McLaughlin on jatkanut vilkasta levytys- ja konserttiuraansa läpi 2000-luvun. Vuonna 2007 hän perusti 4th Dimension -fuusiojazz-kvartetin, jossa soittavat hänen lisäkseen kosketinsoittaja-rumpali Gary Husband, basisti Hadrian Feraud ja rumpali Mark Mondesir. Tämän arvostetun kokoonpanonsa kera McLaughlin saapuu Suomeen ilahduttamaan kaikkia huikaisevan kitarajazzin ystäviä.


Posted

in

, ,

by

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.