Kesän ensimmäiset jokotait: hipsteröinti vs. doom

Viikonloppu tuo mukanaan Helsingin kesän ensimmäisen todellisen keikkaruuhkan. Perjantaiksi osuva Helsinki-päivä kotimaisen popin huippunimiä vilisevine Radio Aalto –ilmaiskonsertteineen liikuttaa omalta osaltaan kansaa, mutta vaihtoehtoisemman musiikin ystävät suuntaavat Kaisaniemeä kauemmas. Teurastamolla järjestetään Fullsteamin toimesta 12-13.6. ensimmäistä kertaa Sideways-festivaali, jonka hengenheimolaisena voi pitää Flow’ta tai ehkä tarkemmin ajateltuna sen 2012 ja 2013 järjestettyä spin-offia Kuudetta Aistia. Pääesiintyjät ovat debyyttinsä läpi tahkovat The Jesus & Mary Chain ja The Pharcyde, Killing Joke, Ariel Pink, Odd Future –kollektiivista tuttu Earl Sweatshirt sekä Dizzee Rascal, joka paikkaa Hollywood-kiireidensä takia peruuttanutta Azealia Banksiä. Mitä tästä opimme? Leffatähteys hot, Pohjolan perähikiä not.

Vaikka nämä albumien läpisoittelukeikat rupeavat olemaan vähän peruskauraa, niin tällä kertaa juuri ne tuntuvat etukäteen kaikkein kiinnostavimmilta. Psychocandy (1985) oli ensimmäinen Jesus & Mary Chain -levy jonka kuulin. Sen huumaavaa hypnoottisuutta ja kirskuvaa väkivaltaisuutta yhdistelevä säröilmaisu koukutti saman tien ja petyin kuin sitä samaa intensiteettiä ei sitten ollutkaan myöhemmillä pitkäsoitoilla. Vaikka muillakin levyillä toki on hyviä kappaleita on debyytti edelleen SE levy. The Pharcyden kohdalla taas meni hieman toisin. Ihastuin aikanaan Spike Jonzen ohjaamaan, takaperin kuvattuun Drop-videoon, mutta hip hop -yhtyeen huuruisen svengaavan Bizarre Ride II the Pharcyde -debyytin (1992) totesin erinomaiseksi vasta hiljattain.

Hiphopoinnin ja hipsteröinnin lisäksi tämän viikonlopun voi viettää myös päätään hitaasti nyökyttäen. Perjantaina Kuudennella Linjalla säästeliäästi livekeikkoja tekevä Skepticism hämärtää tunnelman ja tajunnan painostavalla doom-esoteriallaan. Ennen tuonpuoleisia urkumessuja kuullaan kuitenkin mainion Naava-instrumentaalitrion säröisesti soljuvaa riffinpalvontaa. Erikoislaatuisuutta on niin ikään tarjolla Nosturissa lauantaina, kun lauteille palaa yhdysvaltalainen doom-veteraani Saint Vitus, joka tällä kertaa esiintyy yhtyeen klassiseksi ääneksi mielletyn Winon sijaan alkuperäisen laulajansa Scott Reagersin kanssa. Setti painottuu ilmeisesti kahteen ensimmäiseen albumiin, mutta henkilökohtaisesti toivon etteivät täysin sivuuta vuonna 1995 ilmestynyttä upeaa Die Healing -levyä, jonka puitteissa Reagers palasi kokoonpanoon hetkellisesti. Nosturissa illan aloittaa nousevan helsinkiläiskyky Kaleidobolt.

Kuten elämässä yleensä on, kaikkea ei voi saada. Seuraavaksi siis videomuodossa kummankin päivän jakautumista vaativat keikkatärpit mahdollisia veitsenkääntelysessioita varten.

Perjantai:

TAI

Lauantai:

TAI

12-13.6. Sideways-festivaali
Mm. The Jesus and Mary Chain: Psychocandy Live (UK), Killing Joke (UK), Ariel Pink (USA), Bizarre Ride II The Pharcyde (USA), Dizzee Rascal (UK), Earl Sweatshirt (USA), José González (SWE), …And You Will Know Us by the Trail of Dead (USA)
Teurastamo

Pe 12.6. Fight the Night Presents:
Skepticism (show time 21:15), Naava (show time 20:30)
Kuudes Linja

La 13.6. Tuska esittää:
Saint Vitus (USA), Kaleidobolt (ovet 20:00)
Nosturi