Kaksi vuoden parasta soittolistaako?

Viime vuoden omat suosikkini tuli sitten listattua. Olen tullut itse siihen loppupäätelmään, että sinänsä ei maailmasta löydy eksplisiittisesti hyviä biisejä, vaan on vain olemassa biisejä, jotka saavat aikaan jonkinlaisen tunnereaktion ja jättävät muistijäljen.

Jäljen pysyvyys pidemmällä aikavälillä puolestaan kertoo sen, että onko se omassa mielessä klassikko vai hetken huuma. Tämän vuoksi viime vuoden listasta pitää nostaa esiin muutama biisi/levy, jotka jättivät varmasti pidempään kestävän jäljen ja niihin palattaneen myöhemminkin.

Listan ensimmäinen julkaisu tammikuun ensimmäisenä oli Mark Ronsonin Uptown Special -megahittilevyltä poimittu Feel Right, johon on tullut vuoden aikana palattua jo useampaan kertaan. Tuo on yksinkertaisesti niin kova veto, että pakko tätä on hehkuttaa edelleen.

Yksittäisenä punkkivetona on myös erikseen nostettavat esiin Lapinpolthajien Espooseen. Tämä biisi soi edelleen tasaiseen tahtiin päässä.

Ja tietenkin vuoden parhaat albumeja pitää vielä erikseen korostaa. Tiisun debyytti vakuutti heti ensiaskelista, kunhan siihen raaskin aikaa tuhlata.

Ja Laineen Kasperi jaksaa vakuuttaa edelleen levy toisensa jälkeen. Kovin montaa artistia ei minun listoillani ole, joilta odotan levyjä aidosti fanittaen. Kasperi saattaa itseasiassa olla nykyään toinen tuolle listalle päässyt artisti, aikaisemmin “listan” yksinäinen susi oli maailman paras bändi Laibach. Tervetuloa Kasperi mukaan.

Lisäksi useampikin bändi nosti itseään esille joko ensi kertaa tai uudelleen vuosien jälkeen omissa silmissäni ja heidän tuleviin tuotoksiin tulee varmasti sen takia palattua. Los Bastardos Finlandeses, Melrose, Imagine Dragons, Moonspell ja Rotting Christ.

Alla soittolista vielä kaikista Retro 2015 -biiseistä. Samaan soittolistaan tulee muuten tämän vuoden puolella lisäyksiä tasaisen epätasaiseen tahtiin tämän vuoden hiteistä. Joten feel free to follow!

Ja sitten se toinen lista. Tämä listaus perustuu “pseudotieteelliseen” tutkiskeluun ulkomaisten musiikkimedioiden vuoden parhaat tuomioista. Mukana on niin albumi- kuin biisilistoja ja lista on koostettu seuraavien medioiden listauksista: Wire, Pitchfork, Slant, Uncut, Clash, Fact, Under the radar, Rolling Stone, NME, Spin, Q, Mojo ja Drowned in Sound. Ainut yhteinen artisti muuten minun listani kanssa on Blur.

Tältä näyttää siis Best of the Best of the 2015 maailmalta käsin. Lista etenee siis sijalta 20 kohti ykköstä.

Kumpi on kovempi lista?