Jimi Hendrix Experience – Electric Church

Atlanta Pop Festival, July 4, 1970

Sony Music / Experience Hendrix

Jimi Hendrixin (1942-1970) maallinen musiikkijäämistö ei tunnu loppuvan. Uunituore “Atlanta Pop Festival”- livetaltiointi ja dokumentti vahvistavat tätä. Siis osaltaan vaikuttamassa siihen mikä teki Hendrixistä aikaansa edellä olevan sähkökitaristin, laulaja/lauluntekijän ja säveltäjän, joka omasi draaman tajua, avantgardea ja samalla modernisoiden bluesin käsitettä. Mitä syntyi rockin puolella: rockbluesia, psykedeliaa, progea, joka lopulta eteni hard rockin suuntaan.

Tasokkaampia julkaisuja alkoi tulla markkinoille, kun Jimin suku palkkasi 90-luvulla hoviäänittäjä, miksaaja Eddie Kramerin studion namikoihin. Vanhoja analoginauhoja… ja ennen julkaisematonta on jälleen editoitu ja uudelleen miksattu. Hendrixin ja Kramerin yhteistyö oli saumatonta. Niin nytkin.

Henkka oli vedossa Atlantassa vain 10 viikkoa ennen äkillistä poismenoaan, vaikka pientä kiertueväsymystä on havaittavissa. Kaikessa soi silti blues! Lauteilla Experience-trion paras komppiryhmä rumpali Mitch Mitchell ja basisti Billy Cox. Hendrix kumppaneineen heittää 13 biisin setin, jossa materiaalia oleellisilta albumeilta ja vuonna 1971 postuumisti julkaistuilta.

Fire, Spanish Castle Magic, Red House, All Along The Watchtower… lepattavat vielä tänäkin päivänä. Hurja groove ja hekuma nousee korkeuksiin, kun Henkka tallaa kehiin uuden suunnan “funkahtavan rocksoulin” energiansa “Freedomin”, “Room Full of Mirrorsin” ja “Straight Aheadin”. Näistä kuulee miten hänen musiikkinsa meni eteenpäin. Bioenergia välittyy melkoisena äänikollaasina ja tulkinnan voimana.

“Electric Church”-dokkarin osiossa ääneen pääsevät muun muassa Steve Winwood, Paul McCartney, Billy Cox, Kirk Hammet, Derek Trucks, Susan Tedeschi, festarin järjestäjiä… Eddie Kramer on jälleen miksannut kokonaisuuden 5.1 surroundiin ja 2.0 stereoksi. Kokonaisuus soi jylhänä ja kuva tarkempana kuin tämän päivän teknologialla on mahdollista saada.

Kolme päiväisistä Atlanta Pop Festivaaleista muodostui keskikesällä 1970 Amerikan suurimpia rockfestivaalitapahtumia kautta aikain, joka rikkoi Woodstockin kävijämäärän.

****


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.