Jari Heino – All Around -muusikko keikoilla ja studiossa

Ammattimies Jari Heinon toimenkuva Suomen oloissa on varsin laaja-alainen. Yli kolmen vuosikymmenen ajan Heino on soittanut noin 1500 levytetyllä ja julkaistulla kappaleella. Tämän ohessa TV- ja livekeikoilla lukuisissa kokoonpanoissa ja teatterien musikaaleissa, kuten mm. Tarzan, Rent, Grease, High School Musical ja Billy Elliot.

Edesmenneen Kirill “Kirka” Babitzinin uran kaupallisesti menestyneimmällä ja Kassu Halosen tuottamalla albumilla kuullaan Jari Heinon tyylikästä bassonsoittoa.

– Kirkan Surun pyyhit silmistäni -albumin sessioissa tapasin ensi kertaa rumpali Anssi Nykäsen. Paikalla olivat myös Kassu Halonen, Jarmo Nikku ja Juha Björninen, Jari Heino muistelee.

KULMAN KUNDIT

Läpensä sympaattisen paljasjalkaisen vantaalaisen Jari Heinon muusikkous alkoi 5-vuotiaana leluhaitarin näpelöinnillä. Heinon perheessä kukaan muu ei harrastanut musiikkia.

– Lucky Seven -orkesterikitara ja Jörgen Ingmanin kitarakurssi vakavoitti soittamistani siinä määrin, että tutustuin Malminiityn viereisissä taloissa asuviin naapurin poikiin kitaristi Markku Kanervaan ja rumpali Ismo Piipposeen, jotka myös olivat alkaneet soittamaan, Jari muistelee.

Syksyllä 1975 asukasjuhlissa soitti muuan nuoribändi, joka oli tilattu esiintymään. Tämä vaikutti Jariin, Makeen ja Ipeen niin, että leikin varjolla he päättivät aloittaa yhteissoittamisen.

– Levyjen kuuntelu oli tiuhaan kuvioissa. Päivän hittejä – Sladea, The Sweetiä ja Hurriganesia – kuunneltiin. Isobroidi diggaili Alice Cooperia ja vastaavaa.

– Koulukeikoilla soitimme My Only Onea ja The Beatlesia. Tätä seurasi musaleirit ja Ogeli, jossa innostuimme soittamaan myös jazzia trumpetisti Antero Prihan ja kumppaneitten kanssa, Heino kertoo.

Vuonna 1981 soittokaverit voittivat Nuorison Taidetapahtuma -kilpailun. Bändin nimi oli IQ-Sextet. Ohjelmistossa oli muun muassa Kanervan Maken biisi “Funky Okay”. Myöhemmin eräs Tuttu Tv:stä Orkesteri (TTV) eli Heino, Janne Haavisto, Tomi Ervi, Markku Kanerva ja Martti Rechardt, jotka julkaisivat CBS:lle myös pitkäsoittolevyn. Suunnitelmat kuitenkin murenivat osaltaan muusikoiden muiden työkuvioiden tullessa päällimmäisiksi. Heinon Jarilla vierähti Tapani Kansan keikkabändissä yli kahdeksan vuotta.

STUDIOSKENEEN

Bruno Korpelan ja Kaj Westerlundin myötävaikutuksella Jari Heino pääsi mukaan levytyssessioihin, joita alkoi tulla koko ajan lisää. Samalla sai tutustua uusiin soittajiin ja tuottajiin, kuten muun muassa Vesa Aaltoseen, Juha Björniseen, Jaakko Saloon ja Janne Louhivuoreen.

Sessiomuusikko tiedostaa vahvimmat osaamisalueensa:

– En ole säveltäjä- ja sovittajatyyppiä, joka suoltaa melodioita tuosta vaan. En myöskään ole solistinen. Bassonsoitosta olen saanut sen mitä olen halunnutkin. Rytmiryhmän kanssa on aina ilo soittaa ja pitää bändin groovea yllä, Jari Heino kertoilee.

FILE

Jari Heino (s.1963, Vantaa)

Omia basistiesikuvia mm. Heikki “Häkä” Virtanen, Pekka Pohjola, James Jamerson, Will Lee, Jerry Jemmot, Anthony Jackson, Abraham Laboriel, Jaco Pastorius, Marcus Miller, Alphonso Johnson.

Innoittajia myöhemmällä iällä mm. Weather Report, Return To Forever, Brecker Brothers, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jeff Beck, Santana, Lee Ritenou ja Larry Carlton.

Muusikkona mm.

Tapani Kansa, Maarit ja Sami Hurmerinta, Settlemen Big Band, Phil Harmonic, Vesa Aaltonen Proge Band, Granfelt-Nikku, Ben Granfelt and Friends, Mamba, Eija Kantola, Paula Koivuniemi, Dallape…

Soitonopetustyön sijaisuuksia mm. 2004-2006 Helsinki Stadia (nyk. Metropolia).

TOP 10-ALBUMILISTA

Marvin Gaye: What’s Going On
Weather Report: Heavy Weather
Jaco Pastorius: Jaco
Chaka Khan: What Cha Gonna Do For Me
Royals: Spring 76
Wigwam: Nuclear Nightclub
Spyro Gyra: Morning Dance
Slade: Old, New, Borrowed And Blue
Herbie Hancock: Man Child
Brecker Brothers: Back To Back

TOP 10-BIISILISTA

Weather Report: A Remark You Made
Marvin Gaye: What’s Going On
Stanley Clarke: School Days
Joni Mitchell: Dry Cleaner From Des Moines
Wigwam: Freddie Are You Ready
Chuck Mangione: Feel So Good
Beatles: Something
Charlie Haden: Fields Of Athenry
Junnu Vainio: Albatrossi
King Curtis: Memphis Soul Stew

Omia mieleenpainuvimpia levytyssessiota mm.

KIRKA: SURUN PYYHIT SILMISTÄNI
KARI TAPIO: MYRSKYN JÄLKEEN
JARI SILLANPÄÄ: JARI SILLANPÄÄ
MAARIT: JOS TAHDOT TIETÄÄ
HEIKKI SILVENNOINEN: MATURE & COOL
ALBERT JÄRVINEN: MIRROR TOWER (Biisillä – Peace and Harmony)
JUHA VAINIO: VIISIKYMPPISEN VIISUT
IRWIN GOODMAN: HURRAA ME TEEMME LAIVOJA
TAIKAPEILI: NUKAHDA JOS USKALLAT
STUDIO-ORKESTERI UMMETUS: LONG TIME NO SHIT


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.