Voivod. Klubi, Tampere, Finland, 18.10.2018. Photo: Olli Koikkalainen

Ikinuori Voivod järjesti hilpeät 35-vuotiskekkerit Tampereella

Voivod
Klubi, Tampere
18.10.2018

”En keksi ainuttakaan syytä, miksi en menisi Voivodin keikalle”, sanoi eräs tuttavani nousuhumalassa eräässä saunaillassa. Kenties siihen tiivistyy jotain olennaista: he jotka bändin tietävät, he myös sitä viimeiseen asti arvostavat.

Eikä syyttä. Voidon urataival on kestänyt jo 35 vuotta. Matkalle on osunut monta mainiota rallia, hienoa levykokonaisuutta ja bändi on kestänyt miehistönvaihdokset ja kuolemantapaukset – ja pysynyt kaiken aikaa relevanttina.

Huom! Kaikki kuvat saa klikattua isommiksi.

Voivod. Klubi, Tampere, Finland, 18.10.2018. Photo: Olli Koikkalainen

Kanadalaisnelikko saapui Tampereen Klubille juhlimaan 35-vuotista taivaltaan. Silkasta nostalgiasta ei ole kuitenkaan kyse, sillä tuorein levy, The Wake, on julkaistu syyskuussa. Albumi on kerännyt kehuja, kuten arvata saattoi, joten ajankohta oli mitä otollisin tsekata yhtyeen livekunto.

Niin, lähteeköhän tämä, sitä ehtii hetken miettimään, kunnes Post Society -albumin nimikkoraita raikaa ilmassa. Speed ja thrash metalin, progen ja punkin värittämä metalli uppoaa kuin kuuma veitsi voihin. Klubille on pakkautunut ilahduttavan sankka joukko metallin ystäviä. Kun biisi loppuu, alkavat raikuvat Voivod, Voivod -huudot, ja sama toistuu läpi illan.

Voivod. Klubi, Tampere, Finland, 18.10.2018. Photo: Olli Koikkalainen

Voivodille on vaikea keksiä selkeää vertauskohtaa. Se yhdistelee vaivatta useita tyylejä, iskee kiinni aggressiivisesti ja samalla soitosta löytyy groovea – etenkin livenä koko homma sekä kuulostaa että näyttää pirun hauskalta!

Yksi kulmakivi löytyy mikrofonin takaa. Ryhmän alkuperäisjäseniin kuuluva, joskin välillä yhtyeestä eronnut, Denis “Snake” Bélanger osaa ottaa yleisönsä. Siihen ei tarvita mitään ylimääräistä; mies vaikuttaa maanläheiseltä, mutta karismansa täyttää helposti koko salin. Muillakin soittajilla tuntuu olevan kivaa, ja se näkyy.

Voivod. Klubi, Tampere, Finland, 18.10.2018. Photo: Olli Koikkalainen

Hauskanpitoon lyövät kiilaa vain raskaat kappaleet. Etenkin The Wakelta kuultu Obsolete Beings ja sitä seurannut punkahtava Technoratic Manipulators toimivat kunnon headbangereina. Ainakin vielä vähälle testille jäänyt The Wake osoittaa livenä potentiaalinsa. ”It’s a Voivod song”, spiikkaa Snake Always Moving -rallin. Sellainen se on, ja se toimii.

Reilun tunnin ja vartin setti on nopeasti ohi. Se on tarjonnut yhdenlaisen läpileikkauksen yhtyeen urasta. Biisit painottuvat hieman vanhempaan materiaaliin, sillä uuden albumin lisäksi muuta 2000-luvun materiaalia ei kuulla.

Voivod. Klubi, Tampere, Finland, 18.10.2018. Photo: Olli Koikkalainen

Ilta päättyy edesmenneelle Denis “Piggy” D’Amourille omistettuun, debyyttialbumilta tuttuun Voivodiin ja encorena kuultavaan Killing Technology -levyn Overreactioniin. ”We should come here more often”, toteaa Snake iltapuhteen päätteeksi. Edellisestä visiitistä oli vierähtänyt viisi vuotta, toivottavasti seuraavaa ei tarvitse odottaa yhtä pitkään.

En nähnyt tuttavaani keikalla. Ehkä hän oli siellä, mutta jos hän ei ollut, tahtoisin kuulla minkä syyn hän keksi esteekseen. Voivod oli nimittäin rautaa.

Teksti, Jukka Kastinen
Kuvat, Olli Koikkalainen

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.