Iiro Rantala tributoi – John Lennon -laulut uudelle tasolle

– Tutkimusten mukaan kannat koko elämäsi sitä mikä on sinulle läheisintä. Esikuvani ovat edelleen Bach, Chick Corea, Keith Jarret ja John Lennon, jolla oli hieno laulusoundi ja luontainen tapa kirjoittaa omia tunnistettavia biisejä, sanoo jazzpianisti ja säveltäjä Iiro
Rantala.

– John Lennonin ja The Beatlesin perintö näkyy nostalgisena vanhan kertauksena ja miten muusikko määrittelee itsensä taiteilijana. Kyse on siitä, että vastataan kokonaisvaltaisesti omasta taiteesta. Heidän elämäntyönsä innoittaa edelleen lukuisia, luonnehtii John Lennonista väitellyt FI ja dosentti Janne Mäkelä.

TUNNISTETTAVIA

Iiro Rantalan uunituore John Lennon -tribuuttialbumi ”My Working Class Hero” (ACT Music) sisältää kaksitoista Lennon-laulua ja suurimmalta osin hänen soolotuotantoaan. Tämä oli Rantalalle lähtökohtana, jonka kautta hän tutustui ja valitsi Beatles-materiaalista ne, jotka parhaiten soveltuivat levykokonaisuuteen. Sovitustyö ei ollut helppo, vaikka hän ei nuotintanut tahtiakaan musiikkia, mutta kaikki oli silti jäsenneltyä.

– John Lennonin laulut ovat maanläheisiä ja rehellisiä. Hänen tyylinsä on heti erotettavissa myös The Beatlesin tuotannosta siinä vaiheessa, kun John ja Paul alkoivat selkeästi kirjoittamaan omia biisejä, Iiro kertoilee.

– John Lennonin ura oli niin monipuolinen, että siitä löytyy lähes kaikki moderniin pop- ja rocktähteyteen liittyvät piirteet. Hän oli niitä harvoja, jolla oli haastatteluissa taipumus itseanalyysiin suhteessa maailman analyysiin, joka monilta puuttui. Vastaava 60-luvun artisti oli Pete Townshend, joka pystyi samaan, dosentti Mäkelä sanoo.

Iiro Rantala uskoo, että mikäli John Lennon eläisi niin hän vaikuttaisi yhä vahvemmin maailmanlaajuisessa rauhanliikkeessä. Poplaulujen kirjoittaminen olisi saattanut jäädä häneltä kokonaan.

– Se mitä olen lukenut viittaa tähän. Lennon oli hieman tympääntynyt rock/popbisnekseen, tosin Double Fantasy oli merkittävä paluu ja hän pystyi uudistumaan. Hyvinä esimerkkeinä Just Like Starting Over, Woman ja Watching The Wheels, Iiro Rantala sanoo.

Iiro Rantalan mittava soolokiertue ”My Working Class Hero” alkaa 1.10 ja päättyy 30.12. Konsertteja on eri puolilla Saksaa, Sveitsissä, Hollannissa, Ranskassa, Luxembourgissa, Puolassa, Helsingissä, Turussa, Rovaniemellä ja Lahdessa. Kiertuetta on myyty keväälle 2016 saakka.

BIISEISTÄ

1. Norwegian Wood = Purkautui helposti. Valssi, pikkasen jazz, muutama sointumuutos hyväntuulisesta teemasta.

2. Working Class Hero = Pianossa oli pyyhe, joka painoi kieliä ja syntyi ratkaiseva pizzicato-soundi. Lyriikasta löydän myös työväenluokkataustani pyöräkauppiaan poikana.

3. Just Like Starting Over = Elvis-pastissi. Abbamaista pianosoundia ja Keith Jarretia.

4. Because = Tätä en aluksi tuntenut hyvin. Kiehtovaa tehdä sovitusta. Melodia varioi Beethovenin Kuutamosonaattia.

5. Woman = Soitan rakkausteemaa alkuperäisen hengessä. Soolojaksossa vapauksia.

6. Imagine = Todella iso biisi, jonka kaikki tuntevat rauhan ylimpänä ylistyslauluna. Paineet olivat sen mukaiset. Lähdin liikkeelle mollista ja vaihdoin sävellajia. Erilaisten vaiheide jälkeen kuolematon riffi alkaa tulla vasemmalla kädellä.

7. Help = Hyvä esimerkki vahvasta melodiasta, jonka vain John Lennon olisi voinut kirjoittaa Beatlesille. Fiilis on väkevä.

8. Watching The Wheels = Toteutin bluesina Wynton Kellyn innoittamana.

9. Oh, My Love = Sopivan harvinaisempi biisi työstettäväksi.

10. In My Life = Hienoa kronikkaa kauniissa melodiassa.

11. Happy Xmas, War is Over = Tämä alkaa ristiriitaisesti murtosoinnulla.

12. All You Need Is Love = Kaikista vaikein biisi työstää sovitusta, koska on niin simppeli. Rakensin palasista, vaihdoin duurisointuja molliksi.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.