Gypsyjazz-legenda Django Reinhardtia muistellaan laajasti ensi viikon perjantaina

Helsingissä pidetään perjantaina 16. toukokuuta mittava Django Reinhardtin muistoa kunnioittava ilta, jossa esitellään tämän belgialaisen gypsyjazz-legendan tuore elämäkerta sekä kuullaan maamme eturivin muusikoiden esittämää Django-musiikkia. Helsingin Juttutuvan lavalle nousevat mm. Django Collective Helsinki ja Sami Saari sekä kansainvälistä gypsyjazz-uraa tekevä kitaristi Olli Soikkeli.

Konserttipäivä, 16. toukokuuta, on 43-vuotiaana kuolleen Django Reinhardtin kuolinpäivä. Vuonna 1953 menehtynyt Jean “Django” Reinhardt oli aikansa suurin jazzkitaristi ja yksi merkittävimmistä eurooppalaisista muusikoista jazzin historiassa.

Illan pääesiintyjä Django Collective Helsinki on vuonna 2011 toimintansa aloittanut kollektiivi, jonka ydinryhmä koostuu monissa liemissä keitetyistä ammattimuusikoista. Django Collective Helsinki on tullut tunnetuksi lukuista jazz-konserteistaan sekä erityisesti lämminhenkisistä jami-illoistaan. Yhtye on nähty muun muassa Linnajazz-festivaalien päätösklubilla ja Helsingin juhlaviikkojen Lavaklubin päätösillassa.

Django Collective Helsinki on tehnyt yhteistyötä mm. Antti Sarpilan, Paulus Schäferin, Pentti Lahden ja Raoul Björkenheimin kanssa. Vuonna 2013 yhtye pääsi mukaan norjalaisen Hot Club Recordsin julkaisemalle Django Festival 7 -kokoelmalevylle yhdessä alan huippujen kanssa. Yhtyeeseen kuuluvat viulisti Laura Airola sekä kitaristit Aki Hauru, Kimmo Iltanen ja Tomi Kettunen ja kontrabasisti Tero Tuovinen.

Illan ohjelmassa on myös huhtikuussa suomeksi ilmestyneen elämäkerran ”Django, vallaton virtuoosi” esittely. Aviador Kustannuksen julkaisemasta Noël Balenin alkuperäisteoksesta kertoo sen suomentaja Otto Särkkä.